DEPREM BÖLGESİ KIRSALINDA Kİ YEM İHTİYACINA DİKKAT ÇEKİLDİ

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde deprem bölgesindeki yem ihtiyacına dikkat çekiliyor

Hayata Destek Derneği deprem bölgesindeki 3.600 hayvanın yem ihtiyacını karşıladı

Hatay kırsalında yaşayan 56 çiftçiye Gıda Kolektifi ile birlikte destek sağlayarak, 1100 kümes hayvanı, 1421 küçükbaş ve 1098 büyükbaş hayvana yem temin eden Dernek, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde kış öncesi bölgede artan yem ihtiyacına dikkat çekmek amacıyla bir çağrı yaptı.

6 Şubat Depremleri sadece afet bölgesinde yaşayanlara ve barınma alanlarına değil, aynı zamanda bölge sakinlerinin pek çoğunun temel geçim kaynağı olan hayvanlara da büyük zarar verdi. Deprem öncesinde, afet bölgesindeki hayvansal üretim ülke genelinin %17’sini oluşturuyordu. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tespitlerine göre depremde binlerce büyükbaş, küçükbaş, kümes hayvanının yanı sıra arılı kovan da zarar gördü. Sığır hayvanlarının %13’ü, küçükbaş hayvanların %17,8’i ve Türkiye’deki toplam üretimin neredeyse yarısı olan kutu ipek böceği yetiştiriciliğine ev sahipliği yapan afet bölgesinde, çiftçi ve yetiştiricilere bedelsiz hayvan dağıtımı sürüyor, öte yandan hayvanların yem ihtiyacı kışa hazırlık yapılan güz döneminde artarak devam ediyor.

Depremle birlikte ekonomik gücünü kaybeden bölgede devletin çalışmalarına ek olarak sivil toplum kuruluşları da bağışçılardan gelen kaynakların doğru projelere yönlendirilmesi ile yaraların daha hızlı sarılmasını sağlıyor. Bu amaç için çalışan Hayata Destek Derneği de ilk günden bu yana afet bölgesinde iyileşmeye katkı sunmaya devam ediyor. Dernek tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde depremden en çok etkilenen il olan Hatay’da küçük ölçekli hayvancılara destek projesiyle merkezden uzak köylerde yaşayan, desteklerden yeterli pay alamamış çiftçilerin yem ihtiyaçlarını karşıladı ve ürünlerini pazara sunmalarına yardımcı oldu. Proje kapsamında 56 çiftçinin, 3600 hayvanına ortalama 3 aylık besi desteği sağlandı.

YEM İHTİYACINI KARŞILAMAK İÇİN UYARIDA BULUNDU

Projeyle ilgili bilgi veren Hayata Destek Derneği Direktörü Sema Genel Karaosmanoğlu: “3 aşamalı yapılan yem dağıtımlarıyla; 1098 büyükbaş, 1421 küçükbaş ve 1100 kümes hayvanının üç aylık besi desteğini güvenceye aldık. Hayvanlar sadece ekonomik bir varlık değil; aynı zamanda ekosistemlerin vazgeçilmez bir parçasıdır. Bölgedeki hayvancılığı korumak sadece ekonomik faaliyetlerin canlı tutulması ve ekolojik dengenin korunması açısından değil, hayvanlarıyla bir sevgi bağı kurarak, onları ailelerinin bir parçası gibi gören çiftçi ve yetiştiricilerin ruh sağlığı açısından da büyük önem taşıyor. 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü vesilesi ile bu konuya dikkat çekmek istiyor ve destekçilerimizi kış öncesinde bölge halkının hazırlıklarına katkı sunmaya davet ediyoruz.” dedi.

Hayata Destek Derneği hakkında

Hayata Destek, doğal ya da insan eliyle meydana gelen afetlerden etkilenmiş birey ve toplulukların temel hak ve ihtiyaçlarına erişimini sağlamak amacıyla faaliyet gösteren, ulusal bir insani yardım kuruluşudur. Temelleri 2005 yılında atılan Hayata Destek, insani yardım ilkelerine uygun şekilde operasyonlarını şekillendirerek, afetten etkilenmiş insanların hayatlarını iyileştirmek için ihtiyaç odaklı projeler uyguluyor. İnsani yardım faaliyetleriyle 6 Şubat’tan bu yana deprem bölgesinde 615 bin ihtiyaç sahibine ulaşan Hayata Destek sağlıklı, dirençli ve refah sahibi bir toplum için insanlık, ayrım gözetmemek, tarafsızlık, bağımsızlık ve hesap verebilirlik ilkeleriyle çalışmalarını Türkiye ve çevresi bölgelerde yürütüyor. Daha detaylı bilgi için hayatadestek.org web sitesi ziyaret edilebilir.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir