İGC’NİN YENİ TÜZÜĞÜ KATILIMCI ÇOĞUNLUKLA DEĞİŞTİ

İzmir Gazeteciler Cemiyetimiz (İGC), Türkiye’de eşine nadir rastlanan katılımcı, çoğulcu, demokratik bir çalışma örneği gerçekleştirerek tüzüğünü değiştirmiştir.
Cemiyet üyelerinin ilgi gösterdiği Tüzük Olağanüstü Genel Kurulu başarıyla tamamlanmıştır.
İGC Onursal Başkanı ve bir önceki dönem Milletvekili Atilla Sertel, İGC önceki dönem başkanı Misket Dikmen ve İGC üyelerinin katıldığı Olağanüstü Genel Kurulun, açılış konuşmasını gerçekleştiren İGC Başkanı Dilek Gappi, tüzük değişikliği için oluşturulan komisyonun 26 ayrı toplantı gerçekleştirdiğini vurguladı.

17 ÜYEYLE YOLA ÇIKILDI
Gappi konuşmasında şu bilgileri verdi:
“Söz verdiğimiz gibi tüzüğümüzü günün gerekliliklerini içeren şekilde değiştirmek için 28 Eylül 2021 tarihinde düğmeye bastık.
Komisyonumuzu o güne kadar tüzükle ilgili görüş ve önerisi olan üyelerimiz ile meslek büyüklerimizden oluşturmaya gayret ettik.
Sayın Atilla Sertel, Sayın Misket Dikmen ve meslek büyüklerimiz başta olmak üzere, bugüne kadar tüzüğe dair görüş ve önerileri olan arkadaşlarımızı komisyona davet ettik. Cemiyet üyesi olmamasına karşın genç gazetecilerin temsilcisi olarak Can Özlü arkadaşımızı da aramıza aldık. Divan Başkanlığını mesleğimizin duayen ismi Sayın Öcal Uluç yürüttüğü komisyonda 17 üyeyle yola çıktık.

Tüzük değişikliğimizin öncelikli amacı, basın kartı alamayanların ve özellikle genç gazeteci meslektaşlarımızın cemiyetimize üye olmasının önünün açılmasıdır.


Ayrıca, İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan denetlemelerde de tüzüğümüze göre basın kartı olmayanların düşürülmediği gerekçesiyle ciddi yasal sorunların doğacağı uyarısında bulunulmuştur.
Ancak ekonomik kriz veya işsizlik gibi nedenlerle basın kartını kaybeden üyelerimizi Cemiyetimizden çıkartmadık, çıkartmayacağız. Tüzük değişikliğimiz bu gereksinime de yanıt vermekle birlikte tüm maddeler tek tek gözden geçirilmiştir.”

Dilek Gappi, Tüzük Komisyonunun, tüzüğün tüm maddelerini satır satır incelendiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Süreç içerisinde, Basın Kanunu ve Basın Kartları Mevzuatı değişmiş, istihdam için kritik önemde olan Basın İlan Kurumu’nun getirdiği yüksek kriterleri aşılmıştır.
Şimdi tüzüğümüzü değiştirerek önemli bir aşamayı daha tamamlıyoruz. Emin olunuz önünüze gelen her madde titizlikle değerlendirildi, tartışıldı, değişiklikler oybirliği veya oy çokluğuyla kabul edildi. Her aşamada hukukçu görüşü alınarak taslak metin oluşturuldu. İddia ediyoruz ki, bugüne kadar gerçekleştirilmiş en uzun, şeffaf ve demokratik tüzük değişikliği süreci işletilmiştir.”

EMEK VERENLERE TEŞEKKÜR


Tüzüğün tartışılan maddeleri ile ilgili de görüşlerini dile getiren İGC Başkanı Dilek Gappi,
“Tüzük Komisyonuna emek veren, müthiş yönlendirmeleriyle eşsiz katkılar sağlayan çok sevgili meslek büyüklerimiz Öcal Uluç ve Levent Bimen başta olmak üzere, inanılmaz bir titizlikle sürekli olarak çalışan meslektaşlarımız, Mustafa Yılmaz, Murat Attila, Mehlika Gökmen Yılmaz Coşkun, Bahadır Şerif Onaran, Murat Demircan, Mevlüt Dağdeviren, Can Özlü’ye, sabrı ve birleştirici rolüyle büyük emek harcayan Genel Sekreter Yardımcımız Meltem Seyis’e, Hukuk Müşavirimiz Birgül Değirmenci’ye çok teşekkür ediyorum. Bu iradeyi gösteren Yönetim Kurulu üyesi arkadaşlarıma da teşekkür ederim. Ayrıca Tüzük Genel Kurulu’na katılım gösteren üyelerimize minnetarız.
Tüm çabamız, gelecek kuşaklara özgürlükçü ve demokratik bir tüzük armağan etmek içindir…
77 yıllık bir onuru biz öyle lafla sözle değil, icraatla yürekle, gece gündüz çalışarak ve bizzat işimizin başında olarak omuzlarımızda taşıyoruz. Mütevazı olamayacağımız konu şudur: Bugün sadece İzmir’de değil, Türkiye’de birçok mesleki faaliyette, organizasyonda, mücadelede İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin adı en önlerde anılmaktadır.
İnanıyorum ki, şimdi tüzüğümüz de Türkiye’ye örnek olacaktır.” diye konuştu.


DİVAN BAŞKANI
Gerçekleştirilen Olağanüstü Tüzük Kurulu’nda Divan Başkanlığını Levent Bimen, Başkan Yardımcılığını Mustafa Çabuk, katip üyelikleri ise Hüseyin Yoldaş ve Mazlum Vesek yaptı. Eski ve yeni tüzük maddelerinin tek tek okunarak gerçekleştirildiği genel kurulda, İGC üyeleri görüş ve önerilerini belirtti.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin yeni tüzüğü genel kurulda oybirliği ile kabul edildi. Yeni Tüzük, Cemiyet internet sitesine, gün içerisinde yüklenecektir.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir