TARIMDA İLAÇ KULLANIMI TÜRKİYE’DE HIZLA ARTIYOR

TARIMDA İLAÇ KULLANIMI TÜRKİYE’DE HIZLA ARTIYOR

Tarımda İlaç Kullanımı Türkiye’de Hızla Artıyor.

Tarımda bilinçsiz ilaç kullanımın önüne geçilmeli.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan araştırmalarda resmi veriler açıklandı.

Türkiye’de yıllık ilaç kullanımı 55 bin tonu aştığı açıklandı.

Resmi verilere göre Türkiye’de 2013’te 39 bin 440 ton olan pestisit kullanımı 2015’ten sonra keskin bir artış göstererek 2020 ve 2021 yıllarında 53 bin, geçen yıllarda ise 55 bin ton seviyelerine ulaştı.

Pestisitlerin kullanım amacı, böcek gibi bitki zararlılarını ya da yabani otları önlemek, yok etmek, püskürtmek veya azaltmak. Ancak bu kimyasal maddeler hedef zararlıya seçicilik göstermediği için hedef dışındaki canlılara da zarar verebiliyor. Bu nedenle güvenlik testlerinden geçen pestisitler bile akademik literatürde son derece tartışmalı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’na göre Türkiye’de en fazla kullanılan pestisit türleri ise fungisit (yüzde 35), herbisit (yüzde26), insektisit (yüzde 22) ve akarisit (yüzde 4) olarak sıralanıyor.

En çok tarım ilacı kullanan ilk üç ilimiz; Antalya, Manisa ve Mersin olarak sıralanıyor.

Pestisit kalıntısı; pestisit kullanımı sonucu tarımsal ürünlerde ve gıdalarda ürün üzerinde veya içinde belirlenen pestisit miktarıdır. Pestisit kalıntısı; pestisitin türevlerini, yani dönüşüm ürünlerini, metabolitlerini, reaksiyon ürünlerini ve toksikolojik öneme sahip olduğu kabul edilen diğer öğeleri kapsar.

TARIMDA İLAÇ KULLANIMI TÜRKİYE’DE HIZLA ARTIYOR

Buna karşılık uzmanlar Önerilerde bulunuyor.

Öneriler:

1)Akıllı tarım uygulamaları artırılmalıdır

2)Bilinçli ve sahada tecrübeli olan Ziraat mühendislerinin sayıları artırılmalı ve onların kontrolünde ilaçlama yapılmalıdır.

3)Zirai mücadele ilaçlamalarının zamanlamasına dikkat edilmeli, hasada yakın ilaç kullanılmamalıdır.

4)İlaçlama sırasında gözlük, maske vb koruyucu malzemeler kullanılmalıdır.

5)Yurt dışına ihraç edilen ürünler için uygulanan kalıntı testleri, yurt içinde satılanlar için de uygulanmalıdır. Rusya’ya gönderilen meyvelere kalıntı testi yapılıp ülkemizdeki market ve hallere gönderilenlere test yapılmaması büyük bir eksikliktir.

6)Zirai mücadele ilaçlaması yapıldıktan sonra ilaç kutuları asla ulu orta tarla kenarlarına, derlere atılmamalıdır. İlaç kutusu plastik ve şişelerin ilaç bayileri tarafından ücret mukabili geri alımı sağlanmalıdır. Bununla ilgili bir proje yapılmalı, geri dönüşüm için çiftçiye belirli bir ücret ödenmelidir. Bu ücretin yarısı üretici firma, yarısı da bakanlıklar tarafından karşılanmalı, ilaç kutuları uygun şekilde geri dönüşüme veya imhaya gönderilmelidir. Dere, göl veya tarla kenarlarının plastik ya da cam ilaç kutuları ile dolu olduğunu maalesef müşahade ediyoruz.

7)İnsan sağlığı için tehlike arz eden ve belirlenen meyvelere uygun olmayan ilaçlama yapanların mallarının satışları durdurulmalıdır.

8)Tüm meyve ve sebze ile diğer gıda ürünlerinin denetimleri ve kalıntı ölçütleri için bağımsız denetim kurulları oluşturulmalı ve yakından denetim sağlanmalıdır. Bakanlıkların her yeri denetleme imkanları maalesef bulunmamaktadır. Ölçüm laboratuvarlarının sayıları artırılmalıdır.

9)Bunların yanında biyolojik mücadele yöntemlerinin desteklenmesi ve artırılması, Çiftçi Tarla Okulu gibi projelerin genişletilmesi, Ar-Ge çalışmalarının artırılması önerilebilir.

Önerileri daha fazla sıralamak mümkün. Önemli olan hem üretici, hem tüketicinin bilinçli hale gelmesi ve ölçüm ve denetimlerin daha da artırılmasıdır. Velhasıl yapılacak çok işimiz var çok.

Tüm çiftçilerimize hayırlı ve bereketli kazançlar diliyorum.” Şeklinde görüşlerini açıklıyorlar.

 

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir