KADIN DERNEKLERİ NEREYE KOŞUYOR?

Dokuz Eylül Üniversitesi’nden (DEÜ’den ayrıldı) Prof.Dr. Zerrin Toprak (Karaman)’ın Mart 2009’da Yayımlanan Bugünümüze Işık Tutan araştırma Yazısını Tekrar Yayımlıyoruz.

KADIN DERNEKLERİ NEREYE KOŞUYOR

Prof Dr. Zerrin Toprak

Kadının sosyal, ekonomik ve siyasal yaşamda görünür olmasına yıllardan beri çalışan ve medyada da ciddi destek bulan, İzmir’deki sivil toplum kuruluşları(STK)’nın son aylardaki çalışmaları yerel seçimlerde de kadınların öne çıkmasına odaklandı. Hatta “kadınlar bir adım önde” toplantıları ile kamuoyu yaratılmaya çalışıldı.

Toplumun yarısın kadın olduğu ülkemizde bu çağrı önemsendi ve İzmir’de Konak, Bornova gibi prestij ilçelerinde ve Büyükşehirde sivil toplum örgütlerinde çalışmış, eğitimli ve gözde kadınlar Belediye Başkanlıklarına ve tüm Büyükşehir belediyesi idari alanında meclis ve il genel meclis üyeliklerine aday gösterilecek yerlerde yazılmış iken, bazı kadın dernekleri temsilcilerinin “kadın bakışlı” erkek adaylar arkasında yer alacaklarını söylemeleri kadın dünyasını olduğu kadar diğer izleyicileri de şaşırttı.

Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir İli Stratejik Planlama Yönetişim ve Araştırma Merkezi(İZİSYÖM) müdürü Prof. Dr.Zerrin Toprak, İzmir’de son anda değişen ve ideolojik anlamda gelişen bu çıkışlara bakarak,  bazı kadın dernekleri temsilcilerinin sarı sendika benzeri “ sarı kadın dernekleri” mi oluşturmaya çalıştıklarını endişeyle izlemekteyim.“ Dedi.

deü prof dr zerrin toprak karaman

Kadınların öne çıkmasına yönelik programlara Merkez olarak destek verdiklerini ve bu çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Toprak, “İster seçilsin ister seçilmesin, bu aşamada kadınların gelecek senaryosunda kadın adayların partilerce önemsenebilmesine yol açmak açısından her yerde kadın adayların arkasında seçmenlerin durmaları gerektiğini” düşündüğünü belirtti.

Bu ideolojik çekişmenin yerel siyasetin felsefesini de bozduğunu, gelen belediye başkanlarının hangi partiden olursa olsun, mevzuat gereği kadın meclisleri ve katılımcı mekanizmaları çok ortaklı bir anlayışla işletmesi gerektiğini hatırlattı.

Bu durumda “ceketimi koysam”  seçtiririm düşüncesine “parti başkanlarının” yaklaşabileceğini de demokrasi adına sorgulamak gerekir diyen Toprak, umarım derneklere üye kadınlar temsilcileri gibi düşünmüyorlardır.” Dedi.

Toprak, Ayrıca bu tarzı benimseyen görüş sahiplerinin yarın nasıl kadın adına, hangi meclislerde iddia sahibi olarak konuşabileceklerini de merak ettiğini belirtti.”

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir