Bizim için ekonomi nedir ve bizi deli edebilir mi?

Yukarıdaki resim: La romeríade San Isidro. Goya

Bizim için ekonomi nedir ve bizi deli edebilir mi?

Soyut Kulağa ne kadar alaycı gelse de, hepimiz aynı molekül setinin olduğunu biliyoruz. canlı olabilen, hareket edebilen, düşünebilen ve kendi türünü üretebilen, ustaca eserler yaratabilen Sanat, şehirler ve uzay gemileri inşa edin, ya da ölü ve hareketsiz olabilir. Ve biz de nedenini biliyorum. Doğada, hayat veren şeyin varlığına bağlıdır – ruhlar. Psikoloji, ruhun eğilimlerini ve yeteneklerini incelemelidir. Toplumda, yaşam öncelikle şu anda ifade edilen malzeme kaynaklarının mevcudiyetine bağlıdır. parasal biçim ve dolaşım yasaları, ekonomi. İnsanların durumlarının açıklamasını nasıl algıladıkları, bu iki bilimin başarıları ve ‘dünya görüşü’ olarak adlandırılır. Ama her şey Bu bilimler alanında iyi gidiyor mu?
Ekonomi ve psikoloji arasındaki gerçek ilişki nedir? Bu bir soru o vardır henüz Hedef olmak Yanıtladı Açıkça. Kaynak bu Perspektif in psikanalizden kaynaklanan ve tasarruf etmekle ilgilenen psikoterapi zihinsel enerji, bunun için bir açıklama olmalı. Ancak, bunlar nasıl yapılır İki alan birbirini etkiler mi?
Psikanalizin iş dünyasında zaten yaygın olarak kullanıldığını biliyoruz. herhangi bir ilahi müdahale olmaksızın, yasalarca açıkça yasaklanmayan herhangi bir şey gibi kullanılabilir. İş adamları, bireylerin en derin dürtülerini ve ihtiyaçlarını belirler ve reklam yoluyla, bu ihtiyaçları karşılamaları için onları teşvik edin. İş var uzun süredir ruhsal bozukluklar için tedavinin finansmanında yer almak, ek olarak fiziksel rahatsızlıklar ve multi-milyar dolarlık bir endüstri haline geldi. Bu durum İşler, olası sonuçlar hakkında soruları gündeme getiriyor. En azından deneyelim soyut anlamda, sonuçlarını anlamak için.
**Giriş**
Arz ve talebi gerçekte ne yönlendirir? Hala şu şekilde anılan ekonomi Sınırlı olarak toplumun ihtiyaçlarını karşılamak için seçenekler ve yöntemlerin incelenmesi kaynaklar, uzun zamandır insani veya doğa bilimi olmaktan çıktı. Bunun yerine, öyle şimdi öncelikle insanın sınırsız israfı ve yok edilmesiyle ilgileniyor ve malzeme Rezerv. Bu dir Görünüşte yapılmış için bu hatır in Genişletilmiş üretim, yatırım, yenilik, istihdam ve refah artışı, ancak Daha yakından incelendiğinde, ekonominin birincil odak noktasının yapay kitle ihtiyaçları yaratmak ve ucuz, uygun fiyatlı ve evrensel yollar bulmak onları tatmin et. Örneğin, bir kişi güzel bir reklam görür. içlerinde bir şeyler uyandıran baştan çıkarıcı bir slogan ve sonunda bir kredi vermek, telefonda gördükleri ürünü sipariş etmek ve doğrudan ellerinden teslim almak eşik. Ama işler hangi amaçla bu kadar hızlı ve düşünceli bir şekilde yapılıyor, her şeyi göz önünde bulundurarak Olası insan istek ve ihtiyaçları? Amaç elbette kar elde etmektir. Hepsi bu kadar. Şirketlerin kanun ve yönetmeliklerinde şu şekilde yazılıdır: Ciddi kayıplar, bir işletmenin veya bankanın derhal askıya alınmasını gerektirir. Ve hayır Bununla birlikte insanlara, sağlıklarına ve esenliklerine ne olduğu önemsenir sınırsız tüketim. Bu talep nereden geliyor ve nasıl giderek daha fazla büyüyor? İçin
Örneğin, arabalar için sürekli ve istikrarlı bir talep var. Bir zamanlar, arabalar bir ulaşım aracı ve lüks bir eşyaydı. Şimdi, bir tatmin etmek zorundalar. tüm içgüdüler ve bastırılmış arzular: bu kendini ifade etmenin bir yoludur (histeri), taklit nesnesiyle özdeşleşme (mani), bir yanılsamadır. rahatlık, zaman problemlerinin eksikliğini önlemeye yardımcı olur, narsisizmi tatmin eder veya Saldırgan -lık. Bazıları için bu bir tür ‘mezar’, diğerleri için ise bir kaçış Sıcak, sevecen bir dünya. Ve dahası da var. Bilimsel ve tarihsel politik ekonomi, örneğin, eski güzel Marksizm, tüm ülkelerin her zaman bir “temele” sahip olduğuna inanır (üretici güçler, sanayi, tarım) ve bir “üstyapı” (endüstriyel ilişkiler, emek, araçların ve ürünlerin mülkiyeti). Bilim, kültür, sanat ve eğlence aynı zamanda bunun bölünmez bir parçasıydı. Ne yazık ki, bu kulağa geldiği gibi, eğer üs değişir, üst yapının da değişmesi gerekir. Siyaset ve sosyal olanla birlikte yapı. Ve eğer bu Üstyapı Direnir içinden süpürülebilir devrim.
Ancak gerçekte tarih bunun tam tersinin doğru olduğunu göstermiştir. Bilim, kültür, insanların ihtiyaç ve talepleri, dünya görüşleri, eğitimleri ve çalışma yetenekleri ve yarat değişti – ve üretim üssü de değişti. Yeniye adapte oldu zihniyet, yeni düşünce, rekabet ve ilerleme, yeni makineler, mallar yaratmak, ve mali Alet -leri. O vardır Geliştirilen Yeni Planlama yöntemleri ve muhasebe. Sanayi sonrası toplumumuzda, makineler yakında özerk bir şekilde çalışabilecek, robotlar tarafından kontrol edilir. Kendi bakımları için aletler üretecekler ve onarım. Hatta onlara ilham veren ve cezalandıran robot ideologlar bile olabilir itaatsizlik, onları enerji ve yedek parçadan mahrum bırakmak.
Bu nedenle, toplumun hem geçmişteki hem de şimdiki üretici güçlerinin temeli, her şeyden önce onun bilişsel yetenekler, ideolojik ilkeler, psikoloji bilgisi, yaratıcılık ve Keşif yapma ve değer yaratma yeteneği. Bu yetenekler de önemlidir ilkelerine dayanıyor gibi görünen parlak fikirlerin üretilmesi için adalet ve doğanın korunması.
Ancak, bize göründüğü gibi, insanların ekonomik mutluluğu ancak uzaktan gelecek gelecek. İçin şimdi biz ar Hasat bu Meyve in savurgan ve kriz dolu bir “ekonomi.” Kâr ideolojisi bununla ayrılmaz bir şekilde bağlantılıdır: kontrolsüz zenginlik arayışı ve eşitsiz gelişme, yapay tatmine yol açar. ve hatta doğaüstü fiziksel ve zihinsel ihtiyaçlar. Psikanalitik açıdan, bu fantezi dünyasına giderek daha somut bir geçişe dönüşür ve bastırılmış bilinçsiz dürtüler, tatmin edilmezse çeşitli türlere yol açabilir. çok sayıda insan için hastalık ve ıstırap.
Örneğin, güçlü bir arabaya sahip olmak zayıf bir kişiyi agresif yapabilir, ancak onlar hâlâ -maz “ezmek” Diğer Korkan Şiddetli Sonuç -ları. Gibi bir sonuç, onların karakter bozulur ve asabi ve kaba hale gelirler, bu da başkalarına neden olur acı çekmek ve kendileri. Hepimizin önünde ünlü bir aktör örneği var: ilk olarak, sınırsız içki içme, kabalık ve sinizm, ardından bir araba kazası ve hapsetme.
Ayrıca hayatlarının büyük bir kısmını konforlu ofislerde geçirmek, apartmanlar, restoranlar ve arabalar, insanlar yavaş yavaş fazla kilo “kazanır” ve damar hastalıkları, eklem problemleri ve omurga sorunları. Ve psikiyatristlerdeki kadınlar.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir