MEB-AGS’ye Rekor Başvuru: 1 Milyon 205 Bin Aday Sınava Girdi

MEB-AGS’ye Rekor Başvuru: 1 Milyon 205 Bin Aday Sınava Girdi

Kamu Personeli (memurluk) Sınavı(KPSS) gerçekleştirildi. Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe yerleşkesindeki çoğu kantinin kapalı olması öğrenci ve ve velilerinin mağdur etti.

2025 Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS), 12 Temmuz 2025 Pazar günü iki oturum halinde 135 sınav merkezinde gerçekleştirildi. Sabah oturumu saat 10.15’te, öğleden sonraki oturum ise saat 14.45’te başladı.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, sınava toplam 1 milyon 205 bin 899 adayın başvurduğunu açıkladı. Aday odaklı yaklaşımı sürdürdüklerini belirten Ersoy, sınavın önceki yıllara göre daha fazla merkezde düzenlendiğine dikkat çekti.

“2022-KPSS Ön Lisans sınavı 104 merkezde yapılmıştı. Bu yıl, hafta sonu gerçekleştirdiğimiz uygulamayla bu sayıyı 135’e çıkardık,” dedi.

2025 KPSS’nin geniş katılımlı gerçekleştirilmesi, kamuya atanmak isteyen milyonlarca aday için kritik bir aşama olarak değerlendiriliyor.

ÖSYM tarafından yapılan açıklamada, sınav güvenliği ve aday konforu için tüm hazırlıkların titizlikle yürütüldüğü belirtildi. Sınav sonuçlarının açıklanacağı tarihin ise önümüzdeki günlerde duyurulması bekleniyor.

KANTİNLERİN KAPALI OLMASI MAĞDUR ETTİ

Kamu Personeli (memurluk) Sınavı(KPSS) gerçekleştirildi. Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe yerleşkesindeki çoğu kantinin kapalı olması öğrenci ve ve velilerinin mağdur etti. DEÜ Tınaztepe yerleşkesinde ilçelerde gelenler dahil yüzbinlerce öğrenci ve velisi sınav heyecanını yaşadı. Çoğu kantinin ve alış veriş yerlerinin kapalı olması başta emanet ve gıda gibi birçok mağduriyete sebep oldu. İş yer sahiplerinden baçık olanlar “Haber veren olmadı. Biz Sabah öğrendik koştırduk geldik açtık.’ Diye konuşurken bazıları ise, “Sınavınolacağını biliyorduk fakat bu kadar kalabalık olacağını bilemik. İçecekler öğleden önce tükendi.” Şekilde açıklamalarda bulundu.

 

SINAV SÜRECİ:

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI AKADEMİ GİRİŞ SINAVI (MEB-AGS): AKADEMİ GİRİŞ SINAVI (AGS) VE ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ (ÖABT) SINAVI’NA İLİŞKİN AÇIKLAMA VE KONU DAĞILIMLARI

Millî Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı (MEB-AGS), Akademi Giriş Sınavı (AGS) ile Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) olmak üzere 13 Temmuz 2025 tarihinde iki oturum olarak gerçekleştirilecektir.
ÖABT; Türkçe, İlköğretim Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Matematik, Fizik, Kimya / Kimya Teknolojisi, Biyoloji, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi / İmam-Hatip Lisesi Meslek Dersleri, Rehberlik, Sınıf Öğretmenliği, Okul Öncesi ve Beden Eğitimi alanlarında yapılacaktır. ÖSYM tarafından ÖABT kapsamında sınav yapılmayan yabancı dillerdeki alanlarda (Almanca, Arapça, Çince, Farsça, Fransızca,
İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Rusça) Millî Eğitim Akademisine girişte, ÖSYM tarafından yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS, e-YDS) sonuçlarından oluşturulan puan türü kullanılacaktır.
Sınavda adaylara, AGS’de 80; ÖABT’de 50 çoktan seçmeli sorudan oluşan testler uygulanacaktır.

Sınav süresi AGS’de 110 dakika olacaktır. ÖABT’de ise İlköğretim Matematik, Fen Bilimleri, Matematik, Fizik, Kimya/Kimya
Teknolojisi Testleri 90 dakika; Biyoloji, Türkçe, Sosyal Bilgiler, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Din Kültürü
ve Ahlak Bilgisi / İmam-Hatip Lisesi Meslek Dersleri, Rehberlik, Sınıf Öğretmenliği, Okul Öncesi ve Beden Eğitimi Testleri 70 dakika olacaktır.
ÖABT veya YDS / e-YDS yapılmayan öğretmenlik alanlarında akademiye giriş için MEB-AGS-P1 puanı esas alınacaktır.
MEB-AGS’nin kapsamı, öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği bilgi, beceri, tutum ve değerleri içeren öğretmenlik mesleği yeterlikleri esas alınarak belirlenir.
Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecektir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puanı bulunacaktır.

Buna göre AGS’de bulunan 6 konu ayrı birer alt test olarak değerlendirilecektir. Bu 6 alt test için adayların ham puanları ayrı ayrı hesaplanacaktır. Her alt test için sınava giren adayların ham puanları kullanılarak ortalama ve standart sapma değerleri bulunacaktır. Bulunan ortalama ve standart sapma değerleri kullanılarak her alt test için adayların ham puanları, ortalaması 50 ve standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir.

ÖABT’de yer alan her test için sınava giren adayların ham puanları ayrı ayrı hesaplanacaktır. Her test için
adayların ham puanları kullanılarak ortalama ve standart sapma değerleri bulunacaktır. Bulunan ortalama ve
standart sapma değerleri kullanılarak her test için adayların ham puanları, ortalaması 50 ve standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Her test / alt test için hesaplanan standart puanlar aşağıda tabloda yer alan ağırlıklandırma oranları dikkate alınarak toplanacak ve Ağırlıklı Puanlar bulunacaktır.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi / İmam-Hatip Lisesi Meslek Dersleri testine ilişkin ham puan ve standart puan hesaplama işlemleri testte yer alan 3 alt test için ayrı ayrı yapılacak olup bu alandan sınava giren adaylar için diğer şartları sağlamaları hâlinde MEB-AGS-P1 puanına ek olarak MEB-AGS-P2-16 ve MEB-AGS-P2-17
puanları hesaplanacaktır.
MEB-AGS-P3 puanının hesaplanmasını isteyen adaylar, puanının hesaplanmasında dikkate alınacak yabancı dil grubunu AGS başvurusunda seçeceklerdir. İlgili yılda AGS’den önce yapılan YDS / e-YDS’de başvurudaki yabancı dil grubuna ilişkin puanı olan ve ilgili mevzuatta yer alan yabancı dil grubuyla uyumlu lisans düzeyinde eğitim bilgisi bulunan adayların YDS / e-YDS’ye ilişkin standart puanları; her yabancı dil için ayrı ayrı olmak üzere
ortalaması 50, standart sapması 10 olacak şekilde belirlenecektir. Hesaplanan standart puanlar aşağıdaki tabloda yer alan ağırlıklandırma oranları dikkate alınarak toplanacak ve ilgili ağırlıklı puanlar bulunacaktır.

İlgili yılda, AGS’den önce yapılan aynı dilde birden fazla YDS / e-YDS sonucu olan adayların en yüksek sınav sonucu (puanı) değerlendirmeye alınacaktır. Farklı dillerde birden fazla sınav sonucu olan adayların ilgili puanının hesaplanmasında başvuruda seçtiği yabancı dil grubu dikkate alınacaktır.

Sınav Güvenliği Nasıl Sağlandı?

135 sınav merkezinde toplam binlerce görevli sahadaydı.

KPSS’ye Rekor Başvuru: 1 Milyon 205 Bin Aday Sınava Girdi
KPSS’ye Rekor Başvuru: 1 Milyon 205 Bin Aday Sınava Girdi.  Kapalı kantinler

 

KPSS’ye Rekor Başvuru: 1 Milyon 205 Bin Aday Sınava Girdi. Kapalı kantinler

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın