İTB BAŞKANI KESTELLİ: “TÜRKİYE BU TÜRBÜLANSI EN AZ HASARLA ATLATMALI

İTB BAŞKANI KESTELLİ: “TÜRKİYE BU TÜRBÜLANSI EN AZ HASARLA ATLATMALI

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli: “Türkiye Bu Türbülansı En Az Hasarla Atlatmalı”

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Ağustos ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin ekonomik durumuna ve tarım sektörünün karşı karşıya olduğu sorunlara değindi.

Kestelli, toplumun büyük bir bedel ödediği bu geçiş döneminde hükümetten, ülkeyi mümkün olan en az hatayla bu türbülanstan çıkarmasını beklediklerini ifade etti.

Kestelli, Türkiye’nin mevcut ekonomik durumunu eleştirerek, “Savaştaki ülkelerden daha yüksek bir enflasyonla yaşamayı, hiçbir şey üretmeyen ülkeler kadar cari açık vermeyi ve sürekli devalüasyon beklentisi içinde olmayı hak etmiyoruz,” dedi.

Gelir dağılımındaki bozulma, eğitim ve kredi notundaki düşüşler gibi sorunlara dikkat çeken Kestelli, sürdürülebilir yüksek büyüme döneminin tüm yapısal gerekler yerine getirilerek başlatılması gerektiğini vurguladı.

Ekonomik zorlukların yanında dijital ve yeşil dönüşüm gibi yeni meydan okumalarla da karşı karşıya olunduğunu belirten Kestelli, “2001 krizinden sonra bütçe disiplinini sağladık, şimdi yine yapabiliriz. Doğru yoldayız ve bu bilgi birikimi, esneklik ve dayanıklılık bizim genlerimizde var,” ifadelerini kullandı.

Ekonomik Zorluklar Tarım Sektörünü de Olumsuz Etkiliyor

Ekonomideki olumsuzlukların tarım sektörüne de yansıdığını belirten Kestelli, “Küresel iklim değişikliğinin neden olduğu üretimle ilgili sorunlar, ürün fiyatlarındaki istikrarsızlıklar, yüksek üretim maliyetleri ve ihracatta rekabetçiliğin kaybedilmesi en önemli sorunlarımız,” dedi.

Tarım sektörünün yapısal sorunlarının küresel gelişmelerle birleştiğinde maliyetinin daha fazla hissedildiğini belirten Kestelli, tarımın hiçbir ülkenin kendi haline bırakamayacağı bir sektör olduğunu vurguladı.

Tarım desteklemelerinin yıllık yerine en az 3 ila 5 yıllık dönemler halinde açıklanması gerektiğini birçok kez dile getirdiğini ifade eden Kestelli, hayvancılık desteklerinin bu talepleri karşılayacak şekilde 3 yıllık açıklandığını ancak bitkisel üretim desteklerinin yine tek yıllık açıklandığını söyledi. Kestelli, yeni destekleme modelinin 2024-2025 döneminde başlayacağını ve 2025 yılı üretimlerini kapsayacak desteklerin yakında açıklanacağını belirtti.

Tarımsal Destekler Üreticiyi Tatmin Etmiyor

Bu yıl için açıklanan destekleme miktarlarının üreticiler için hayal kırıklığı olduğunu ifade eden Kestelli, dekar başına verilen mazot ve gübre desteklerinde yapılan iyileştirmenin yetersiz olduğunu belirtti. Kütlü pamuk ve zeytin desteklerinde geçen yıla göre %29 artış sağlandığını, ancak tarımsal girdi fiyat endeksinin geçen yıla göre %48 arttığını vurgulayan Kestelli, desteklerin hedef enflasyona göre bile düşük kaldığını söyledi.

Kestelli, “Üreticilerimizin beklediği prim desteği dane zeytinde 15 kuruştan 20 kuruşa, zeytinyağında 80 kuruştan 100 kuruşa yükseltildi, ancak kütlü pamukta artış yapılmadı ve prim 1,6 lira olarak kaldı,” dedi.

Pamuk fiyatlarının düşüklüğü nedeniyle üreticilerin maliyetlerini karşılamakta zorlandığını belirten Kestelli, pamuk fiyatlarının 54-55 lira seviyelerinde olduğunu ancak maliyetlerin 30 liranın altında olmayacağını ifade etti.

Kestelli, “Şartlar böyleyken prim miktarında artış yapılmaması üreticimizin zarar etmesine ve pamuk üretiminin gerilemesine neden olur. Kütlü pamuk için açıklanan prim miktarının acilen tekrar değerlendirilmesi öncelikli talebimizdir,” diye konuştu.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir