Enflasyon Muhasebesi ile Enflasyon Düzeltmesi karıştırılıyor

TÜGİAD Ege Şubesi’nde gündem Enflasyon Muhasebesi ve Enflasyon Düzeltmesi…

TÜGİAD Ege Başkanı Korkmaz:

“Enflasyon Muhasebesi ile Enflasyon Düzeltmesi karıştırılıyor”

TÜGİAD Ege Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Engin Korkmaz, gündemde olan Enflasyon Muhasebesi ve Enflasyon Düzeltmesi ile ilgili önemli bir uyarıda bulundu. Enflasyon Düzeltmesi ile Enflasyon Muhasebesinin farklı iki uygulama olduğunun altını çizen TÜGİAD Ege Başkanı Korkmaz, “İkisi farklı uygulamalar, hedeflerinde ve yöntemleri arasında önemli farklılıklar var. Firmaların aradaki farkları iyi anlamaları gerekiyor.” dedi.

TÜGİAD Ege Şubesi düzenlediği etkinlik ile Enflasyon Muhasebesi ve Enflasyon Düzeltmesi’ni üyelerine ayrıntılı bir şekilde anlattı. TÜGİAD Ege Şubesi üyesi Okan Netek, “Enflasyon Muhasebesi, Enflasyon Düzeltmesi ve Şirketlere Etkisi” adıyla TÜGİAD Ege Şubesi’ne bir sunum gerçekleştirdi. Toplantının son derece önemli bir konuda oluşan kafa karışıklığını gidermek için organize ettiklerini söyleyen TÜGİAD Ege Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Engin Korkmaz, “Üyemiz Okan Netek bize yaptığı sunum ile Enflasyon Muhasebesi ile Enflasyon Düzeltmesi uygulamalarının farklarını çok net bir şekilde anlattı. Son derece faydalı bir toplantı olduğunu düşünüyorum” dedi.

Netek: “Üç kriterin ikisine haiz firmalar Enflasyon Muhasebesi yapar”

‘Enflasyon Muhasebesi, Enflasyon Düzeltmesi ve Şirketlere Etkisi’ sunumu ile Enflasyon Düzeltmesini ve Enflasyon Muhasebesini anlatan Okan Netek, iki uygulamanın arasında pek çok farklılığın olduğunu söyledi. Kamuoyunda Enflasyon Muhasebesi ile Enflasyon Düzeltmesinin aynı kavramlar gibi kullanıldığını vurgulayan Netek, “Oysaki iki kavram tamamen farklı uygulamaları anlatıyor. Enflasyon Muhasebesi bağımsız denetime tabi firmalar için zorunlu. 2021 ve 2022 yılında, çalışan sayısı 150, aktif büyüklüğü 75 milyon TL, net satışlar 150 milyon TL olarak belirlenmiş üç kriterden en az ikisini karşılayan firmalar bağımsız denetime tabidir ve bunların 2023 yılı bağımsız denetimden geçmiş finansal tablolarında Enflasyon Muhasebesini uygulamaları zorunludur. Diğer yandan Vergi Usul Kanunu (VUK) kapsamında yalnızca bilançolar üzerinde yapılacak enflasyon düzeltmesi uygulaması ölçek fark etmeksizin bilanço esasına göre defter tutan tüm mükellefleri kapsamına almaktadır.” dedi.

Enflasyon Muhasebesi mi Enflasyon Düzeltmesi mi?

Enflasyon Düzeltmesi’nin Vergi Usul Kanunu’na (VUK) göre yapılacağını söyleyen Netek, “VUK’da uygulanacak Enflasyon Düzeltmesi’nde endeks ÜFE’yken, Enflasyon Muhasebesi’nde TÜFE dikkate alınır. VUK kapsamında Enflasyon Düzeltmesi’nde yalnızca bilanço düzeltmesi yapılırken, Enflasyon Muhasebesi’nde ise tüm finansal tablolar düzeltmeye tabidir. Enflasyon Düzeltmesi’nde dönem kar veya zararı 2024 yılından itibaren etkilenecekken, Enflasyon Muhasebesi’nde 2022 ve 2023 dönemi kar veya zarar tablosu da uygulamadan etkilenecektir. Enflasyon Düzeltmesi’nde geçmiş yıl tabloları düzeltmesi bir defa yapılırken, Enflasyon Muhasebesi’nde her raporlama yılında dana önceden düzeltilmiş tabloların yeniden endekslenmesi yapılmaktadır” diye konuştu.

TÜGİAD hakkında

 

1986 Yılında kurulan Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD), Türkiye’de genç işadamlarının en geniş profilde bir araya geldiği ilk ulusal ve tek uluslararası yetkinliğe sahip dernektir.

Otomotiv yan sanayi, inşaat – yapı malzemeleri, tekstil, turizm, gıda – tarım – hayvancılık, enerji – yeşil ekonomi, kimya, maden – metal işleme, makine – imalat sanayi, mobilya – kerestecilik, lojistik, bilgi teknolojileri, medikal ekipmanlar, finansal hizmetler – danışmanlık, dış ticaret ve diğer hizmetler başta olmak üzere farklı sektörleri temsil eden 21 – 45 yaşları arasında 850 genç girişimci üyesi ile TÜGİAD bugün, 500 bin kişilik bir istihdam gücünü ve yaklaşık 18 Milyar Dolarlık bir ihracat hacmini temsil etmektedir.

G20 Genç Girişimciler İttifakı’nda (G20 GGİ) Türkiye’yi temsil eden TÜGİAD, aynı zamanda ittifakın stratejik planlama ve iş planından sorumlu icra kurulu üyesidir. TÜGİAD, 84 ülkede 200 bin genç girişimciye ulaşmayı hedefleyen MAME’de (Akdeniz – Afrika ve Orta Doğu Genç Girişimciler İletişim Ağı) kurucu üye ve kurumsal yapılanmadan sorumlu icra kurulu üyesidir.

1993 Yılından itibaren Brüksel’de AB nezdinde Daimi Temsilciliği bulunan TÜGİAD, 45 bin üyesi bulunan Avrupa Genç Girişimciler Konfederasyonu (YES) Başkan Yardımcısıdır.

Türkiye genelinde 115’i bayan olmak üzere 850 üyesi bulunan TÜGİAD yaş ortalaması 35 olan üye profili ile ülkenin önemli bir çoğunluğunu temsil eden dinamik bir işadamı ve sanayici profiline sahiptir.

Yıllık ciroları yaklaşık 50 milyar dolar olan TÜGİAD üyesi genç işadamlarının yatırım ve girişimleri ülke ekonomisinde önemli bir yer tutmaktadır. İnşaat, tekstil, dış ticaret, otomotiv yan sanayi, turizm, gıda, makine, motor ve diğer metal ürünler imalatı sektörleri başta olmak üzere TÜGİAD üyelerinin toplam 60 sektörde ağırlığı hissedilmektedir.

Ortalama yıllık 18 milyar dolar ihracat, 23 milyar dolar ithalat yapan TÜGİAD üyelerinin en çok dış ticaret yaptığı ülkeler ise; Almanya, İtalya, İngiltere, ABD, Fransa, Rusya, İspanya başta olmak üzere Avrupa ülkeleri, komşu ülkeler, Türk Cumhuriyetler, Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkeleridir

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir