ALİAĞA GÜMRÜĞÜ RÜŞVETLE GEL GEÇ HANI OLMUŞ

ALİAĞA GÜMRÜĞÜ RÜŞVETLE GEL GEÇ HANI OLMUŞ

Aliağa Gümrükte Eş Zamanlı Rüşvet ve Görevi Kötüye Kullanma OperasyonuAliağa Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yaklaşık bir buçuk yıldır yürütülen “Rüşvet” ve “Görevi Kötüye Kullanma” soruşturması kapsamında Aliağa Gümrük Muhafaza Müdürlüğü’nde görevli memurlar ile belirlenen Gümrük Müşavirliği çalışanları arasında ciddi suçlar işlendiği tespit edildi.

Suçların Detayları:

Gümrüklü alanda bulunan konteynırlarda öncelik sağlanması, Kırmızı ve sarı hattan gelen konteynırların inceleme yapılmaksızın geçirilmesi, Eksik beyanname ile muayene işleminin yapılması veya yapılmış gibi gösterilmesi, Gümrük Memurlarının şifreleri kullanılarak ilgisiz kişilerce gümrük işlemlerinin yapılması, Devletin alacağı vergi miktarının belirlenmesi veya ürünlerin laboratuvar ortamına gönderilmemesi gibi işlemlerle rüşvet ve görevi kötüye kullanma suçlarının işlendiği belirlendi.

MASAK verileri ve telefon kayıtlarının incelenmesi sonucunda, şüphelilerin hesap hareketlerinde ve birbirleriyle irtibatlarında suça konu olan yaklaşık 25 milyon TL’lik hesap hareketi bulundu. Şüpheli gümrük firmaları ve çalışanları tarafından gümrük personeline “masraf” adı altında para transferleri yapıldığı tespit edildi.

Rüşvetin banka transferi dışında altın ve döviz olarak elden ödeme şeklinde de yapıldığı belirlendi. Toplam rüşvet miktarının yaklaşık 50 milyon TL olduğu değerlendiriliyor.

Operasyon ve Sonuçları:

Soruşturmanın neticelendirilmesi adına 9 Temmuz 2024 tarihinde İzmir merkezli toplam 8 ilde eş zamanlı operasyon gerçekleştirildi.

Adli merciler tarafından belirlenen toplam 139 şüpheliden 78’i hakkında gözaltı kararı verildi ve 77 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı.

Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda:

479.400 TL56.344 Dolar16.945 Euro52 adet Tam Altın6 adet Yarım Altın56 adet Çeyrek Altın12 adet Bilezik135 gram Altın ele geçirildi.

Soruşturma kapsamında şüphelilerin tüm malvarlıklarına el konuldu.

Belirlenen şüpheliler arasında 17 gümrük memuru, 1 TSE personeli, 35 ayrı Gümrük Müşavirliği firmasının 40 şirket ortağı/yöneticisi, 15 farklı şirket müdürü ve bunların 47 şirket çalışanı bulunuyor.

Operasyonda 16’sı kamu görevlisi olmak üzere toplam 77 şüpheli gözaltına alındı. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir