İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya madendeki feci olayın büyüklüğünü anlattı! “9 işçimize ulaşılamıyor”
Erzincan’ın İliç ilçesinde, altın madeninin geniş bir bölgeyi kapsayan yığın liç alanında toprak kayması meydana geldi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, madende meydana gelen toprak kaymasına ilişkin, “9 çalışanın maalesef bu toprak kaymasından olumsuz etkilendiği yönünde bilgi var.” dedi. Yerlikaya, 8-10 dönüm toprak kütlesinin 100 dönümlük alana yayıldığını belirtti.
Erzincan’da Sabırlı Deresi’nin Fırat Nehri’ne ulaştığı menfezin kapakları kapatıldı
KAYIP ÇOK ERZİNCAN İLİÇ’TEKİ ALTIN MADENİNDE TOPRAK KAYMASI
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Erzincan İliç’te meydana gelen maden kazasında toprak altında kalan işçilere bir an evvel sağ salim ulaşılmasının temenni edildiği belirtilerek, devletin tüm imkanlarıyla sahada olduğu ifade edildi.
Arama kurtarma çalışmalarının AFAD koordinasyonunda devam ettiği bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Bununla birlikte toprak kaymasının hemen ardından Bakanlığımız merkez ve il müdürlüğümüz denetim ekiplerini bölgeye ivedilikle sevk ettik. Toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri’ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi’nin Fırat Nehri’ne ulaştığı menfezin kapaklarını kapattırdık. Ekiplerimiz sahada çalışmalarını sürdürüyor, gelişmeleri hassasiyetle takip ediyoruz.”
2021’den beri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na açılan ÇED iptal davası sürüyor.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile İliç’te siyanürlü altın çıkarılmasına karşı çıkan köylüler adına Sedat Cezayirlioğlu tarafından açılan ÇED iptal davası Erzincan İdare Mahkemesi’nce reddedilirken karar haziran ayında Danıştay’da bozulmuş, Danıştay 6. Dairesi yeniden bir bilirkişi incelemesi yapılmasına karar vermişti. İliçli köylülerin avukatı İsmail Hakkı Atal, bilirkişi heyetinden bir kişinin AKP ile bağlantısı olduğunu, sismolog olan bilirkişinin ise eksik bilgisi olduğunu belirterek heyetteki iki bilirkişiye itiraz etmişti.
Siyanür ve kimyasalla üretim
Danıştay’ın yeniden bilirkişi incelemesi kararına rağmen madende üretim devam ediyordu.
Projenin ilk ÇED raporu 2008’de alınmış, madende üretim 2010 yılında başlamıştı. 2014’teki ilk kapasite artırımı ile birlikte 2019’da siyanürlü üretimden 39 çeşit kimyasal, sülfürik asit ve siyanürle üretime geçildi.
Anagold, Ağustos 2023’te “ÇED gerekli değildir” kararıyla da maden sahası içindeki açık ocak alanına 5,83 hektarlık bir bölüm daha eklemek için onay aldı.
Valilik: Toprak kaymasından şirket sorumlu olur
Açık ocak alanının genişletilmesi için hazırlanan Nihai Proje Tanıtım Dosyası’nda (PTD) ise pasa depolama çalışmalarının erozyona ve heyelana sebep olmayacak şekilde yürütüleceği belirtiliyor.
Öte yandan toprak kaymasının sorumluluğunun şirkete ait olduğunu belirten bir yazı da dosyada yer alıyor.
Erzincan Valiliği’nin 23 Haziran 2023 tarihli yazısında, “Sahada yapılacak tesis ve inşaat işlemlerinin bölgedeki herhangi bir doğa olayını tetiklememesine dikkat edilecek, bölgede meydana gelebilecek deprem, kaya düşmesi, heyelan, su baskını, çığ vb. afetler göz önünde bulundurulacak olup projeden kaynaklı patlatmalardan dolayı yerleşim birimlerinde meydana gelebilecek olumsuz etkilerden Anagold sorumlu olacaktır” deniliyor.