DÜNYANIN GÖZÜ İZMİR’DE OLACAK: MERMERCİLER MARBEL İLE 9 NİSAN’DA GÖRÜCÜYE ÇIKIYOR
Doğaltaş sektörünün en küresel buluşması MARBLE İZMİR – Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı için geri sayım başladı. Sektör 9 – 12 Nisan 2025 tarihleri arasında Fuar İzmir’de bir araya gelecek. 30. yılda düzenlenen özel etkinliklerin yer alacağı fuar dünyanın dört bir yanında yer alacak ve ziyaretçiyi ağırlayacak.
Doğaltaş sektöründe dünyanın en büyük fuarlarından biri olan MARBLE İZMİR – Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı 9 – 12 Nisan’da Fuar İzmir’de kapılarını 30. kez gerçekleştirecek. Fuar hacmi ticaret hacmiyle bu yıl sektöre umut olmaya devam edecek. MARBLE İZMİR’de tüm doğal taş firmaları Fuar İzmir’in kapalı hollerinde yer alacak. C holünün büyük bir kısmı ile D holünün tamamı ise makine ve teknolojik olarak ödüllendirildi. Blok mermer alanı da yılda olduğu gibi renk rengi, çeşit çeşit blok doğal taşınma alanı olacaktır.
MARBLE İZMİR’in 30 yıllık yolculuğu
1989 yılında Kültürpark’ta, İzmir Enternasyonal Fuarı içinde ilk defa üniversite sanayi iş birliği ile “İzmir Mermer Günleri 89” adıyla temelleri atılan MARBLE İZMİR, 1995 yılında ilk kez fuar olarak düzenlendi. İzmir fuarcılığına büyük katkıları olan Kültürpark’ta 1995’te başlayan yolculuğuna başlayan Marble İzmir Fuarı, 30 yıllık kişinin gururunu yaşıyor. 47 katılımcısı ve toplamda 4 bin 719 ziyaretçisiyle serüvenine başlayan Türkiye’nin en büyük ihtisas fuarı MARBLE İZMİR, aradan geçen 30 yılda Fuar İzmir’in inşası ile birlikte hızlarını yükseltti. Yıllar içinde uluslararası çapta saygın bir fuar haline gelen ve dünyanın sayılı doğal taş fuarlarından biri haline gelen MARBLE İZMİR, bugün binden fazla insanı ve 100’den fazla ülkeyi binlerce profesyonel ziyaretçiyi ağırlıyor. Fuar, yalnızca birleştirilmiş doğal taş rezervlerinin üç birinin sahibi, doğal taşların tanıtılması ve pazarlanması değil, aynı zamanda sektördeki son teknolojik gelişmelerin ve yeniliklerin sergilenmesinin sağlanmasını sağlıyor. Maden ocaklarından nihai ürünlere kadar uzanan geniş bir yelpazede, doğal taşın farklı kullanım alanları ve yeni trendleri fuarda görülebiliyor.
30. yılan özel etkinlikler
30’uncu yılın özel olarak farklı etkinlikleriyle taçlandırılacak olan MARBLE İZMİR Fuarı, doğal taşra sektöründe yön veren isimler, üniversiteleri, mimarları, tasarımcıları ve sanayicileri de bir araya getirecek. Fuarda, sektördeki son teknolojik gelişmeler, sürdürülebilir madencilik uygulamaları ve dijitalleşme ele alınacak. “Mermerde Otorite” etkinlikleri kapsamında düzenlenen etkinlikler arasında sektör panelleri, B2B görüşmeler, tasarım sergileri ve çeşitli seminerler yer alacak.
Alım heyetleri düzenlenecek
MARBLE İZMİR için Amerika Birleşik resimleri, Orta Doğu, Asya ve Avrupa bölgelerindeki ticari ataseliklerle iş birliği yapılıyor fuara dünyanın dört bir yanından bulundurulması ve yönetilmesi bekleniyor. Ayrıca Ticaret Bakanlığı’nın ihracata yönelik destekleri ve sektördeki birliklerle ortaklaşa alım heyeti programları da düzenlenecektir. Bu programlar kapsamında hedef ülke olarak kaydedilen Çin, Hindistan, Mısır, Rusya, Birleşik Krallık, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Irak’tan bireysel yabancı profesyonel alıcı ağırlanacak. Fuarın düzenlenebilmesi B2B görüşme programlarıyla dünyanın katılımcı alıcılarıyla hızlı ve etkili bir biçimde gerçekleştirilecek. Web sayfası üzerinden ABD’den Çin’e kadar dünyanın her kıtasındaki ülke yabancı ziyaretçi başvuru kaydı da alındı.
İzmir’de MERMER bereketi yaşanacak
MERMER İZMİR; sektöre ve yan sektörlere, ihracata, istihdama katkı sağlanmasının yanı sıra önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da turizmden konaklamaya, ulaşımdan yiyecek içecek sektörüne kadar birçok alanda kent ve ülke ekonomisine de pozitif etki sağlıyor. Fuar nedeniyle kente gelecek yerli, yabancı yönetim ve yönetim, İzmir’de MARBLE bereketini hissettirecek.
7. Uluslararası Biçimde Doğal Taş Tasarım Yarışması
MARBLE İZMİR kapsamında, bu yıl 7. Uluslararası Doğal Taş Tasarım Yarışması da gerçekleşmektedir. Genç tasarımcıların sektöre kazandırılmasının amaçlandığı bu yarışmanın bu yılki temasını mobilya olarak belirledi. Yarışmaya 12 düzeyde 66 üniversiteden, toplam 892 başvuru yapıldı. Seçilen 25 tasarım, üretime devam edecek, dolayısıyla doğal taştan üretilen mobilyalar konusunda gelişmiş yaklaşımlar hayata geçirilmiş olacak. Dereceye giren tasarımcılara 600 bin TL ödül dağıtılacak.
Türkiye’nin doğal taş ihracatındaki rolü
MERMER İZMİR’de; sektör özelliklerinden gelen talep üzerine alınan karar belgesi, yalnızca doğal taş ve doğal taş ürünleri ile makine ve teknolojileri sergilenmeye devam edecek. 1998 yılından bu yana Uluslararası Fuarlar Birliği (UFI) üyesi olan MARBLE İZMİR, Türk doğal taşının dünyaya açılarak pazar payını artırması ve yeni pazarlara ulaşılabilirlik açısından büyük önem taşıyor. MERMER İZMİR’in ilk yılında Türkiye’nin doğal taş ihracatı 77 milyon dolarken yıllar içinde fuarın da katkısı ile ihracat yılda 1,88 milyar doları aştı. Sektör fuarı, fuar da sektör büyüttü ve MARBLE İZMİR, yıllar içinde doğal taş ihracatının can damarı haline geldi. Türkiye’nin doğal sektöründe dünya rezervlerinin üçüncü birinin sahip olma avantajı yanında, renk ve desensizliğin sahiplik derecesinin dağılımının son 10 yılda, zengin doğal ihracatı, Türkiye ekonomisine yaklaşık 20 milyar dolara katkı sağladı. Fuar, özellikle Türkiye’nin doğal taşta en fazla ihracat yaptığı ülkeler olan Çin, Hindistan, ABD başta olmak üzere Avrupa ve Orta Doğu’dan da alıcıları bir araya getirerek yeni ticari iş birliklerine kapı aralıyor. Çin, özellikle blok mermer ihracatında birinci sıradaki yerini koruyor. Geçtiğimiz yıl da Çin’e, piyasada toplam blok taş ihracatının yüzde 63,7’lik kısmı oluşturan 388 milyon 463 bin doğal blok taş ticareti üretildi.

