TÜRKİYE’DEN BÜYÜK TEPKİ ARABİSTAN’A GALATASARAY VE FENERBAHÇE’DEN DERS

Türikyede büyük trpki uyandırsn karar

Sudi Arabistan’da oynanacak olan kupa maçına koyduğu şartlara her iki takımın yönetim kurullarınca protesto edildi.Son Dakika kararıyla toplanan heyet sonucu takımlar maça çıkmama kararı aldı.

Galatasaray ve Fenerbahçe arasında Suudi Arabistan’ın Riyad kentindeki Türkcell Süper Kupa finalinin oynanmayacağı belirtildi. Suudi Arabistan yetkililerinin Galatasaraylı futbolcuların, Atatürk’ün “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh”, Fenerbahçeli futbolcuların da “Ne mutlu Türküm diyene” sözünün yazılı olduğu pankartı taşımalarına izin vermemesi nedeniyle kriz çıkmıştı. Galatasaraylı futbolculara maçın oynanmayacağının tebliğ edildiği öğrenildi. Kupa maçının da iptal edildiği açıklandı.

ATATÜRK PANKART VE TİŞÖRTLERİNE İZİN ÇIKMADI

Müsabaka öncesinde İstiklal Marşı’nın okunması, şehitler için saygı duruşunda bulunması planlanırken pankart ve tişörtlerin taşınması ve giyilmesine Suudi Arabistanlı yetkililer tarafından izin verilmedi.

KULÜPLER YURDA DÖNME KARARI ALDI

Hem Galatasaray’ın hem de Fenerbahçe’nin müsabakaya Atatürk görseli bulunan tişörtlerle çıkmak istedi.öğrenild.

İLK TEPKİ GALATASARAY’IN

Galatasaray, Süper Kupa maçına çıkmama kararı aldı ve soyunma odasındaki hazırlıklara da son verdi. Sarı-kırmızılı yetkililer, yaşanan gelişmeler üzerine Türkiye’ye dönme kararı aldı.

Fenerbahçe de yaşanan gelişmelerin ardından maça çıkmama ve ülkeye dönmeye karar verdi.

ALİ KOÇ: “PANKARTA İZİN VERMEDİLER”

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç da “Atamız’ın ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ sözünü hatırlatmak istiyorum. Biz bu pankartla çıkacaktık, ‘Peace at home, peace in the world’. Anladığım kadarıyla otoriteler bunu kabul etmemişler. Tam netleşmedi konu.” ifadelerini kullandı.

TFF’den edinilen ilk bilgilerde karşılaşma öncesinde İstiklal Marşı’nın okunacağı ve Türk bayrağının açılacağı öğrenilirken, takımların sahaya ‘Yurtta Sulh, Cihanda Sulh’ pankartı ile Atatürk posteri ve tişörtü ile çıkma isteklerinin çözüme kavuşturulması bekleniyor.

TFF: DEZENFORMASYON!

TFF ise bu iddialar hakkında yaptığı açıklamada, “Süper Kupa; Türk Bayrağımız huzurunda, 100. Yıl Kutlama Etkinlikleriyle, Şehitlerimiz için saygı duruşuyla ve sanatçı Norm Ender’in okuyacağı İstiklal Marşımız ile başlayacaktır. Bu konuda yapılan dezenformasyona itibar etmeyiniz.” ifadelerine yer vererek çıkan haberleri yalanladı.

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI: TÜRK BAYRAĞI AÇILACAK, İSTİKLAL MARŞI OKUNACAK

İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi de bir açıklama yayımlayarak iddiaları yalanladı. Yapılan açıklamada, “Bazı basın yayın organlarında yer alan ve sosyal medyada paylaşılan ‘Suudi Arabistan’ın Riyad kentinde oynanacak Türkiye Süper Kupa final maçında İstiklal Marşımız ve Türk bayrağına izin verilmeyecek’ şeklindeki iddialar doğru değildir. Süper Kupa maçı öncesinde sahada Türk bayrağı, her iki kulübün bayrakları ve Turkcell Süper Kupa bayrağı açılacaktır. Işık şovları ile açılış seremonisi ve şehitlerimiz için gerçekleştirilecek 1 dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşımız okunacaktır.” ifadelerine yer verildi.

FENERBAHÇE’NİN PANKARTINI POLİS ALDI!

Edinilen son bilgilere göre; İstklal Marşı krizinin FIFA talimatları gereğince aşılmasının ardından pankart krizi devam etti. Kulüpler, pankarta izin verilmemesine tepki gösterirken bunun ardından Suudi Arabistan polisinin soyunma odasına girip Fenerbahçe’nin pankartını aldığı öğrenildi.

‘PROTOKOL 20 EKİM’DE BELİRLENDİ’

Maç organizasyonun öncesinde TFF ile Suudi Arabistanlı yetkililer arasında sahada ve tribünlerde uyulacak kurallara ve esaslara ilişkin 20 Ekim 2023’te bir protokol üzerinde mutabakata varılmıştır. Sözleşmede FIFA, AFC, UEFA ve diğer uluslararası futbol düzenleyici ve yönetici kuruluşların kurallarının geçerli olacağı belirtilmiştir. TFF ve Suudi Arabistan yetkilileri, söz konusu müsabakanın bir millî maç olmamasına rağmen Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı olması dolayısıyla İstiklal Marşı okunması ve Türk bayraklarının kullanılmasına yönelik uzlaşıya varmışlardır.

Kulüpler, maçın hemen öncesinde takımların sahaya ısınmak için Mustafa Kemal Atatürk tişörtleriyle çıkma ve üzerlerinde Mustafa Kemal Atatürk’ün sözlerinin yazılı olduğu pankartlarla çıkma taleplerinin TFF ile Suudi yetkililer arasında daha önceden yapılan protokole eklenmesini talep etmişlerdir. Suudi Arabistanlı yetkililer, daha önce TFF ile yaptıkları anlaşmayla uluslararası yönetmelikler ve düzenlemeleri gerekçe göstererek maçın hemen öncesinde bu talepleri mevcut protokole eklemeyi kabul etmemiştir. 

Bu gelişmeler neticesinde Türkiye kamuoyunda konu sosyal medyada gündeme gelmiş ve konuyla ilgili dezenformasyon üretildiği tespit edilmiştir. Devletimizin kurumlarına ve milletimizin değerlerine yönelik tasvip edilmesi mümkün olmayan hakaretamiz ifadelerin kullanıldığı görülmüştür. “Maç başlarken İstiklal Marşı okunmayacağı ve Türk bayraklarının sahaya alınmadığı” iddiaları, taraflardan elde edilen bilgiler doğrultusunda Dezenformasyonla Mücadele Merkezimizce yalanlanmıştır. İlerleyen saatlerde, Türkiye kamuoyu nezdinde tartışmalar devam ederken kulüpler ile TFF ortak bir açıklama yaparak maçı ileri bir tarihe ertelediklerini duyurmuşlardır. Süper Kupa müsabakasının ileri bir tarihe ertelenmesinin ardından Galatasaray ve Fenerbahçe takımlarının kafileleri bu sabah itibarıyla yurda dönmüştür. Kamuoyunun hassasiyetleri üzerinden yürütülmeye çalışılan dezenformasyon kampanyalarına itibar etmeyiniz.” 

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir