B SINIFI EHLİYETLERDE ESKİ DÖNEM BİTİYOR

B SINIFI EHLİYETLERDE ESKİ DÖNEM BİTİYOR

 

B sınıfı ehliyetlerde eski dönem bitiyor

İçişleri Bakanlığı, ehliyetlerle ilgili yeni durumu paylaştı:  31 Aralık 2024 itibarıyla tek tip ehliyet kullanımına geçileceğini bildirildi. İçişleri Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, sürücü kimliklerinde değişiklik yapmayan vatandaşların 1 Ocak tarihi itibarıyla trafiğe çıkışının yasaklanacağının cezai işlem yapılacağı açıklandı.

Yapılan açıklamada,  Yeni dönemde eski tip ehliyet ile trafiğe çıkmanın cezası 12 bin 978 TL olarak belirlenirken, B sınıfı ehliyet sahiplerini yakından ilgilendiren değişiklikler gündeme geldi.

B sınıfı ehliyetlerde yeni dönem 2025’te başlıyor

İçişleri Bakanlığı, yayınladığı son uyarı metninde ehliyet kimlik belgesini yenilemeyen sürücülere çağrıda bulundu.

Son olarak mayıs ayında paylaşılan verilere göre Türkiye’de 25 milyon 894 bin vatandaş yeni tip sürücü belgesine sahip olurken, halihazırda 7 milyon 156 bin 176 sürücü ise eski ehliyet kullanımına devam ettiğinin altı da çizildi.

2016 yılında hayata geçirilen yeni ehliyetlere geçiş süreci için başlangıçta 6 yıl tanımlanmış, meydana gelen pandemi nedeniyle yenileme işlemlerindeki son tarih 31 Aralık 2024’e çekilmişti. Bu tarihin yeniden uzatılmayacağını belirten İçişleri Bakanlığı, 7 milyonun üzerindeki sürücünün, ehliyetlerini yıl sonuna kadar yenilememeleri halinde trafiğe çıkışlarının yasaklanacağını belirbelirtti.

 

PARA CEZASI 13 BİN TL’Yİ BULACAK

 

1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla eski tip sürücü kimliği ile araç kullanmanın cezasını ilk ihlalde 12 bin 978 TL olarak duyuran yetkililer, ceza sonrasında ehliyetin yenilenmeden kullanılması halinde ise sürücü kimliğinin belirli sürelerle kısıtlanacağı uyarısında bulundu.

Yılın sonuna yaklaşırken para cezası ödememek için nüfus müdürlüklerinde sıra olmaya başlayan vatandaşlara yönelik uyarılarda bulunan uzmanlar, özellikle aralık ayı itibarıyla randevu sıkıntısı yaşanabileceğini aktararak, ehliyetlerini ekim ve kasım ayında yenilemelerini tavsiye etti.

Geçtiğimiz yıllarda devreye alınan uygulama ile arzu etmeleri halinde yeni tip ehliyetlerini kimliklerine tanımlayabilen sürücüler, böylelikle çift kar taşıma zahmetinden de kurtulmuş olacak. Ehliyet yenileme işleminin nasıl yapılacağı merak konusu olurken, yayınlanan rehberde şu ifadelere yer verildi.

Yenileme işlemi için sonrasında nüfus müdürlüğüne randevu almalı ve bu belgeleri hazır etmelisiniz:

– Kimlik Belgesi

– Sürücü Sağlık Raporu

– Sürücü belgesi için değerli kağıt ve harç bedeli, vakıf payı

– 1 adet biyometrik fotoğraf

– Kan grubunu gösterir belge veya yazılı beyan

– Adli Sicil Belgesi (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir, ayrıca E-devlet üzerinden de temin edilebilir.)

 

B SINIFI EHLİYETLERDE KAPSAM GENİŞLEYECEK Mİ?

 

2024 yılının ocak ayında Meclis’ten geçen düzenleme ile B sınıfı ehliyet sahipleri için 125 cc silindir hacmi ve altındaki motosikletlerin kullanımına imkan tanınmıştı. Kanun değişikliği ile yeni bir sınav şartı aranmaksızın, B sınıfı ehliyet sahiplerinin motosiklet kullanımında yalnızca direksiyon sınavından geçmelerinin yeterli olduğu belirtilirken, geride kalan 10 aylık süreçte olumlu geri dönüşler alan düzenlemede kapsamın genişleyeceği iddia edildi.

 

1 Ekim itibarıyla yeni yasama dönemine başlayan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) getirilmesi planlanan düzenleme ile ehliyetlerdeki yaş şartlarında değişikliğe gidileceği söylentileri konuşulurken, İçişleri Bakanlığı’nın özellikle büyükşehirlerdeki trafik yoğunluğunu azaltmak amacıyla motosiklet kullanımına teşvik sağlayacak ek adımlar atacağı iddia edildi.

B SINIFI EHLİYETLERDE ESKİ DÖNEM BİTİYOR Sürücü belgesi kimlik

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir