
“Aktif Yaşlanma ve Kentsel Yaşam” Sempozyumunun Ev sahibi İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu oldu
AKTİF YAŞLANMA VE KENT YAŞAMI SEMPOSYUMLA MASAYA YATIRILDI
“Yaşlı Dostu Kent Bağlamında İzmir’de “Aktif Yaşlanma ve Kentsel Yaşam” Sempozyumu Düzenlendi
İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu (İKMYO) ev sahipliğinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Başkanlığı ve Ege 3. Yaş Üniversitesi (EGE GERIATRI-EGERDER) iş birliğiyle düzenlenen Aktif Yaşlanma ve Kentsel Yaşam Sempozyumu, 26 Haziran 2025 günü iki oturum halinde, yoğun ilgi ile gerçekleştirildi.
İKMYO Konferans Salonu’nda yapılan sempozyuma akademisyenlerin yanı sıra kamu temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, öğrenciler ve vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.
Katılımcılar Bilgi ve Deneyimlerini Paylaştı
Sempozyumun açılış konuşmasını ev sahibi İKMYO Müdürü Prof. Dr. Derman Küçükaltan yaparken, moderatörlüğünü İzmir Kent Konseyi Başkanı Özgür Topaç üstlendi.
Konuşmacılar arasında şu isimler yer aldı:
Prof. Dr. Sevnaz Şahin (Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri Anabilim Dalı, Ege 3. Yaş Üniversitesi Koordinatörü)
Nadir Maşalacı (ASHB İzmir İl Müdür Yardımcısı)
Doç. Dr. Esin Zengin Taş (İKMYO Sosyal Hizmetler Programı Sorumlusu ve Müdür Yardımcısı)
Psg. Mevlüt Ülgen (EGERDER Başkanı)
Dr. Öğr. Üyesi Pelin Özden (İKMYO Mimari Restorasyon Programı Sorumlusu)
Osman Nuri Tartalacı (Ege 3. Yaş Üniversitesi Öğrenci Temsilcisi)
Dr. Ekrem Ersin Cesur (İzmir Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Politikalar Daire Başkanlığı)
Uzm. Gerontolog Murat Aktuğ (Tepecik EAH ve Uygulamalı Akademik Gerontoloji Derneği Başkanı)
Erişilebilirlik, Spor, Yaşlı Dostu Alanlar Öne Çıktı
Prof. Dr. Sevnaz Şahin, Ege 3. Yaş Üniversitesi’nin 2016’dan bu yana sürdürdüğü eğitim programlarını anlattı.
Nadir Maşalacı, yaşlı bireylerin sosyal hizmetlere erişiminde fiziksel, ekonomik, teknolojik ve bilgilendirme boyutlarının önemine değindi.
Dr. Pelin Özden, Karşıyaka’da uygulanan “Bahar Park” projesiyle yaşlı dostu kamusal alanlar yaratma hedeflerini paylaştı.
Ege 3.Yaş Üniversitesi’nde 81 Yaşında Spor Rekoru Kıran Öğrenci de var
Ege 3. Yaş Üniversitesi öğrencilerinden biri, 70 yaşında kırdığı spor rekorunu hâlâ kimse geçemedi.
“Bu yaşta spor olmaz” diyenlere en güzel yanıtı veriyorlar.
Osman Nuri Tartalacı, 70 yaşından sonra sporla tanışmasının yaşamına kattığı değeri ve üniversitenin sosyal katkısını vurguladı.
İzmir Neden Yaşlı Dostu Kent Seçildi?
İzmir, Yaşlı Dostu Kent Unvanını Aldı
Dr. Ekrem Ersin Cesur, İzmir’in Mart 2025’te Türkiye’deki sayılı “Yaşlı Dostu Kent”lerden biri olarak tescil edildiğini açıkladı. Ulaşımdan sağlık hizmetlerine kadar birçok alanda erişilebilirliği artırmak için projeler yürütüldüğünü aktardı.
Yaşlanmada En Büyük Etken: Yaşam Tarzı
Psg. Mevlüt Ülgen, sağlıklı yaşlanmada genetikten çok yaşam biçiminin etkili olduğuna dikkat çekerek, Türkiye’de 1 milyon 750 bin yaşlının yalnız yaşadığını belirtti.
Uzm. Gerontolog Murat Aktuğ ise yaşlı dostu kentlerde gerontolojik yaklaşımın önemini vurguladı.
Sempozyum, Proje Sunumları ve Soru-Cevaplarla Tamamlandı
Sempozyumun sonunda Doç. Dr. Esin Zengin Taş, “Yaşlı Dostu Kent Bağlamında İzmir İline İlişkin Bir Değerlendirme” başlıklı projenin sonuçlarını sundu.
“Aktif Yaşlanma ve Kentsel Yaşam” Sempozyumu Yüksekokulunda Gerçekleştirildi
İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu ev sahipliği ve Ege Geriatri Derneği işbirliği ile 26 Haziran 2025 tarihinde düzenlenen “Aktif Yaşlanma ve Kentsel Yaşam Sempozyumu”, akademisyenler, yerel ve merkezi yönetim temsilcileri, yaşlılık alanında faaliyet gösteren kurum çalışanları, üçüncü yaş üniversitesi öğrencileri ve sivil toplum aktörlerini bir araya getirdi.
Sempozyum, Türkiye’nin yaşlanan nüfus yapısı ve bu demografik dönüşümün kentsel yaşam üzerindeki etkileri ile aktif yaşlanmayı ele alarak yaşlı dostu kent politikalarının geliştirilmesine katkı sağlamayı amaçladı.
Etkinlik, Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Derman Küçükaltan’ın açılış konuşması ile başladı. İki oturum halinde gerçekleştirilen sempozyumda, yaşlılık, kent politikaları ve sosyal hizmet alanlarında uzman akademisyenler ile ilgili kamu kurumlarının ve yerel yönetimlerin temsilcileri tarafından yaşlı bireylerin sosyal yaşama katılımı, kamusal alanlarda erişilebilirlik, yerel düzeyde yaş dostu uygulamalar ve gerontolojik perspektiflerin kent planlamasına yansıması gibi konular ele alındı.
İzmir Kent Konseyi Başkanı Özgür Topaç’ın moderatörlüğü ile gerçekleştirilen oturumlara Prof. Dr. Sevnaz Şahin “Aktif Yaşlanma ve Sosyal Katılım”; ASHB İzmir İl Müdür Yardımcısı Nadir Maşalacı “Yaşlı Hizmetlerinde Erişilebilirlik”; İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Mimari Restorasyon Programı Dr. Öğr. Üyesi Pelin Özden “Birlikte-Tasarım Yaşlı Dostu Kamusal Alan: Bahar Park, Karşıyaka” Ege 3. Yaş Üniversitesi, Öğrenci Temsilcisi Osman Nuri Tartılacı “Kentimizde Yaşlı Olmak”; İzmir Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı’ndan Dr. Ekrem Ersin Cesur “Kentimizde yaş dostu hizmetler”; Ege Geriatri Derneği Başkanı Mevlüt Ülgen “Yaşlı Dostu Kentler” ve Uygulamalı ve Akademik Gerontoloji Derneği Başkanı Uzm. Gerontolog Murat Aktuğ ise “Yaş Dostu Kentlerde Gerontolojik Yaklaşım” İsimli sunumlarıyla katkı sağladı. Sempozyumun sonunda ise sempozyum yürütücüsü ve İKMYO Sosyal Hizmetler Programı öğretim üyesi Doç. Dr. Esin Zengin Taş, Yüksekokulumuz tarafından desteklenen ve yürütücülüğünü üstlendiği “Yaşlı Dostu Kent Bağlamında İzmir İline İlişkin Bir Değerlendirme” isimli projenin süreci ve sonuçlarını katılımcılarla paylaştı.
Etkinlikte soru-cevap bölümüde ilgi çekti.
Etkinlik sonrası katılımcılara teşekkür belgeleri verilirken, organizasyonun önümüzdeki yıllarda genişletilerek sürdürülmesi planlanıyor
ETİKET / SEO ÖNERİLER
#AktifYaşlanma #YaşlıDostuKent #İzmirKentKonseyi #Ege3YaşÜniversitesi #SosyalPolitikalar #Erişilebilirlik #YaşlıHakları #İKMYO #İzmirYaşlanıyorAmaAktif





İlk yorum yapan olun