VERGİ PAKETİNDE ENGELİLERİ ENGELEYECEK MADDE
Yeni vergi paketinde Engelileri engeleyecek 18. Maddeye dikkat çekiliyor.
Beyazay Derneği İzmir Şubesi Başkanı Salih Arıkan, engellilerin engelerini artırcak, yaşantılarını kısıtlayacak vergi reformundaki 18.Maddeye dikkat çekti. Arıkan, Ordu İl Engelli Meclis Başkanı Ümit İşbakan’ın yaptığı konuşmasına dikkat çekerek “Vergi Paketindeki Engellilerin Yaşamını Kısıtlayacak 18. Maddeye Hayır!” Dedi.
Arıkan, şunu paylaşımı :
“Ordu il Engelli meclis başkanı Ümit İşbakan, “Kabul edilen Kanun Teklifinde belirtilen KDV istisnasının kaldırılması, engellilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyecek ve onları sosyal hayattan koparacaktır” dedi.
İşbakan, “Engelliler için üretilen ürünlerin büyük bir kısmı ülkemizde üretilmemektedir. Üretimi yapılan az sayıdaki araçlar da nitelik bakımından benzerlerine göre yetersizdir. Dahası, engelliler için üretilecek mercek, gözlük, ekran okuyucu yazılım yüklü bilgisayar, mobil cihazlar, akıllı beyaz eşyalar, akıllı baston, Braille ekran, merdiven çıkma cihazı, akülü tekerlekli sandalye, robotik cihazlar ve işitme cihazı gibi teknolojik araçlar için gerekli malzemeler de Türkiye’de bulunmadığından ve yeterli arz oluşmadığından, üretim yapma potansiyeli olan kuruluşlar bu pazara girmeye sıcak bakmamaktadır. Örneğin, görme engellilerin kullandığı Braille ekranlarda yer alan Braille hücreleri, dünyada çok az yerde bulunabilmektedir. Bu hücrelerin üretimi için gerekli tesisin kurulması çok maliyetlidir. Dolayısıyla, Türkiye’de bir kuruluş Braille ekran üretmek isterse, yine bu hücreleri dünyanın çeşitli bölgelerinden ithal etmek zorunda kalacaktır. Bu gibi nedenler, engelli teknolojilerinin Türkiye’de üretilmesinin önünde önemli bariyerler meydana getirmektedir. Dolayısıyla engelliler, yaşamlarını kolaylaştıran bu araçları yurt dışından temin etmek zorunda kalmaktadır” diye konuştu.
MAĞDURİYET YARATACAK
Ordu il Engelli meclis başkanı Ümit İşbakan,” Bu nedenlerle engellilerin mesleki ve eğitim amacıyla satın aldıkları yerli ve ithal malı teknolojik ürünlerde ve bilgisayar yazılımlarında; 2005 yılında yürürlüğe giren 5378 sayılı Engelliler Kanununun 32’nci maddesiyle 3065 sayılı KDV Kanununda değişiklik yapılarak istisna getirilmişti. Bu sayede söz konusu ürünlerin maliyeti anlamlı oranda düşürülmüştü. Ne var ki, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından tasarruf tedbirleri kapsamında Meclise sunulan Vergi Paketinin 18’inci maddesiyle bu istisnanın kaldırılması istenmiş; TBMM Genel Kurulu, 26 Temmuz gece yarısı AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla bu isteği yerinde bularak vergi paketini olduğu gibi kabul etmiştir. Kabul edilen Kanun Teklifinde belirtilen KDV istisnasının kaldırılması, engellilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyecek ve onları sosyal hayattan koparacaktır. Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri gibi batı ülkelerinde, engellilerin ihtiyaç duyduğu ürünler devlet tarafından ücretsiz olarak sağlanmakta ve belirli aralıklarla yenilenmektedir. Bizler, benzeri uygulamaların Türkiye’de de hayata geçmesi beklentisi içerisindeyken, güç şartlarda bu ürünleri temin edebilen engellilerin önüne çıkarılan bu engel, onları daha da mağdur hale getirecektir.” Dedi.