Ege İhracatçı Birlikleri’nde Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammed Öztürk Basın Toplantısı düzenledi. Basın toplantısı EİB 7. Kat Konferans salonunda düzenlendi.
Açıklamalarda bulunan Muhammed Öztürk, Ege İhraçatlar Birliği (EİB) olarak hedeflerini ve faaliyetlerini anlattı. 1,2 Milysr Dolar hedef belirlendiğini söyledi.
EİB Koordinatör Başkan Jak Eskinazi başkanlığında ki toplantıda Öztürk yaptığı konuşmasında şunlara değindi. “Geride baktığımız 2023 yılını değerlendirmek ve 2024 yılı hedeflerimizi paylaşmak için bir araya geldiğimiz toplantımıza katılımlarınızdan dolayı hepinize şahsım ve Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğim adına teşekkürlerimi sunuyorum.
YAĞLI TOHUM İHRACATÇILARI TANITIM FİLMİYLE DE İHRACATÇILARI DESTEKLİYOR
2023 yılı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük zorluklarla ve sıkıntılarla geçti.
Küresel ölçekte yaşanan tüm zorluklar bizlere üretimin ve ihracatın nedenli önemli olduğunu bir kez daha gösterdi.
Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altındaki Birliklerimiz de zorlu geçen 2023 yılında ihracatımızın arttırılması için var güçleriyle çalıştı.
Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri sektörü olarak, ülkemiz gıda ihracatında, lider sektör konumunda olmamız nedeniyle, omuzlarımızdaki büyük sorumluluğun bilinci ile yaşanan bu sıkıntıların üstesinden gelmek, üretim ve ihracatımızı sürdürülebilir kılmak için, hem yurt içinde hem de yurtdışında sektörümüzün sorunlarını dile getirip çözüm önerilerimizi sunduk, ülkemizi ve sektörümüzü en iyi şekilde temsil etmeye çalıştık.
2023 yılında hem kurumlarımız hem de ihracatçı firmalarımızla çok yoğun çalışmalar yürüttük.
İhracat Rakamları Değerlendirmesi
Türkiye geneli 2023 yılı ihracatımız toplam 255,8 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.
2023 yılında 26,2 milyar dolarlık gıda ihracatının %48’ini hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü tek başına gerçekleştirmiştir. sektörümüz ülkemiz gıda ihracatında lider konumundadır.
Türkiye Geneli ihracatımız 2022 yılında 11,4 milyar dolar iken 2023 yılında %8 artış ile 12,4 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. 10 yıl önce sektör olarak Türkiye geneli 6,7 milyar dolar ihracat yaparken, 10 yıl içerisinde sektörün ihracatı iki katına çıkmıştır. 10 yılda 2 kat artış, bu süre zarfında yaşanan siyasi ve ekonomik koşullar göz önüne alındığında sektörümüzün başarısının ciddi göstergesi niteliğindedir.
2023 yılı sonu itibariyle Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği olarak ihracatımız 1 milyar 68 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. 2022 yılında 1 milyar dolar olan ihracatımızı bu sene %7 artırmış bulunmaktayız.
EİB Geneli 12 sektörümüzün toplam ihracatı olan 18,2 milyar dolardan Birliğimiz 6% pay alarak en çok ihracat yapan 5. Birlik oldu.10 sene içerisinde ihracatımızı 360 milyon dolardan 1 milyar 68 milyon dolara çıkararak 3 kat artırmış bulunmaktayız. EİB çatısı altındaki 12 ihracatçı birliği arasında ihracat sıralamasında bundan 10 sene önce 8. Sırada iken, günümüzde 5. Sıraya yükselmiş durumdayız.
2023 yılı sonu itibariyle toplam üye sayımız geçen seneye göre %12 lik bir artışla 1034 olarak kayda geçmiştir. Toplam üyelerimizin yaklaşık % 50 ‘si 2023 yılında aktif ihracat gerçekleştirmiştir.
Ege Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği çok farklı alt sektörü bünyesinde barındıran bir birliktir. Bitkisel yağlar, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar, yemler/ evcil hayvan mamaları, şekercilik mamulleri, çikolatalı şekercilik mamulleri, baharatlar, gıda müstahzarları, hububattan mamul ürünler, değirmencilik ürünleri bünyemizdeki alt sektörlerimizdir.
Bitkisel Yağlar
- En çok ihracat yaptığımız alt sektörümüz olan bitkisel yağlar , toplam gerçekleştirdiğimiz ihracatın %44,5’ini oluşturmaktadır , bitkisel yağlar sektöründe 2023 yılında 476 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Geçen seneye göre miktar bazında bitkisel yağlar sektöründe 9% artış gerçekleştirsek de, değer bazında %18’lik düşüş yaşadık.
Küspeler, Hayvan Yemleri ve Evcil Hayvan Mamaları
- Birliğimiz bünyesinden en çok ihracat yaptığımız ikinci alt sektörümüz ise, geçen seneye göre değer olarak 32%; miktar olarak %24 artış gösteren, 162,5 milyon dolar ihracat rakamına ulaşan küspeler, hayvan yemleri ve evcil hayvan mamaları sektörü olmuştur. Toplam gerçekleştirdiğimiz ihracatın %15 ini küspeler, hayvan yemleri ve evcil hayvan mamaları sektörü oluşturmaktadır. Sektör son yıllarda ciddi ivme kazanan alt sektörümüzdür. 10 yıl öncesine göre ise sektörün ihracatında %2428 artış gerçekleşmiştir. Özellikle evcil hayvan mamaları sektöründe önemli bir büyüme gözlemlemekteyiz ve sektörün Türkiye geneli toplam ihracatının % 60’ ını Birliğimizden gerçekleştiriyoruz. Öte yandan, sektörde görülen cari açığın son yıllarda hız kazanan yaş mama yatırımları ile ciddi oranda kapanacağını öngörüyoruz.
Hububat
- Birliğimiz bünyesinden en çok ihracat yaptığımız üçüncü alt sektörümüz ise geçen seneye göre değer olarak % 681; miktar olarak %4592 artış gösteren, 93,2 milyon dolar ihracat rakamına ulaşan hububat sektörü olmuştur. Hububat alt sektörümüzdeki artışın en önemli kaynağı mısırdır.
Diğer alt sektörlerimiz
- Diğer en çok ihracat gerçekleştirdiğimiz alt sektörlerimiz ise sırasıyla 84,3 milyon dolar ile Yağlı Tohumlar; 83,3 milyon dolar ile Çikolatalı şekercilik Mamulleri; 50 milyon dolar ile Hububattan mamul ürünler; 49 milyon dolar ile Gıda Müstahzarları; 26 ,1 milyon dolar ile Değirmencilik Ürünleri; 25 milyon dolar ile Baharatlar; 12,1 milyon dolar ile Şekercilik Mamulleri; 1,6 milyon dolar ile Bakliyatlar gelmektedir.
- Birliğimizin 2023 yılında en çok ihracat yaptığı ilk 5 ülke ise 102,3 milyon dolar ile Cezayir, 77,8 milyon dolar ile Rusya, 74,5 milyon dolar ile Libya, 69 milyon dolar ile İran ve 62 milyon dolar ile Cibuti olmuştur.
- Türkiye geneli ise hububat bakliyat ve yağlı tohumlar ihracatında ilk 5 ülke ise Irak, ABD, İran, Suriye ve İtalya’dır.
Rekolte
- TÜİK verilerine göre 2023 yılında tahıl rekoltemiz bir önceki yıla göre % 9,1 oranında artarak yaklaşık 42,2 milyon ton olarak gerçekleşti.
- Buğday üretimi bir önceki yıla göre % 11,4 oranında artarak 22 milyon ton, arpa üretimi %8,2 oranında artarak 9,2 milyon ton, mısır üretimi %6 artarak 9 milyon ton oldu.
- Şeker pancarı üretimi bir önceki yıla göre % 22,1 oranında artarak 23,5 milyon ton olarak gerçekleşti.
- Öte yandan yağlı tohumlardan ayçiçeği tohumu üretimi 2023 yılında % 13,8 azalarak yaklaşık 2,2 milyon ton oldu.
- 2023 yılında kuru baklagiller grubunda 1,3 milyon ton üretim yapılarak 2022 yılındaki seviye korundu.
2023 Yılı Birlik Faaliyetlerimiz & 2024 Yılı Faaliyet Planlarımız
Ege Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği olarak 2023 yılını tanıtım anlamında oldukça aktif geçirdik.
Sektörümüzü tanıtan bir tanıtım filmi yaptırdık. Yurtdışı ve yurtiçinde katılım sağladığımız fuarlarla sektörümüz ve ülkemiz tanıtımını gerçekleştirdik.
15-18 Mayıs 2023 tarihlerinde Brezilya’da gerçekleşen Latin Amerika’nın en büyük uluslararası süpermarket fuarı olan APAS’a katılım sağladık. Birliğimiz standında ziyaretçilere sektörümüz ürünlerini ikram ederek, tadım etkinlikleri ile sektörümüzün tanıtımını gerçekleştirdik.
Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektöründe faaliyet gösteren 6 İhracatçı Birliğimizle bir araya gelerek Türkiye Gıda İhracatçıları markasını oluşturduk. Sektör Kurulu olarak, yeni dönemde tanıtım çalışmalarımızı Türkiye Gıda İhracatçıları (TGİ) markasıyla yürüteceğiz.
Türk gıda sektörünün uluslararası buluşma platformlarından biri olan, Eylül ayında düzenlenen “WorldFood İstanbul” Fuarına TGİ markamızla tüm sektör birlikleri ortak katılım sağladık ve sektörümüz ürünlerinin tanıtım ve tadımını gerçekleştirdik.
WorldFood İstanbul Fuarı geçen seneye göre neredeyse iki kat büyüdü. 2023 yılında 38 bin m2 alanda toplam 1.117 katılımcı firma stantlarıyla fuarda yer aldı. Toplam ziyaretçi sayısı 2022 yılına göre %67 artarak 64 bine ulaştı. Ziyaretçilerin yaklaşık 20 bini ise uluslararası ziyaretçilerdi.
2024 yılında 32. kez gerçekleşecek fuarın, katılımcı firmalara tahsis edilen alanının tamamı şimdiden dolmuş durumda. Türkiye gıda İhracatçıları olarak, ortağı ve destekleyicisi olduğumuz WorldFood İstanbul Fuarını dünyanın en büyük ve en prestijli gıda fuarına dönüştürmek ve ülkemizi dünya gıda sektörünün buluştuğu bir merkez üssü haline getirmek için Türkiye Gıda İhracatçıları olarak çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.
2024 yılında da bu markamız ile Birleşik Arap Emirlikleri, Japonya, Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Fransa başta olmak üzere yurtdışı fuarlara katılım sağlayarak tanıtım gerçekleştirecek, sektöre yönelik tarafımıza iletilen talepleri üyelerimiz ile paylaşacağız. 2024 yılında TGİ markamızla katılım sağlayacağımız fuarlarımız arasında yer alan ve dünyanın en büyük gıda fuarları olan Gulfood Dubai, Foodex Japan, Summer Fancy Food, World Food Moscow, Sial Paris fuarlarına katılım sağlayacağız.
Üyelerimizle ilişkileri güçlendirmek, onların sorunlarını ve bizlerden beklentilerini daha iyi anlayabilmek ve çözüm bulabilmek adına, firmalarımıza ziyaretler gerçekleştirdik. 2024 yılında da bu ziyaretlerimize hız kesmeden devam edeceğiz.
Öte yandan, ihracatımızın artırılmasını teminen sektörümüzün sorunlarının kökenine inerek hep birlikte bilgilenmek ve çözüm üretebilmek adına üyelerimize yönelik sektör buluşması etkinlikleri düzenlemeye başladık. Bu buluşmalarımızın ilki olan “Tarımsal Üretimin Planlanması ve Sözleşmeli Tarım Semineri” ni Kasım ayında gerçekleştirdik. 2024 yılında da aralıklı olarak sektör buluşmaları etkinliklerimizi planlayıp, üyelerimizle daha sık bir araya geleceğiz.
Ege İhracatçı Birliği bünyesinde 6 gıda birliğimizin paydaşlığında yürüttüğümüz ABD Turquality projemiz ile, sektörümüz imajını ABD pazarında geliştirmek ve uluslararası arenada kaliteli, sağlıklı Türk gıda ürünü algısı yaratmak adına ciddi çalışmalar yürüttük. Türk mutfağının 5 yıl süreyle Las Vegas Üniversitesi’nde müfredata girmesini sağladık. Bu sayede üniversitede okuyan şeflerin Türk lezzetlerini öğrenerek mezun olmalarını ve meslek hayatlarında menülerinde Türk ürünlerine yer vermelerine vesile olacağız. Öte yandan, Proje kapsamında “Turkish Tastes” markamız American Culinary Federation (ACF) tarafından ‘Yılın Endüstri Partneri’ ödülüne layık görüldü.
Bu projemiz kapsamındaki tanıtım çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.
Yine Ege İhracatçı Birliği bünyesindeki gıda sektöründe faaliyet gösteren ihracatçı firmalarımızın katılımı ile, Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakat çerçevesinde ortaya koyduğu strateji ile uyumlu üretim yöntemlerini geliştirmek ve üretimde sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla “Gıdada Sürdürülebilirlik UR-GE Projesi” yürütmekteyiz. Bu projeye katılan sektörümüz ihracatçısı firmalarımız ile gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için çalışmalarımız devam etmekte.
Öte yandan, 2023 yılında, 15 firmamızın katılımı ile sektörümüzün uluslararası rekabetçiliğinin geliştirilmesi amacıyla Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği olarak da URGE Projesi için start verdik. 2024 yılında bu projemiz kapsamında gerçekleştireceğimiz ihtiyaç analizi doğrultusunda belirleyeceğimiz hedef pazarlara yönelik fuar, ticaret heyeti ve sektörel heyet faaliyetlerimiz olacak.
Ayrıca evcil hayvan mamaları sektöründe, sektörün Türkiye geneli ihracatının %60ının Birliğimizden gerçekleşmesi sebebiyle ve sektörün artan potansiyelini göz önüne alarak, evcil hayvan maması ihracatçısı üye firmalarımızla 2024 yılı içerisinde birtakım faaliyetler yapmayı planlıyoruz.
Birliğimiz üyesi firmalardan bedelsiz temin ettiğimiz mamaları bölgemizdeki hayvan barınaklarına bağışladığımız toplumsal sorumluluk projesi başlattık. Projemiz kapsamında, bedelsiz temin ettiğimiz köpek mamalarını barınaklara teslim ettik. Birliğimizce değerli bir toplumsal sorumluluk projesine imza attık. 2024 yılında da çalışmalarımıza devam edeceğiz.
Yurtiçi faaliyetlerimizin önemli bir ayağı da sosyal medyada yaptığımız çalışmalarımız. Günümüz Türkiye’sinin en hızlı iletişim ve paylaşım kanalları olan sosyal medyayı aktif kullanan sektörlerden biriyiz. Oluşturduğumuz sosyal medya hesaplarımız ile gerek Birlik çalışmalarımızı gerek ise sektörümüz ihracatı ile ilgili güncel gelişmeleri sektör temsilcilerimizle paylaşıyoruz.
Öte yandan, ulusal ve uluslararası sektörel kurum, kuruluş ve kongrelerde ülkemizi ve sektörümüzü aktif şekilde temsil etmekteyiz. Ulusal Baklagil Konseyi, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF), Dünya Bakliyat Kongresi, Uluslararası Baharat Konferansı (ISC), Avrupa Baharat Birliği ( ESA), gibi bir çok ulusal ve uluslararası sektörümüz yapılanmalarında ülkemiz ve sektörümüzü temsil etmeye devam edeceğiz.
Ayrıca 2024 yılında Türkiye genelindeki Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri sektöründeki tüm birliklerin katılımı ile Sektör Kurulumuz bünyesinde ortak tanıtım faaliyetleri yürüteceğimiz “Şekerleme ve Pastacılık Ürünleri Turquality Projesi”ne paydaşlık ederek sektörü, hedef pazarları olan ABD, Kanada, Meksika’da tanıtmayı planlıyoruz. Öte yandan, yine sektör birlikleri olarak ortaklaşa gerçekleştirmeyi planladığımız “Bulgur Ürünü Turquality Projesi” ile sektörün hedef pazarları Rusya, İran Endonezya’ da bir dizi tanıtım faaliyeti gerçekleştirmeyi planlıyoruz.
Sorunlar _Çözüm Önerileri
Yıllık 100 milyon dolarlık ihracat hacmi bulunan Hindistan‘a haşhaş tohumu ihracatında, yürürlükteki mutabakat zaptı çerçevesinde Hindistan’ın ülkemizden ithaline izin verdiği Beyaz haşhaş tohumu kotasının, mutabakat zaptında da belirtildiği şekilde açıklamaması ve Hindistan’a haşhaş tohumu ihracatı gerçekleştirilememesi sektör ihracatını geriletmiştir
Öte yandan, dünya genelinde artan enerji maliyetleri, ülkemizdeki son dönemde hızlı artış gösteren iş gücü maliyetleri ve iklim değişiklikleri sektörümüz üretimini ve ihracatını etkilemektedir.
2024 Yılı İhracat Hedeflerimiz
2011 yılında Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar sektörü olarak 2023 yılında 13.7 milyar dolar, Ege Bölgesi’nden ise 1 milyar dolarlık hedef belirlemiştik. 2011 yılında öngördüğümüz bu hedefleri Cumhuriyetimizin 100. yılında gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz.
2022 yılında, 2023 yıl sonu hedefimizi 1,2 milyar dolar belirlemiştik. Ancak bölgemizin önemli ihraç ürünlerinden haşhaş tohumu ihracatının, en önemli pazarımız olan Hindistan makamlarınca kota verilmemesi nedeniyle 2023 yılında gerçekleştirilememiş olması ve ülkemizde yaşanan deprem felaketleri nedeniyle sektörümüzün uğradığı kayıplar nedeniyle öngördüğümüz artışı sağlamamız mümkün olmadı ve 1 milyar 68 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik.
2024 yılında ise Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği olarak ihracat hedefimizi tekrar 1,2 milyar dolar olarak belirledik.
2024 yılının ülkemiz, sektörümüz ve ihracatımız adına huzurlu, bereketli ve güzel bir yıl olmasını diliyorum.” Şeklinde açıklamalarda bulundu.