YÖK RAPORUNA DEÜ DAMGASI: TÜRKİYE’NİN ZİRVESİNDE
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından hazırlanan ‘2023-Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu’nda önemli başarılara imza attı. DEÜ, Türkiye’deki 208 yükseköğretim kurumunun değerlendirildiği raporda 3 farklı göstergede Türkiye 1’incisi olurken; 7 göstergede ise Türkiye genelinde ilk 5 içinde yer aldı. DEÜ’nün başarısını değerlendiren DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Birçok ilki ve yeniliği ülkemize, kentimize ve bilim dünyasına kazandıran Dokuz Eylül Üniversitesi olarak, raporda elde ettiğimiz başarılardan oldukça memnun kaldık. Üniversitemiz rapora göre 3 alanda Türkiye 1’incisi oldu. 7 göstergede ise Türkiye’deki üniversiteler arasında ilk 5’te yer aldı. Türk yükseköğretimini karakterize eden Üniversitemiz ile gurur duyuyoruz” dedi.
YÖK RAPORUNDA DEÜ 2023 DAMGASI TÜRKİYE ZİRVESİNDE
Türkiye’nin saygın yükseköğretim kurumlarından birisi olan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından hazırlanan ‘2023-Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu’nda önemli başarılara imza attı. Gösterdiği yüksek performansla ‘Araştırma Üniversitesi’ beratı almaya hak kazanan DEÜ, Türkiye’deki 208 yükseköğretim kurumunun değerlendirildiği raporda 3 farklı göstergede Türkiye 1’incisi olurken; 7 göstergede ise Türkiye genelinde ilk 5 içinde yer aldı. Raporda, ‘Eğitim ve Öğretim’, ‘Araştırma-Geliştirme’, ‘Proje ve Yayın’, ‘Uluslararasılaşma’, ‘Sürdürülebilirlik’ ve ‘Topluma Hizmet ve Sosyal Sorumluluk’ kategorilerinde yükseköğretim kurumları değerlendirilirken; araştırmada 74 farklı gösterge esas alındı.
DEÜ 10 ALANDA TÜRKİYE’DE İLK 5’TE
Gerçekleştirdiği faaliyetler ile toplamda 10 göstergede Türkiye’de ilk 5 içinde yer alan DEÜ, rapora göre ‘Sürdürülebilirlik’ alanında 2, ‘Topluma Hizmet ve Sosyal Sorumluluk’ alanında ise 1 göstergede olmak üzere 3 alanda Türkiye’deki üniversiteler arasında ilk sırada yer aldı. Gelişmeyi değerlendiren DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin girişimcilik ve yenilikçilik odaklı, toplumsal katkı ve çevre dostu misyonunu benimseyen faaliyetlere imza attığını ifade etti. Rektör Hotar, “Yükseköğretim Kurulu’nun Türkiye’deki üniversiteleri 74 farklı göstergeye göre değerlendirdi ve çarpıcı analizler ortaya koyduğu raporunu inceledik. Türk yükseköğretimini karakterize eden Üniversitemiz buna göre; ‘Dezavantajlı gruplara yönelik düzenlenen faaliyet sayısı en yüksek olan üniversiteler’, ‘Kişi başı doğrudan karbon ayak izinin en düşük olan üniversiteler’ ve ‘Sıfır atık, yeşil kampüs ve çevrecilik alanlarında alınan ödül sayısı en yüksek olan üniversiteler’ kategorilerinde Türkiye genelinde ilk sırada yer aldı. Birçok ilki ve yeniliği ülkemize, kentimize ve bilim dünyasına kazandıran Dokuz Eylül Üniversitesi olarak, raporda elde ettiğimiz başarılardan oldukça memnun kaldık. Üniversitemiz rapora göre 3 alanda Türkiye 1’incisi oldu. 7 göstergede ise Türkiye’deki üniversiteler arasında ilk 5’te yer aldı. Gurur duyuyoruz” dedi.
TOPLUMA HİZMET VE SOSYAL SORUMLULUKTA ZİRVEDE
Hayata geçirdiği yatırımlarında ve faaliyetlerinde ‘engelsiz üniversite, engelsiz toplum’ anlayışını kendine ilke edinen Dokuz Eylül Üniversitesi, bu yönde bir ekosistemin oluşturulmasını sağlamak için birçok önemli projeye imza atmıştı. Bu alanda elde edilen başarıyı değerlendiren Rektör Hotar, “Kamuoyunda farkındalık oluşturacak sosyal sorumluluk projelerine, bilimsel çalışmalara ve fiziki yatırımlara önem veren Rektörlüğümüz, ulusal düzeyde ses getiren girişimlere imza atmaktadır. Ayrıca Rektörlüğümüz, Üniversitemizin engelsiz eğitim, engelsiz yapı, engelsiz kampüs, engelsiz şehir gibi kavramlarda da örnek olmasını arzulamaktadır. Nitelikli araştırma altyapımız ve imkânlarımızı sürekli geliştirirken, yerleşkelerimizdeki eğitim faaliyetlerinin erişilebilirliğine de büyük önem veriyoruz. Bu yöndeki girişimlerimizin takdir görmesi bizi daha da teşvik ediyor. Bu yöndeki toplumsal sorumluluklarımızın ve yol gösterici rolümüzün farkındalığıyla bu yöndeki adımlarımızı sürdürmeye devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKTE DEÜ MARKASI
Çevre ve sürdürülebilirlik alanlarında da Dokuz Eylül Üniversitesi’nin önemli bir birikim ve hassasiyete sahip olduğunu belirten Rektör Hotar, “Araştırma Üniversitemiz, YÖK’ün raporunun ‘Sürdürülebilirlik’ kategorisindeki ‘Kişi başı doğrudan karbon ayak izinin en düşük olan üniversiteler’ ve ‘Sıfır atık, yeşil kampüs ve çevrecilik alanlarında alınan ödül sayısı en yüksek olan üniversiteler’ göstergelerinde Türkiye genelinde ilk sırada yer aldı. 15 yerleşkesi Sıfır Atık Belgesi’ne sahip olan, çevre ve sürdürülebilirlik sorumluluklarını titizlikle yerine getiren Üniversitemiz için elbette bu sonuçlar sürpriz olmadı. DEÜ olarak, bu yöndeki Ar-Ge faaliyetlerimizi ve bilimsel çalışmalarımızı sürdürecek; bilgilendirme, farkındalık ve eğitim faaliyetlerimizle mensuplarımıza ve tüm topluma çevre bilincini aşılamaya devam edeceğiz” diye konuştu.
HEDEF ‘DÜNYADA İLK 500’
Raporda DEÜ’nün Türkiye genelinde ilk 5 içinde yer alan başarılarını da sıralayan Rektör Hotar, “Üniversitemiz, ‘Alınan ödül veya nişan sayısının en yüksek olduğu üniversiteler’, ‘Sosyal sorumluluk projesi sayısının en yüksek olduğu üniversiteler’, Kariyer merkezleri tarafından gerçekleştirilen faaliyet sayısının en yüksek olduğu üniversiteler’, ‘AARWU dünya sıralamasında en başarılı olan üniversiteler’, ‘Merkezi bütçe dışı gelir oranı en yüksek olan devlet üniversiteleri’, ‘Öğrencilerin yaptığı endüstriyel/sektörel proje sayısının en yüksek olduğu üniversiteler’ ve ‘Düzenlenen uluslararası etkinlik sayısının en yüksek olduğu üniversiteler’ göstergelerinde ise ilk 5 içinde yer alma başarısı gösterdi. Özellikle topluma hizmet ve sosyal sorumluluk alanlarındaki başarılarıyla Türkiye’nin zirvesinde bulunan Üniversitemiz, ‘dünyada ilk 500’ hedefine kararlılıkla yürüyor. DEÜ olarak bilim dünyasındaki yükselişimizin sürmesi için yolumuza kararlılıkla devam edeceğimizin altını bir kez daha çiziyoruz. Üniversitemizin başarısında emeği geçen tüm mensuplarımıza bir kez daha teşekkür ediyoruz” bilgisini paylaştı.