İTB MECLİS BAŞKANI TUNCER, TARIMDA SİGORTA BİLİNCİ ARTTI

İTB MECLİS BAŞKANI TUNCER, ”TARIMDA SİGORTA BİLİNCİNİN SON YILLARDA ARTTI.” DEDİ

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer 13 Sayılı Olağan Eylül Meclis toplantı, İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Mehmet Yavuz’un da katımıyla gerçekleştirildi.

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer açılışta yaptığım konuşmasında, “İzmir Ticaret Borsası (İTB) yeni bir sezona Eylül ayı itibariyle merhaba dedi. Üzümden incire, pamuktan zeytinyağına katma değeri yüksek emtialara İzmir, Ege Bölgesi olarak ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ettiklerini vurgulayan Gökhan Tuncer açılış konuşmasında şunları söyledi, “Ekonomik konjonktürün üretim ve ticareti zorladığı böylesi bir ortamda faaliyetine azimle devam eden tüm dostlarımı ve paydaşlarımızı canı gönülden tebrik ediyorum, herkese başarılar diliyorum.” Dedi

Ömer Gökhan Tuncer şöyle devam etti, “Açıkçası, maliyetlerin ve fiyat oynaklığının yüksek olduğu bir dönemde üretim ve ticaret yapabilmek gerçekten başarıdır. Son birkaç yıldır Türkiye İstatistik Kurumunun tarımsal girdi fiyat endeksini yakından takip ediyorum ve yorumlarımı sizlerle paylaşıyorum.”

İTB EYLÜL MECLİSİ

ENFLASYON VETERİNER HİZMET MALİYETLERİNİ DE ARTIRDI

“Endeks, son dönemde hiç olmadığı kadar yükseldi ve Temmuz’da aylık bazda yüzde 6,54 artarken, yıllık bazda yüzde 34,32 yükseldi.

Aylık rekor artış yüzde 24 ile akaryakıtın da içinde olduğu enerji ve yağlarda. Tarımsal üretimde ve lojistikte en yoğun kullanılan girdilerden biri olan enerjinin yani mazotun fiyatının artması, gıda fiyatlarının yani gıda enflasyonun artması anlamına geliyor.

 Benzer şekilde, kendi faaliyet alanım olan hayvancılık sektöründe, veteriner harcamalarının aylık bazda yüzde 19 ve yıllık bazda yüzde 96 arttığını görüyoruz. Bir yanda maliyet sorunu, bir yanda düşük fiyatlar. Bir yanda istihdam sorunu, diğer bir yanda iklimsel sorunlar. Derdimiz çok olsa da ortak akılla hareket ederek aşılamayacak engelimiz olmadığı kanaatindeyim.

Risk ve belirsizliklerin en yoğun olduğu sektörlerden birinde faaliyet gösteriyoruz. Üretimimiz ve ticaretimiz çeşitli doğal, ekonomik ve sosyal kısıtlarla karşı karşıya.  Hava koşulları, hastalık ve zararlılar, fiyat belirsizliği, maliyet artışları, pazar erişimi, politikalar ve yasal düzenlemelerden kaynaklı olası ekonomik kayıplardan korunmak için risklerimizi devretmek zorundayız.”

”TARIMDA SİGORTA BİLİNCİNİN SON YILLARDA ARTTI.”

Tuncer, ”Neyse ki tarımda sigorta bilincinin son yıllarda arttığını gözlemliyorum. 2022 yılında devlet destekli tarım sigortalarında toplam poliçe sayısı önceki yıla göre yüzde 22 oranında arttı.

Sürdürülebilir üretim ve sürdürülebilir tarım ekonomisi için sigorta sistemi ve sigorta kalemlerinin çeşitliliği hayati önem taşıyor.

Bu nedenle, değişen ekonomik koşullara karşı üreticilerimizi korumak için özellikle fiyat ve maliyet belirsizliklerine karşı yeni koruma paketlerinin bir an önce devreye alınması gerektiğinin altını çizmek istiyorum.”

GÜVEN EN ÖNEMLİ KRİTER

“Tüketicilerin alışkanlıkları ve gıda tercihleri çeşitli faktörlere göre değişim göstermektedir. Güven duygusu son dönemde bu değişime neden olan en önemli kriter.

Gelişen teknolojiler sayesinde artık izlenebilirlik ve bilgiye ulaşma çok kolay. Bu sayede ürünün sofraya gelene kadarki serüveni tüketici tercihlerini belirliyor. Artık daha ucuz gıda yerine daha güvenilir gıda arayışı ön planda.”

İTB BAŞKANI IŞINSU KESTELLİ

GÜVENSİZLİKTEKİ ROLÜMÜZÜ SORGULAMAMIZ GEREK.

“Avrupa Yenilik ve Teknoloji Enstitüsü (EIT)’in Gıda Güven Raporundan ülkemizle ilgili olan bazı araştırma sonuçlarına değinmek istiyorum. EIT Food, 2018 yılından bu yana gıda sisteminde tüketici güveni konusunu ve yeniliklerin benimsenmesinde güvenin rolünü araştırıyor.

Rapor, Avrupalı tüketicilerin gıda zincirine olan güvenlerinin yanı sıra sağlık ve sürdürülebilirlik faktörlerinin beslenme tercihleri üzerindeki etkisinin ayrıntılı bir resmini çiziyor.

20 binden fazla katılımcıyla yapılan ve bireylerin birebir görüşlerini yansıtan rapora göre, araştırmaya katılan tüm ülkelerde gıda ürünlerine ve gıda teknolojisine olan güven ortalama yüzde 47 iken bu oran Türkiye için yüzde 34.

Değer zincirindeki aktörlere baktığımızda da durum bundan çok farklı değil.

 Avrupalı çiftçilere güven yüzde 67 iken Türk çiftçisine güven yüzde 64,

Avrupalı perakendecilere güven yüzde 54 iken Türk işletmelerine güven yüzde 42,

Avrupalı yetkililere güven yüzde 48 iken Türk yetkililere güven yüzde 52.

Avrupalı tüketicilerin yüzde 59’u sağlıklı beslendiğini düşünürken bu oran Türkiye’de yüzde 78.

Anlaşıldığı üzere tüketici algısında Türk ürünlerine Türk gıda sistemine olan güven duygusu oldukça zayıf.

Hepimizin elini taşın altına koyarak bu güvensizlikteki rolümüzü sorgulamamız gerek.

Özellikle Avrupa pazarında söz sahibi olabilmek için tarım ürünlerimizin ve gıdalarımızın izlenebilirliğini ve güvenilirliğini güçlendirmek zorundayız. “

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir