İZMİR, EŞİTLİK YILDIZLARIYLA PARLIYOR

İZMİR, EŞİTLİK YILDIZLARIYLA PARLIYOR

İzmir Ticaret Borsası’nın (İTB) koordinatörlüğünde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İzmir Kadın Girişimciler Kurulu’nun, Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi ile birlikte, UNWOMEN’ın desteğiyle yürüttüğü “İzmir Eşitlik Yıldızlarını Arıyor” Projesi’nin Mentorluk Programı Uygulama Rehberinin tanıtıldığı 2. Çalıştay Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında konuşan ESİAD Başkanı Sibel Zorlu, WEPs prensiplerini benimseyen firma sayısının artmasını hedeflediklerini vurgularken, TOBB Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Aysel Öztezel de toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda aktif çalışmalar yapan firmaları görünür kılmak istediklerini belirtti.

Koordinatörlüğü İzmir Ticaret Borsası tarafından yürütülen TOBB İzmir İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Kurulu Başkanı Aysel Öztezel, sağlıklı ve verimli ekonomik büyüme için toplumsal cinsiyet eşitliğinin çalışma hayatında uygulanmasının büyük önem arz ettiğini belirterek, bu konuda duyarlı olan tüm şirketlere projeye dahil olmaları için çağrı yaptı. Çalışma hayatında toplumsal cinsiyet kalıplarını değiştirmek ve kadın-erkek eşitliği sağlamak için bu projeyi hayata geçirdiklerini belirten Öztezel, “İzmir’de toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik aktif çalışmalar yapan firmaları ve yöneticileri görünür kılmak, iş birliği ağı oluşturmak, deneyim paylaşımları yaparak bu konuda farkındalık yaratmak istedik. Temel meselemiz, kadın istihdamının artırılması ve fırsat eşitliği sağlanması. Bunun için de iş hayatında cinsiyet eşitliğini sağlamak zorundayız. Bu yüzden Eşitlik Yıldızları Projesi’ni oldukça önemsiyoruz. Projeye destek veren herkese teşekkür ederiz” dedi.

KALKINMANIN ANAHTARI KADIN

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ve Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) ortak girişimi olan Kadının Güçlendirilmesi Prensipleri (WEPs) kapsamında hayata geçirilen “Eşitlik Yıldızları Projesi”nin ikinci toplantısında konuşan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, ESİAD’ın Global Compact Türkiye Ege Platformu’nun yürütücüsü olduğunu hatırlatarak, Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini (WEPs) benimseyen firmaların sayısının çoğalmasını hedeflediklerini söyledi. Zorlu, şöyle konuştu:

“Sürdürülebilir kalkınmanın iş hayatında, akademide, siyasette, ailede, kısaca toplumsal hayatın her alanında kadınların aktif yer almasıyla mümkün olacağını biliyoruz. Bu konuda sadece devlete değil, özel sektöre, sivil toplum kuruluşlarına, her seviyedeki eğitim kurumlarına sorumluluklar düşüyor. Biz de ESİAD olarak, üyelerimizin sürdürülebilir kalkınmanın tüm amaçlarına hizmet edecek şekilde hareket etmeleri, Global Compact imzacısı olmaları, bu kapsamda WEPs’i benimsemeleri için hem kendi bünyemizde çalışmalar yapıyoruz hem de bu amaçlarla yapılan çalışmalara ortak olmayı, destek olmayı görev kabul ediyoruz. Bu toplantıya katılan herkese teşekkür ediyor, ‘Eşitlik kazandırır’ mottosunun şirketlerin, toplumların, ülkelerin gelişmesinde ne kadar önemli olduğunun en üst seviyede anlaşılmasını diliyorum.”

İZMİR’DE GÜÇLÜ BİR EKOSİSTEM OLUŞTURMAK İSTİYORUZ

İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Pınar Nacak ise projenin yol haritasını katılımcılarla paylaştı. İzmir Ticaret Borsası olarak 2016 yılından beri toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine çalışmalar yürüttüklerini belirten Nacak, “2016 yılından beri yürüttüğümüz toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki çalışmalarla yarattığımız farkındalığın yanı sıra; İzmir’de bu alanda güçlü ve sürdürülebilir bir ekosistem oluşturmak istiyoruz. Projenin en büyük amaçlarından biri iş hayatında ücret ve kariyer gelişiminde eşitliğin sağlanması yönünde ilerleme kaydetmek. Bu nedenle, İzmir Kadın Girişimciler Kurulumuzla yürüttüğümüz projeye İzmir’de mümkün olduğunca çok sayıda firmanın dahil olması en büyük temennimiz” dedi.

İYİ ÖRNEKLERİ ÇOĞALTMALIYIZ

Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Sivil Toplumla İlişkiler Koordinatörü Meltem Kolday ise WEPs imzacısı şirketlerin sayısını artırmak ve bu şirketlerin aralarındaki iletişimi güçlendirmek istediklerini belirterek, “Sadece imzacı olmak değil, iyi örnekleri görünür kılmak, diğerlerinin ondan örnek almasını sağlamak istiyoruz. İçinde üç tane kadın çalışan şirket bile küçük bir farkla toplumsal cinsiyet eşitliği bakımından anlamlı bir değişiklik yaratabilir” diye konuştu ve İzmir’de toplumsal cinsiyet eşitliği alanında emek veren firmaları ve yöneticileri görünür kılmak, firmalar arasında iş birliği ağı oluşturmak, rol modeller ve deneyim paylaşımları aracılığıyla farkındalık yaratmak ve bu süreçlerin her aşamasına üniversite öğrencilerini dahil etmek gibi projenin çok paydaşlı yapısını ve amaçlarını anlatarak eşgüdüm içinde çalışmanın önemine değindi.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir