EGİAD, M&A Gündemiyle üyeleri olan Genç İş İnsanlarını Küresel Oyunculuğa Hazırlıyor
EGİAD ÜYELERİNİ DÜNYA EKONOMİ GÜNDEMİNE HAZIRLIYOR
Firmalar için büyüme, rekabet gücünü artırma ve uluslararası pazarlara açılma açısından stratejik fırsatlar sunan, birleşmeler, ortaklıklar ve devralmalar; İngilizce kısa adıyla M&A doğru strateji ve vizyonla yönetildiğinde, şirket değerini katbekat artırma potansiyeline sahip. Üyelerinin yüzde 60’ı dış ticaret ve yabancı yatırımcılarla iş birliği içinde olan EGİAD – Ege Genç İş İnsanları Derneği, bu önemli konuyu genç iş dünyasının gündemine taşıdı.
28 yıllık birleşme, ortaklık ve devralma deneyimine sahip olan; Türkiye’nin önde gelen yatırım bankacılarından Nafiz Kerim Kotan’ın konuşmacı olarak yer aldığı “M&A’de Yabancı Yatırımcıların Beklentileri: Gerçekler, Yanılgılar ve Fırsatlar” başlıklı seminer, EGİAD Dernek Merkezi’nde iş dünyasından temsilciler ve basın mensuplarının katılımıyla gerçekleştirildi.
Türkiye’de Koç, Sabancı, Doğan, İbrahim Çeçen, Şişecam, İnci, Oyak, Nurol, Eczacıbaşı, Ciner, Zorlu, Demirören, Limak, Yıldız, Çalık, Akfen ve Türk Telekom gibi büyük holdinglere; yurt dışı şirket satın almaları, ortaklıklar, birleşmeler, halka arzlar ve borç finansmanı alanlarında stratejik danışmanlık hizmeti sunan Kotan, aynı zamanda KKR, Bridgepoint, Bain, CVC, Advent, Lukoil, Air Liquide, GlaxoSmithKline ve Royal Group of UAE gibi dünya çapında tanınan finansal ve stratejik yatırımcılara da Türkiye’deki şirket devralmaları ve ortaklık süreçlerinde rehberlik etti.
Seminerde, Türkiye’de M&A ve doğrudan yabancı yatırımların 2025-2026 dönemi görünümü, ABD’deki ekonomik politikaların etkileri ve olası küresel dalgalanmalara dair öngörülerini paylaştı.
M&A Süreçleri Türk Şirketleri İçin Küresel Rekabet Gücünü Artıran Katalizörlerdir
EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı M. Kaan Özhelvacı’nın açılış konuşmasıyla başlayan etkinlik, Dünya’da ve Türkiye’deki son gelişmeler ışığında yabancı yatırımcıların bakış açısını ortaya koyma imkânı sundu. EGİAD Başkanı Özhelvacı, M&A süreçlerinin Türk şirketleri için küresel pazarda büyüme ve rekabet avantajı kazanma noktasında nasıl önemli fırsatlar sunduğuna değinerek, “Firmalar için büyüme, rekabet gücünü artırma ve uluslararası pazarlara açılma açısından stratejik fırsatlar sunan birleşmeler, ortaklıklar ve devralmalar; yani M&A, yalnızca finansal büyüklük değil, aynı zamanda kültürel ve vizyoner bir dönüşüm başlatır. Bu süreçler, şirketlerin sadece büyümelerini değil, aynı zamanda doğru strateji ve vizyonla güçlenmelerini sağlar” dedi.
Türkiye’yi Alternatif Bir Üretim Merkezi Yapmak için Dünyadaki Değişen Dengelere Göre Doğru Konumlanmalıyız
Türkiye’nin stratejik coğrafi konumu, genç ve dinamik nüfusu ile M&A dünyasında büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Özhelvacı, şunları ekledi: “Evet, fırsatlar büyük; pazar geniş; lojistik avantajlarımız tartışılmaz. Ancak, her fırsat beraberinde bir sorumluluk getiriyor. Yatırımcılar ülkemize umutla bakarken, öngörülebilirlik, hukuk sistemi ve döviz riski gibi unsurlar, karar süreçlerinde belirleyici olmaya devam ediyor.
Ekonomik dalgalanmalar, regülasyon belirsizlikleri ve finansmana erişim sorunları elbette süreci zorlaştırabiliyor. Yine de özellikle teknoloji, enerji ve lojistik sektörlerinde halen bir hareketlilik söz konusu. Ve yatırımcılar artık sadece “büyüklüğe” değil, sürdürülebilirliğe, şeffaflığa, doğru kurumsal altyapıya bakıyor. İşte bu kriterleri karşılayan Türk şirketleri için, uluslararası sermaye hâlâ ulaşılabilir bir hedef.
Dünyada dengeler değişiyor. ABD’nin başlattığı ticaret savaşları, küresel tedarik zincirlerini yeniden şekillendirdi. Firmalar, üretim ve ihracat üslerini çeşitlendirmek istiyor. Bu tabloda Türkiye, alternatif bir üretim merkezi, stratejik bir partner olarak öne çıkıyor. Ancak bu fırsatı değerlendirebilmek için doğru konumlanmalı, uluslararası standartlara uygun hareket etmeli ve etkin bir iletişim dili kurmalıyız.” diye ekledi.
Sadece Sayılar Değil, Kurumsal Yapı ve Vizyon da Önemli Vurgusu
M&A süreçlerinin yalnızca finansal rakamlarla ölçülmediğini de belirten Özhelvacı, kurumsal yapı, yönetim kalitesi, vizyoner liderlik ve kültürel uyum gibi unsurların yatırım kararlarını etkileyen en önemli faktörlerden biri olduğuna dikkat çekerek: “Yanlış bir algı da şu şekildedir. Yatırımcı sadece rakamlara bakar algısı. Gerçek şu ki; kurumsal yapı ve liderlik gibi unsurlar, yatırımcı kararlarını en az finansal veriler kadar etkiler.” dedi.
Özhelvacı, genç iş insanlarının M&A süreçlerine katılımının, sadece finansal değil, aynı zamanda yönetsel ve vizyoner gelişim için fırsatlar sunduğunu vurgulayarak, “Bu süreçler, kurumsallaşma yolculuklarını hızlandırarak, işlerimizi uluslararası boyuta taşıyabilir. Ayrıca, yatırımcıların ve potansiyel ortakların beklentilerini anlama becerisi, bir girişimci için paha biçilemez bir avantajdır.” dedi.
EGİAD’ın Uluslararasılaşma Hedefi
EGİAD’ın 18. Yönetim Dönemi’ndeki temel hedeflerinden birinin firmaların dış pazarlara açılması ve ihracatlarının artırılması olduğunu belirten Özhelvacı, şunları söyledi: “Biz biliyoruz ki, üyelerimiz büyürse, Türkiye büyür. Türkiye büyürse, gençlerimize daha fazla umut, daha fazla istihdam, daha parlak bir gelecek sunabiliriz. EGİAD olarak bu gelişmelerde üyelerimiz için bir vizyon açmak en büyük dileğimizdir.” Özhelvacı, seminerin amacının genç iş insanlarını küresel vizyona sahip, stratejik düşünen ve fark yaratan liderler olarak yetiştirmek olduğunu belirterek, şunları ifade etti: “M&A süreçlerini odağımıza almamızın sebebi, genç iş insanlarını küresel fırsatları değerlendirebilecek bir bakış açısıyla yetiştirmektir. Bu seminerle, bilgi birikimini artırmayı ve yol gösterici rehberlik sağlamayı amaçlıyoruz. EGİAD’ın 18. Yönetim Dönemi’nde, genç iş insanlarının küresel pazarda daha güçlü bir şekilde varlık göstermeleri için gereken stratejik adımların atılması, büyük bir öncelik taşımaktadır. Bu tür etkinliklerle, üyelerimiz vizyonlarını genişletmeye ve uluslararası fırsatları en iyi şekilde değerlendirmeye teşvik ediyoruz.”
M&A DÜNYACA ÜNLÜ DANIŞMANI KOTAN
M&A dünyasının önde gelen isimlerinden Nafiz Kerim Kotan ise, seminerde paylaştığı öngörülerle katılımcılara önemli bir perspektif sundu.
Kotan, ABD ile Çin arasındaki çatışmalarda çok daha artacağının altını çizerek ABD’nin kendi borcunu dünyadaki başka ülkelere kapattırmaya çalıştığını iddia ederek yıl sonuna kadar Türkiye’de devalüasyon beklentisi olmadığını da savundu.
Dünyada 5 senedır Türkiye bakmaya başladığının olumlu gelişme olrak yorumlayan, Kotan, Türkiye’nin son 10 yılda bir çok şey anlattığını ilkleri yaşadığının altını çizerek, “Türkiye’de sadece ‘uzaylılar’ görülmedi. İnanın uzaylılar gelirse inanan ilk defa Türkiye’de görülecektir” Şekilde konuşarak Türkiye’nin önemini vurguladı.
Kotan, Genç İş İnsanlarını çeşitli mesajlar vererek, “Aile şirketleri 10 yıl önce dışa açılmayı konuşmuyor, kaçıyorlar. Şimdi ‘dünyada hangi ünlü markalarla ortak olsak ta dünyaya açılsak, işlerimizi geliştirsek ‘ diye konuşuyor. Bu çok büyük bir gelişme. ” diye konuştu.
Kotan “Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in politikalarını olumlu buluyorum.” Diyerek Türkiye ekonomik açığının eksi 70 milyar dolardan, artı 200 milyar dolara çıkaran başka bir ülke olmadığını eksilerden artılara geçtiğini de iddia etti. Kotan, yabancı yatırımcıların risk, güvene ve istikrara bağlı olarak Türkiye’ye bakacağını altını çizerek bunun da bugünden yarına hem olamıyacağını da dikkati çekti.
Seminer sonunda ise, EGİAD Sakız Ağacı Korusu Projesi kapsamında Nafiz Kerim Kotan adına bağışlanan sakız fidanı sertifikası kendisine sunuldu.


