DARI YILI İLAN EDİLEN 2023 TÜRKİYE ETKİNLİĞİ İZMİR DE

DARI YILI İLAN EDİLEN 2023 TÜRKİYE ETKİNLİĞİ İZMİR DE

BM DÜNYADA DARI YILI İLAN E DİLEN 2023 TÜRKİYE ETKİNLİĞİ İZMİR TİCARET BORSASI ÖNCÜLÜĞÜNDE YAPILDI.

Birleşmiş Milletler(BM) tarafından  “2023 Yılı Uluslararası Darı Yılı” ilan edildi. Bu kapsamında Darı farkındalık etkinliği İzmir Ticaret Borsası (İTB) ve FAO Türkiye iş birliğinde İzmir’de düzenlendi.

Çeşme Alaçatı’daki İTB Gastronomi Tadım Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte Çeşme Kaymakamı Mehmet Maraşlı, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Vekili Ercan Korkmaz, FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Sayın Viorel Gutu, STK temsilcileri Borsa meclis üyeleri, davetliler katıldı.


Bugün FAO Türkiye – İTB ortak organizasyonunda gerçekleştirilen İzmir Darı Etkinliği İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz ve FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Sayın Viorel Gutu, Kaymakam Mehmet  Maraşlıkonuşmasının ardından Darının tanıtım için üreticisi ve yetkililerin tanıtımı ve tadım etkinliği ile son buldu.

İTB Başkan Vekili Ercan Korkmaz yaptığı konuşmada, “Hepimiz biliyoruz ki dünya önemli bir sınama ile karşı karşıya.

Ekonomik krizler, uluslararası siyasi gerginlikler dönemsel sıkıntılar yaratır fakat bir şekilde gelir ve geçer.

Dünyamızın karşı karşıya olduğu küresel iklim krizi ise çok boyutlu olarak her türlü canlı yaşamını tehdit ediyor.

Kollektif bir mücadele gerektiren bu krizin neden olduğu sorunların en önemlilerinden birisi de gıda güvencesi üzerinde oluşturduğu riskler.” Dedi.

Ercan, konuşmasına şöyle devam etti; “Üstelik bu kriz sonuçları bakımından ne yazık ki en az gelişmiş toplum kesimlerini çok daha fazla etkiliyor. 

Hem ülkemizde hem de dünyada tarımsal ürünlerin arzında son yıllarda yaşadığımız sorunlar bunun açık bir kanıtı.

Bu nedenle yüksek sıcaklıklara dayanıklı, az su isteyen ama aynı zamanda besin değeri yüksek ürünlerin üretimi gıda güvencesi açısından büyük önem taşıyor.

Gluten içermeyen, aynı zamanda besin içeriği yüksek olan darı, tam da böyle bir ürün.

Toplam dünya üretiminin yüzde 97’sinin Asya ve Afrika’nın sıcak ve kurak bölgelerinde yetiştirilmesi de gelecekte önemli bir üretim potansiyeli olduğuna işaret ediyor.

Ülkemizde üretimi son derece sınırlı olan darı, gelecekte önemli bir üretim potansiyeline sahip bir ürün olarak karşımıza çıkıyor.

Bu anlamda darının gıda olarak kullanılabileceği alanların anlatılmasının ve şeflerimiz tarafından farklı reçetelerin oluşturulmasının önemli olduğunu düşünüyorum.

Bugün düzenlemiş olduğumuz etkinliğimizde de bu tanıtıma katkı vermeyi amaçladık.

Son olarak; bu etkinliğin Borsamız iş birliğinde düzenlenmesine imkân sağlayan başta Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu ve Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık olmak üzere fikrini bize açan, ileride çok daha fazla çalışmayı birlikte yürüteceğimize inandığımız FAO Türkiye’nin tüm ekibine, konuşmacı ve katılımcılara teşekkür ediyorum “

Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu da yaptığı konuşmasında,  “İlk bakışta mütevazı görünebilecek ancak tarım ve beslenme dünyasında büyük önem taşıyan bir konuyu sizinle birlikte keşfetme fırsatına sahip olduğum için çok onur duyuyorum. Bildiğiniz gibi 2021 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 2023 yılını Uluslararası Millet Yılı (IYM 2023) olarak ilan etmiştir. O zamandan beri FAO, darıların beslenme ve sağlık yararları ve olumsuz iklim koşulları altında yetiştiriciliğe uygunlukları konusunda farkındalığı artırmak için dünya çapında faaliyetlere öncülük etmektedir….

Genellikle “unutulmuş mahsul” olarak adlandırılan darı, dikkatimizi ve hayranlığımızı hak eden gerçek mücevherlerdir. Bu doğrultuda, IYM 2023 kapsamındaki faaliyetlerimiz, özellikle SKH 2 (Sıfır açlık), SKH 3 (İyi sağlık ve esenlik), SKH 8 (İnsana yakışır iş ve ekonomik büyüme), SKH 12 (Sorumlu tüketim ve üretim), SKH 13 (İklim eylemi) ve SKH 15 (Karada yaşam) olmak üzere BM 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’ne katkıda bulunmaktadır..

Darı uygun fiyatlı, çok besleyici ve iklim değişikliğine dayanabilir. Ayrıca, darı çevre dostu ürünlerdir. Minimum su ve kimyasal gübre gereksinimleri, toprak sağlığını iyileştirme yetenekleriyle birlikte, sürdürülebilir tarım uygulamalarına katkıda bulunur. Kısacası, “mir arttığı as bakımından zengin ve potansiyel dolu”. Dünya nüfusunun ve küresel gıda sisteminin karmaşık zorluklarla karşı karşıya kaldığı bir zamanda en önemlisi açlık ve gıda güvenliği – darı potansiyelinin kilidini açma çabaları gelecek için önemli bir umut vaat ediyor…..

Darıların temel özelliklerini, küresel gıda sistemi için önemini vurgulamak için sizinle paylaşmama izin verin.

Sürdürülebilir darı yetiştiriciliği ve üretimi ile şunları yapabiliriz:

o İklime dayanıklı tarımı desteklemek,

o Açlıkla mücadele etmek, gıda güvenliği ve beslenmeye katkıda bulunmak,o Küçük toprak sahibi çiftçilerin geçim kaynaklarını iyileştirmek,

o Küresel gıda sisteminin çeşitliliğine katkıda bulunmak.

Darıların genetik çeşitliliği ayrıca gıda sektöründe ve terapötikler, farmasötikler ve özel kimya gibi belirli profesyonel uygulamalar için niş pazarlarda gelir getirici faaliyetler yoluyla ekonomik kalkınma için fırsatlar sunmaktadır…..

Darıları teşvik etmede hepimizin oynayacağı bir rol var. Hükümetler, özel sektör, çiftçiler, influencer’lar, şefler, STK’lar, araştırmacılar…… hepimiz!

o Hükümetlerin darı üretimi ve ticaretine öncelik vermesi gerekiyor.

o Özel sektör, sürdürülebilir darı üretimine daha fazla yatırım yapmak için gerekli önlemleri almalıdır.

o STK’lar ve uluslararası kuruluşlar, darı üretimi ve dağıtımını büyütmek için işbirliğine açık olmalıdır.

o Influencer’lar ve şefler tariflerinde ve menülerinde darı kullanmalı ve tüketimlerini savunmalıdır.

o Çiftçiler darı yetiştiriciliği için en güncel yöntemleri uygulamalıdır….

Türkçede bir atasözü öğrendim “serçeden korkan darı ekmez”.  Bu atasözü bize, riskleri abartan ve görevlerine başlama konusunda kararsız olan insanların hedeflerine ulaşmak için mücadele edeceklerini söyler.

Bugün, İzmir’de, FAO’nun darı ekerek ve daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi bir çevre ve daha iyi bir yaşam için faydalarını vurgulayarak gıda sistemimizin karşı karşıya olduğu birçok zorlukla başa çıkma çağrısını yenilemek istiyorum.

Darıların insan refahı ve gıda sistemleri için potansiyelini ortaya çıkarmak için birlikte çalışalım.

İlginiz için teşekkür ederiz ve darı harikalarını birlikte keşfetmek için bu heyecan verici yolculuğa çıkalım” Şeklinde konuştu.

Çeşme Kaymakamı Mehmet Maraşlı yaptığı konuşmada başarıla fileyrek desteklediklerini kaydetti. Daha sonra Darının tanıtılmasının  konuşmalarını ardından darı unundan yapılan tadım etkinliği ile son buldu.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir