TÜRKİYE’NİN 100’ÜNCÜ YILINDA CUMHURİYETİN KADINLARI İZMİR İKTİSAT KONGRESİ’NDE BULUŞTU

Türkiye’nin 100’ü Cumhuriyetin Kadınları İktisat Kongresi’nde Buluştu

AK Partili Çankırı Kadın Girişimcileri Buluşturdu

Çankırı: “Kadının dönüştürücü ve dönüştürücü gücü en önemli dinamodur”

AK Parti İzmir Milletvekili Yereller Başkan Yardımcısı ve Ceyda Yönetim Bölünmez Çankırı, “Türkiye’nin 100’ü Cumhuriyetin Kadınları” programında “Kadının değiştirici ve dönüştürücü gücü partimizin en önemli dinamosudur” dedi.

AK Parti İzmir Milletvekili Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı ve Ceyda Bölünmez Çankırı’nın ev sahipliğinde ve Ticaret Bakanlığı, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, İzmir Ticaret Odası, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, İzmir Kalkınma Ajansı, KESGEB, Halkbank iş birliğiyle İzmir İktisat Kongresi binasında düzenlendi buluşmada kadın girişimcilere yönelik yol haritaları belirlendi.

Kadınların iş ve sosyal hayattaki rolünün ekonomik olarak belirlenmesi amacıyla genel desteğin ayrıntılı olarak sunumunun yapılan programın açılış konuşmasını gerçekleştiren TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Deniz Celep, “İzmir ili ve çevre ilçelerimizle beraber 19 kişilik bir başarı kurulumuz ve 400 üyemizle yeni döneme büyük başarılarla Bu güçle İzmir’deki bütün girişimci kadınlarımızla, güçlü ve kapsayıcı bir kalkınmayı hedefliyoruz” dedi.

Atatürk Vurgusu Yapı

Kurtuluş’un ardından Türkiye’nin ekonomik bakış açısının ortaya çıktığı en önemli olay İzmir İktisat Kongresi olduğu hatırlatılması hatırlatan AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı ise konuşmasında, ” O gün burada ekonomik sorunlar aşıldı, savaştan yeni ortaya çıkan insanların kalkındırılması ve yol gösteren gibi konular üzerinde duruldu. İzmir. , İktisat Kongresi ile ekonomik kurtuluşun, kozmopolit ekonomik yapıdan ulusal ekonomik yapının geçişin de sembolik niteliğindedir.Milli Mücadele zamanında aziz milletimiz her türlü fedakârlıkta vardı ve büyük bir cesaret göstermiştir.Bu millet Kurtuluş Savaşını kadın erkek omuz omuza kazandığı bir millettir.Düzenli ordunun yokluğunda Türk milleti Ellerinde olan her şey ile düşman topluluklarına karşı dayanmış ve savaşmıştır.Bu dayanışmada kadınların da rolü büyük olmuştur.Sadece zor zamanlarda değil, her zaman karar alma mekanizmalarında kadının olması gereken gücüyle Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal’in önderliğinde yapılan hukuki boyutları açıktır, 5 Aralık 1934 ‘de biz “Kadınlara Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı” tanındı. Atatürk, bu devrim niteliğindeki kararla bir kez daha tüm dünyaya örnek olacak bir karara yönetici verdi. Bundan dolayı tam 89 yıl önce biz kadınlar, demokratik hakkımıza kavuşmuş olduk. Bugün bir kadın milletvekili tanımıyla sizlerin aranızda bulunun büyük bir kıvanç bakış açısı” dedi.

AK PARTİ’NİN DİNAMOSU: KADINLARIN DÖNÜŞTÜRÜCÜ GÜCÜ

Kadınların bir siyasi ve sosyal yaşamda olmadığı, oplumsal ilerlemeden bahsedilemeyeceğini vurgulayan Çankırı, “Tarihi referanslardan her zaman güç alan AK Parti bu konuda da kullanılmakta olup örnek olarak alınması gereken işler başarmıştır. Bugün beş milyonu aşan kadın üyemiz ile, kadınları siyaset yaşıyor, toplumsal hayata aktif biçiminde olan yegâne hareket olarak dağıtıyorum sanıyorum ki yanlış olmayacak. Kadının birleştirme ve dönüştürme gücü partimizin en önemli dinamosudur” diye konuştu.

İLK VE TEK KADIN İDARE AMİRİ

TBMM’nin ilk ve tek kadın idare amiri olduğunu vurgulayan AK Parti Çankırı, “Milletin Meclisinde Partimizden 50 olmak üzere 121 kadın milletvekilinin varlığı, kadınlarla birlikte omuz omuza yürüyor olmanın tezahürüdür. Türkiye genelinde 5 bin 297 Kadın Belediye Meclisi Üyemiz, 9 Kadın Belediye Başkanımız mevcut Elbette ki bu rakamlar bizim için yeterli bir düzeyde değil.Ama geçmişe kıyasla büyük bir başarı örneğidir.Toplumun bir kanadının eksik uçtuğu bir alanda sağlıklı gelişim gösterebilmek mümkün değildir.Bu anlamda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk ve tek kadın İdare Amiri unvanına sahip olmak Gurur yaşadığımı” ifadelerine yer verdi.

YEREL YÖNETİM VURGUSU

Yerel siyasette kadınların büyümelerine dikkat eden Çankırı, “Genel siyasette olduğu gibi, yerelde kadınların değişimi için çaba göstermeliyiz. Kadınların yerel yönetimlerde söz sahibi olup olmadığı bir kadın, bir anne perspektifiyle yapacağı hizmetlerin toplumun kadın gücünü daha derinden hissetmesi açısından son derece önemli İnanıyorum ki direnişleri yüksek, cesur, eğitimli kadınlarımızın, sanayiden siyasette her alanda sayıları artıyor, daha gelişmişi daha ileri ve gelişmiş bir seviyeye taşıyacak” dedi.

“İZMİR KADIN OLURDU”

AK Partili Çankırı açıklamasının devamında, “Ben her zaman şehirlerin bir kimliği olsa İzmir kadın olurdu. Çünkü İzmir hem güzelliğiyle hem de güçlü kadınlarıyla tam bir kadını hatırlıyordu. Girişimcilik dendiğinde akla hep şehir ortamı gelir. Oysa girişimcilik, hayatta yaşayan kadınlarımız için de mevcut Bu gerçekten hareketle, bugün burada ülke içinde bulunan güzide kurumlarımız son yıllarda her alanda kadının kazandığı adına başlattığı proje ve programlarla girişimciliğin kapısı sonuna kadar açmıştır. Girişimcilik eğitiminden, Makine-ekipman desteğine, kadınlarımız için geniş bir yelpazede yeni fırsatlar sunulmaktadır. faydalanmaları için kadınlarımıza olumlu katkılar sağlanmıştır. Bugün ayrıca burada bulunan Sivil Toplum Kuruluşlarımızın da özellikle kadınları uğruna hayatta kalmak adına proje ve programlarını yakınen takip ediyor, tebrik ve takdirlerle karşılıyoruz. Verimli kullanan, içinde bulunduğu hayat rol modeli olan kadınlar görüyor, gelecek adına umudumuzun arttığını” ifadelerine yer verdi.

KADINLARA ÇAĞRI

Kadınlara çağrıda bulunan Ceyda Bölünmez Çankırı, “Buradan siz özel kadınların bir çağrıda bulunmak istiyoruz. Herkesin bir hikâyesi var, sizde bu hikâyelerin kahramanlarısınız. Sizinle birlikte aynı çatı altında bulunmaktan, şehrimize, hizmet etmekten çok mutluyum. Her birinizle gerek gerek kurumsal olarak Bir araya gelerek, hem sosyal hayatımız hem de kültürel değerlerimiz adına mühim ve değerli işlere imza attık.

Kadın elinin değdiği her şeyin değer kazanıp bereketleneceğine canı gönülden orada.Kadınların eğitimli, uzakta ve güçlü olduğu orantıda ailelerin de güçleneceğine. bir kale gibi bağımsızlıktır. Kadının emeği ile Türkiye’nin istikbalinin bir olduğu inancımı bir kez daha üzerine bunu ifade etmek istiyorum” dedi

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir