21 MAYIS ÇERKES SÜRGÜNÜ’NÜN 160. YIL ANMASI

21 MAYIS ÇERKES SÜRGÜNÜ’NÜN 160. YIL ANMASI

21 Mayıs 1864’te yaşanan çerkeslerin Kuzey Kafkasyalılar sürgünler  için İzmir Çerkes Kültür Derneği Başkanı Ramazan Ersöz, İzmir Abhaz Kültür Derneği Başkanı Faruk Sanatçı ve  Kuzey Kafkas Kültür Derneği Başkanı Vehbi Kuş ve üyelerinin katıldığı ortak anma ve basın bildirisi düzenledi.

21 Mayıs 1864 Çerkes Sürgün ve Soykırımı’nın 160. Yıl Dönümünde ki anma programı Basın bildirisini İzmir Abhaz Kültür Derneği Başkanı Faruk Sanatçı  okudu

İzmir’de Konak ilçesi Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ndeki Türkan Saylan Kültür Merkezi önündeki anma programındaki basın bildirisini okuyan Başkan Sanatçı,  ”Kuzey Kafkas Halklarının 21 Mayıs 1864 tarihindeki Sürgün ve Soykırım ile ilgili Basın açıklamasıdır.

160 yıl önce tarihten gelen vatan topraklarından koparılan, o tarihlerdeki koşullarda yapılan derme çatma gemilerle Karadeniz’in azgın dalgalarının içine bırakılarak Osmanlı topraklarına sürgün edilen ve onlarca geminin bir kısmının ancak karaya ulaşabildiği bu vahim durumu “Büyük Çerkez Sürgünü” olarak adlandırılmıştır. Zamanın çarlık döneminin yöneticilerini kınıyor, Karadeniz’de yok edilen atalarımızı minnetle anıyoruz.” Şeklinde duygularını ifade etti.

21 MAYIS ÇERKES SÜRGÜNÜ’NÜN 160. YIL ANMASI

Anmaya katılan dernek üyeleri  daha sonra Kıbrıs Şehitleri Caddesinden yürüyüşe geçerek, Gündoğdu Meydanı’nda sürgün Şehitleri anısına denize karanfiller bıraktı.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir