Mandalina sezon kapanış töreni Seferihisar’da gerçekleştirildi.
Seferihisar’da gerçekleştirilen Mandalina Sezon Kapanış Töreni’ne, Ege İhracatçı Birlikleri(EİB) Yaş ve Kuru Meyve Sebze Birkleri Başkanı Hayrettin Uçak, Tarım İzmir İl Müdürü Mustafa Şahin, Seferihisar İlçe Tarım Müdürü Hasan Basri Gürel ve bölgedeki üreticiler katıldı.
Uçak, yaptığı konuşmada Türkiye’nin bereketli topraklarında 55 milyon ton sebze ve meyve üretildiğini vurgulayarak, üreticilere teşekkür etti. Mandalina rekoltesinin beklentilerin üzerinde olduğunu belirten Uçak, ayrıca “Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları” projesinin kalıntı probleminin çözümünde önemli bir rol oynadığını söyledi. Mandalina ihracatının da verimli geçtiğini ifade eden Uçak, Türkiye genelinde şu ana kadar 250 bin ton mandalina ihracatı gerçekleştiğini paylaştı.
Törenin ardından üreticilerin deneyimlerinin paylaşıldığı bir bölüm ve sertifika töreni düzenlendi, program ikramlarla sona erdi.
Törene Ege İhracatçı Birlikleri Yaş ve Kuru Meyve Sebze Birkleri Başkanı Hayrettin Uçak’ın Tarım İzmir İl Müdürü Mustafa Şahin, Seferihisar İlçe Tarım Müdürü Hasan Basri Gürel, Menderes, Seferihisar ve Selçuklu üreticiler katıldı törende ilginç anlarda yaşandı.
Hayrettin Uçak yaptığı konuşmada şunlara da değindi,;
“Bereketli topraklara sahip ülkemizde 55 milyon ton sebze ve meyve üretimi yapılıyor. Çok şükür ki meyve sebze üretiminde kendimize yeten bir ülkeyiz. Yüzlerce çeşit meyve sebzeyi yurtiçinde tüketiyoruz, fazlasını da ihraç ediyoruz ve ülkemize önemli miktarda döviz kazandırıyoruz.
Bu üretimi de bilinçli bir şekilde meyve sebzeyi üreten değerli çiftçilerimize borçluyuz. Siz değerli üreticilerimiz sayesinde dünyanın birçok noktasına ürünlerimizi güvenle gönderiyoruz.
İzmir İl Tarım Müdürlüğü ile ikinci yılını tamamladığımız “Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları” projemiz de narenciye ürünlerimize ekstra katma değer sağlamakta, bu projeye dahil olan üreticilerimizin ürünleri değerine değer katarak piyasaya sunulmaktadır. Son yıllarda mücadelemizi artırdığımız kalıntı probleminin kökten çözümünde de bu projemiz çok önemli bir dayanak oluşturmaktadır.
Bu sezon narenciyede verimli bir sezon yaşıyoruz. Bu yıl ağustos ayında yaptığımız rekolte çalışmasına göre, Ege Bölgesi toplam turunçgil rekoltesini 769 bin ton olarak tahmin ettik. İzmir’deki rekolte beklentimiz ise 185 bin ton.
Bu rekoltenin neredeyse tamamını aroması ile dünyaya nam salmış mandalinamız oluşturuyor.
Bu sezon Seferihisar ilçemizde 66 bin ton, Menderes ilçemizde 75 bin ton, Selçuk ilçemizde de 32 bin ton rekolte bekliyoruz.
Avrupa ülkelerindeki mandalina rekoltesinin bu sezon düşük olması bizim için önemli bir fırsat durumunda. Üreticilerimizin üstün gayretleri ile bu sezon başarılı ve bereketli bir mandalina sezonunun geçmesini umut ediyorum.
İyi Tarım Uygulamaları Projesi yanında mandalina üretim bölgelerimizde Ege Üniversitesi ile birlikte gıda kayıplarını azaltmaya yönelik projemize de devam ediyoruz. Bu yıl projemiz tamamlanacak ve proje çıktılarını da Tarım ve Orman İl Müdürlüklerimizle, üretici ve işletmelerimizle paylaşarak üretim kaybımızı önlemek için de önemli adımlar atmak istiyoruz.
Bu sezon mandalina ihracatımızın da rekolte sonuçları gibi verimli olduğunu söyleyebilirim. Bu sezon şu ana kadar Türkiye genelinde 250 bin tonluk mandalina ihracatımız gerçekleşti. Satsuma mandalinamız yanında Okitsu, W. Murcott gibi erkenci ve geççi çeşitlerin de hasadını yaparak mandalina sezonumuzu da genişletmeye devam ediyoruz.
İyi Tarım Uygulamaları Projemize bu sezon da devam ediyoruz ve önümüzdeki sezonlar da devam etme niyetindeyiz.
Tarım ve Orman İzmir İl Müdürü Mustafa Şahin’de 207 üreticinin tuzak kurarak Akdeniz Sineğine mücadele ettiği belirterek, “üreticilerimizin ellerine emeklerine yüreklerine sağlık ihracatçılarımızı bir kez daha teşekkür ediyoruz onlara minnettar olduğunuzu bir kez daha belirtmek istiyoruz Çünkü bu ülkeden çıkartmış olduğumuz her bir kilogram ürün her bir tır ürün bizim için bir getiri olduğunu gördük. Bu anlamda da ihracatçı birliklerimize ve tüm ihracatlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum.” Dedi
Yanında üç öğreci ile geleceğin tarımcıları olarak sahneye çıkaran Tarım ve Orman İzmir İl Müdürü Mustafa Şahin, şunlar dadeğindi;
“İzmir mandalina üretiminde üçüncü sırada. İlimiz ülke üretiminin yüzde 19’unu gerçekleştiriyor. Bu sezon 180 bin tonun üzerinde yüzde 13 artış sağladık.
Üretenin ve üreticinin yanında olan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimize ‘Akdeniz Meyve Sineğine Karşı Biyoteknik Mücadelenin Yaygınlaştırılması Projesi’ ve ‘İyi Tarım Uygulamaları Projesi’ için Akdeniz Meyve Sineği tuzağı üreticilere dağıtılmasını destekledikleri için minnettarız.
Bu tuzaklarla pestisit ve kalıntı sorununun önüne geçeceğiz. Satsuma Türkiye’deki en önemli turunçgillerden biri. Dolayısıyla biyoteknik mücadele de çok önemli. 20 Ekim’den itibaren ihracatına başladık.
Türkiye yüzyılında üreticimizin yüzyılında “Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları” Projesi ülkenin vizyonuna çok yakışan projedir.
İyi Tarım Uygulamaları Projesi kapsamında 4 bin 500 dekarlık alanda yaklaşık 30 bin ton mandalina üretimi gerçekleşiyor. İzmir’de yaklaşık 207 mandalina üreticisi var. 10 bin dekar alanda iyi tarım uygulamaları yapılıyor.
Üreticilere verilen desteklemelerle ve İyi Tarım Uygulamalarıyla üretimin artıyor. 2023-2024 sezonunda da desteklemeler devam edecek. Kimyasaldan ve pestisitten uzaklaşmak ve daha sağlıklı ürünlerle insanımızı buluşturmak için tüm STK’ların bir olması lazım.”
Şahin, Mandela üreticilerin dertlerini de dinledi.
Selçuk, Menderes, Seferihisar’dan gelen üreticilerden deneyimlerini anlattılar. Daha sonra sertifika töreni yapıldı. İkramlarla proğram sona erdi.