DÜNYA YAŞLILIK HAFTASINDA GERONTOLOG AYDIN’DAN ÇAĞRI: YAŞLI HAKLARI GÜVENCE ALTINA ALINMALI

DÜNYA YAŞLILIK OMBUDSMANI GERONTOLOG DR. KEMAL AYDIN’DAN 18-24 MART DÜNYA YAŞLILARA SAYGI HAFTASI’NDA KÜRESEL ÇAĞRI: “YAŞLI HAKLARI KÜRESEL GÜVENCE ALTINA ALINMALI!”

DÜNYA YAŞLILIK HAFTASINDA GERONTOLOG AYDIN’DAN ÇAĞRI: YAŞLI HAKLARI GÜVENCE ALTINA ALINMALI

Dünya Yaşlanma Konseyi Başkanı Gerontolog Dr. Kemal Aydın: “Yaşlılar için bağlayıcı bir Birleşmiş Milletler Yaşlı Hakları Sözleşmesi hazırlanmalı, sosyal güvenlik ve sağlık hakları güvence altına alınmalıdır.”

Dünya Yaşlılık Ombudsmanı, İbn-i Sina Enstitüsü & Dünya Yaşlanma Konseyi Başkanı Gerontolog Dr. Kemal Aydın, 18-24 Mart Dünya Yaşlılara Saygı Haftası kapsamında yaşlı haklarının küresel düzeyde güvence altına alınması için uluslararası topluma acil eylem çağrısında bulundu.
“Yaşlılara yönelik uluslararası bağlayıcılığı olan bir sözleşme hala oluşturulmamışken, dünya nüfusunun yaşlanması hızla devam ediyor. Birleşmiş Milletler, yaşlı haklarını korumak için BM Çocuk Hakları Sözleşmesi veya BM Kadın Hakları Sözleşmesi gibi bağlayıcı bir ‘Yaşlı Hakları Sözleşmesi’ hazırlamalıdır.”
Dr. Aydın, Türk Devletler Teşkilatı, Avrupa Birliği, Afrika Birliği, D-8, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT), ASEAN, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (KEİT) gibi uluslararası kuruluşların, yaşlı haklarını BM gündemine taşıması gerektiğini belirtti.

YAŞLI HAKLARINI GÜVENCE ALTINA ALMAK İÇİN 4 TEMEL ADIM
1. Birleşmiş Milletler Yaşlı Hakları Sözleşmesi kabul edilmelidir!
Yaşlı bireylerin onurlu, bağımsız ve güvenli bir yaşam sürdürebilmesi için Birleşmiş Milletler nezdinde bağlayıcı bir ‘Yaşlı Hakları Sözleşmesi’ hazırlanmalı ve devletler tarafından kabul edilmelidir.
2. Yaşlı Dostu Ülkeler Programı başlatılmalıdır!
Yaşlıların sosyal, ekonomik ve sağlık hizmetlerine tam erişimini garanti altına alacak uluslararası bir ‘Yaşlı Dostu Ülkeler Programı’ uygulanmalıdır.
3. Dünya Yaşlılık Fonu kurulmalıdır!
Küresel ölçekte yaşlı haklarını korumak ve ekonomik güvenceler oluşturmak için “Dünya Yaşlılık Fonu” kurulmalı, yaşlıların refah seviyesini artırmak için finansal destek mekanizmaları devreye sokulmalıdır.
4. Dünya Yaşlılık Ombudsmanı (WAO) kurumsallaştırılmalıdır!
Dünya genelinde yaşlı haklarını denetleyen, devletleri sorumlu tutan bağımsız ve uluslararası bir otorite oluşturulmalıdır. Dünya Yaşlılık Ombudsmanı (WAO) bu konuda güçlü bir yapıya kavuşturulmalıdır.

GERONTOLOG DR. KEMAL AYDIN: “YAŞLILARA SAYGI, GELECEĞE SAYGIDIR”
Dünya Yaşlanma Konseyi ve İbn-i Sina Enstitüsü Başkanı Gerontolog Dr. Kemal Aydın, yaşlılara yönelik küresel politikaların yetersiz olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Bugün dünya nüfusu hızla yaşlanıyor. 2050 yılına kadar dünya genelinde 2 milyardan fazla insan 65 yaş ve üzerinde olacak. Ancak yaşlı hakları, hala uluslararası hukuki bir çerçeveye oturtulmuş değil. Oysa ki, yaşlılar tıpkı çocuklar, kadınlar ve engelliler gibi temel insan haklarına sahip olmalıdır.”
“Yaşlı bireylerin sadece sağlık ve bakım hizmetleriyle değil, ekonomik ve sosyal yaşama katılımlarını destekleyen politikalarla da korunması gerekiyor. Eğer bugün yaşlıların haklarını garanti altına almazsak, gelecekte hepimiz için büyük bir sosyal ve ekonomik kriz kapıda olacaktır.”

NESİLLER ARASI DAYANIŞMA TEŞVİK EDİLMELİ!
Toplumda yaşlılara yönelik saygının azaldığını belirten Dr. Aydın, nesiller arası dayanışmanın güçlendirilmesi gerektiğini söyledi:
“Yaşlılarımız birer bilgi hazinesidir. Onlar, toplumsal hafızamızın taşıyıcılarıdır. Ancak günümüzde yaşlılara duyulan hürmetin azaldığını gözlemliyoruz. Bu nedenle yaşlılarla gençleri bir araya getiren eğitim ve sosyal projeler teşvik edilmelidir. Eğer biz bugün yaşlılara saygı gösterirsek, yarın bizim haklarımız da korunur.”

ULUSLARARASI KURULUŞLARA VE DEVLETLERE ÇAĞRI
Dr. Aydın, dünya liderlerini, uluslararası kuruluşları ve sivil toplum örgütlerini yaşlı haklarını küresel gündeme taşımaya davet etti:
“Yaşlı hakları konusunda harekete geçmek için daha fazla bekleyemeyiz. BM ve diğer uluslararası kuruluşlar, yaşlı haklarını bir an önce küresel bir hukuki çerçeveye kavuşturmalıdır.”
Dr. Aydın ayrıca, sosyal medya kampanyaları, yerel medya projeleri ve akademik çalışmalar ile yaşlı hakları konusunda toplumsal farkındalığın artırılmasının önemine dikkat çekti. Diyanet İşleri Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, medya kuruluşları ve sivil toplum örgütleri ile ortak çalışmalar yürütülerek, yaşlı hakları konusunda geniş çaplı bir bilinçlendirme kampanyası başlatılacağını duyurdu.

DÜNYA YAŞLILIK HAFTASINDA GERONTOLOG AYDIN’DAN ÇAĞRI: YAŞLI HAKLARI GÜVENCE ALTINA ALINMALI
DÜNYA YAŞLILIK HAFTASINDA GERONTOLOG AYDIN’DAN ÇAĞRI: YAŞLI HAKLARI GÜVENCE ALTINA ALINMALI

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın