TÜRKİYE’NİN 61,4 MİLYON SEÇMENİ SANDIK BAŞINDA
Türkiye’nin 61 milyon 400 bin seçmeni 31 Mart 2024 pazar günü sandık başına gitti. Doğu illerinden saat 07.00 da başlayan seçimler batı illerinde saat 08.00 itibariyle başladı.
Türkiye’de yaşayan ve seçmen olma şartlarını taşıyan 18 yaşına girmiş 61.4 milyon seçmen, yerel yöneticilerini ve mahalle muhtarlarını seçmek için sandık başına gidiyor.
18 yaşına 31 Mart itibariyle girmiş 1 milyon 32 bin 610 gencin ilk kez oy kullanacağı seçimlere 34 siyasi parti katılacak.
Seçimlerde 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın yanı sıra il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri belirlenecek.
1 MİLYON YENİ SEÇMEN
34 partinin yarışacağı, 61 milyon 441 bin 882 kayıtlı seçmenin oy kullanacağı bu seçimde 1 milyon 32 bin 610 genç ilk kez sandığa gidecek.
4 OY PUSULASI OLACAK
Seçmenlere 4 oy pusulası verilecek. Bu pusulalar ve renkleri şöyle:
BEYAZ: Büyükşehir belediye başkanlığı,
TURUNCU: İl genel meclisi üyeleri,
MAVİ: Belediye başkanları,
SARI: Belediye meclisi üyeleri
SEÇİM GÜNÜ NELER YASAK
Oy verme günü, her türlü içki satışı ve içilmesi yasak. Bütün eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak. Eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnız yemek servisi yapılabilecek. Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiç kimse silah taşıyamayacak. Saat 18.00’e kadar radyolar ve her türlü yayın organlarının seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak. 18.00 ile 21.00 arasında sadece YSK’nın seçimle ilgili haber ve tebliğleri yayınlanabilecek. Saat 21.00’deno sonra bütün yayınlar serbest olacak. Ancak, YSK bu süreyi öne çekebilecek.
İFTAR MOLASI YOK
YSK tarafından, 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde oy sayımının kanun gereği ‘iftar saatinde mola verilmeden aralıksız yapılması’ kararı verildi.
TÜRKİYE’NİN 61,4 MİLYON SEÇMENİ SANDIK BAŞINDA
OY VERİLECEKLER BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ OLAN İLLERDE:
Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van’daki seçmenler, “büyükşehir belediye başkanı”, “belediye başkanı”, “belediye meclis üyeliği” ile “muhtarlık ve ihtiyar heyeti” için oy kullanacak.
BÜYÜKŞEHİR OLMAYAN İLLERDE:
Büyükşehir olmayan illerde, “il genel meclisi üyeliği”, “belediye başkanı”, “belediye meclis üyeliği” ve “muhtarlık ve ihtiyar heyeti” için oy verilecek. Köylerde ise “il genel meclisi üyeliği” ile “muhtarlık ve ihtiyar meclisi” için oy kullanılacak.
Yerel seçimde seçmenler adım adım şöyle oy kullanabilecek:
Nerede oy kullanacağınızı öğrenin
1- Nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağınızı YSK’nın internet sitesinden, e-Devlet kapısından, YSK’nın Seçmen Sorgulama Mobil Uygulaması’ndan veya “444 9 975” numaralı YSK Çağrı Merkezi’nden öğrenebilirsiniz.
2_Doğu’daki 32 ilde seçim saat 07.00’de başlayıp 16.00’da sona erecek. Bunların dışında kalan illerde oy verme saatleri 08.00-17.00 olarak uygulanacak.
3-Seçmenlerin üzerinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık numarası olan kimlik belgesini bulundurması şart.
4-Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme kabinine girilmesi yasak
5-Oyun geçerli sayılması için “TERCİH” veya “EVET” mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması, işaret konulmaması gerek. Yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek. Zarfa oy pusulası dışında bir şey de konulmayacak.
6-Seçmenler, kullandıkları tüm oy pusulalarını tek bir zarfa koyarak sandığa atacak.
7-Uzun oy pusulasını, mühürlü tarafın diğer tarafa bulaşmasını önlemek için dikkatle katlayın. Yoksa oylarının geçersiz sayılma ihtimali bulunuyor.
8-Seçmenlerin, oylarını kullanıp zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adlarının bulunduğu yerin karşısına mutlaka imza atmaları gerekiyor.
9-Büyükşehirlerde, sırasıyla büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık; diğer illerde, sırasıyla, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık seçimlerine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.
10-Yurtdışındaki seçmenler yerel seçimde oy veremeyecek. Milletvekili, Cumhurbaşkanı ve halkoylamasında oy kullanıyor.
Seçim sonuçlarını en hızlı ve doğru şekilde saat 18 den sonra yayınlardan da takip edebilir