TMSF’den Kayyum nerelere, kimlere atanır? Neden atanır? Kurumlara atanabilir mi? sorularına cevap geldi.
KAYYUM NERELERE ATANIR : TMSF’DEN AÇIKLAMA
Son günlerde ki kayyum atamalarının çok tartışılacağı cevaplar Bu açıklamada: “Mahkeme kararı olmadan TMSF bir şirkete kayyum olarak görevlendirilemez” ifadeleri kullanılarak hukuki çerçevenin net olduğu vurgulandı.
Kurum ayrıca belediyelere de hukuken kayyum atanamayacağı bildiriliyor…Kurumun internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, mahkeme kararı olmadan TMSF’nin bir şirkete kayyum görevlendirmeyeceği belirtildi.
Mahkeme kararı şart
“Son günlerde bazı çevrelerce kasıtlı şekilde ‘TMSF’nin mahkeme kararı olmadan şirketlere el koyacağı’ iddiası öne sürülmektedir. Bu nedenle bir açıklama yapılması gereği doğmuştur.
Mahkeme kararı olmadan TMSF bir şirkete kayyum olarak atanamaz. Resmi Gazete’de 4 Şubat 2025 tarihinde yayımlanan 7539 sayılı Kanun’un 7. Maddesi ile getirilen yeni düzenlemeye göre, TMSF’nin Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun (CMK) 133. maddesi çerçevesinde kayyum olarak atanması halinde, Bankacılık Kanunu’ndaki mevcut yetkilerini kullanması mümkün hale gelmiştir.
Şirketlere kayyum atanması yeni bir düzenleme değildir. CMK’ya göre “kuvvetli şüphe” bulunması durumunda kanunlar çerçevesinde şirketlere kayyum atanabilmektedir.
Kayyum atamaları ve suç unsurları
Kanun değişikliği ile TMSF sadece, Türk Ceza Kanunu’nda belirtilen suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, silahlı örgüt ve silah sağlama ile Terörizmin Önlenmesini Sağlama Kanunu’nda yer alan terörizmin finansmanı suçlarının işlendiği hususunda kuvvetli şüphe bulunması halinde, Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 133. ve 128. maddeleri gereğince mahkeme tarafından kayyum olarak atanabilecektir.
İddiaların aksine mahkeme kararı olmadan suça karışmamış şirketlere kayyum atanması söz konusu olmadığı gibi, TMSF’nin hukuken belediyelere de kayyum olarak atanması mümkün değildir.
KAYYUM NERELERE ATANIR : TMSF’DEN AÇIKLAMA
Belediyelere kayyum ataması mümkün değil mi?
Kanunda TMSF’ye yeni yetkiler verilmemiştir. Yapılan düzenleme ile yalnızca TMSF’nin görevlendirildiği şirketlerin etkin bir şekilde yönetilebilmesi amacıyla Bankacılık Kanunu’nun tanımladığı mevcut yetkilerinin kullanılabilmesine imkan sağlayacak 5 yıllık bir düzenleme yapılmıştır.”
TMSF’nin yaptığı bu açıklamalar, kayyum atamaları konusunda kamuoyunda süren tartışmalara açıklık getirmeyi amaçlamaktadır.