QNB ile EBSO Dijital Köprü Anadolu Buluşmaları İzmir’de:

⁹QNB ile EBSO Dijital Köprü Anadolu Buluşmaları İzmir’de:

 

“Dijitalleşme ve Yeşil Dönüşümün Rotası Çizildi”

 

QNB Türkiye “QNB Dijital Köprü Anadolu Buluşmaları” kapsamında bu kez İzmir’de reel sektör temsilcileriyle bir araya geldi. Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar ve QNB Türkiye Genel Müdürü Ömür Tan’ın katılımıyla düzenlenen panelde şirketlerin yeni nesil finansman ihtiyaçları, dijitalleşme ve yeşil dönüşümün ticaret üzerindeki etkileri ele alındı. 

QNB Türkiye’nin, farklı şehirlerdeki reel sektör temsilcilerini bir araya getirdiği “QNB Dijital Köprü Anadolu Buluşmaları”nın 16’ncı durağı İzmir oldu. Panelde dijitalleşme, verimlilik, yeşil dönüşüm ve güncel ekonomik gelişmeler masaya yatırıldı. İş dünyası temsilcilerinin yoğun ilgi gösterdiği panelde dijitalleşme ve yeşil dönüşüm alanındaki gelişmeler ve bu gelişmelerin iş dünyasına yansımaları panelistler tarafından katılımcılarla paylaşıldı.

 

Dijitalleşmede Eğitim 4.0 Şart

Panelde görüşlerini paylaşan Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, dijitalleşmenin önemini şu sözlerle vurguladı; “Dijitalleşmenin değerini pandemi döneminde çok daha iyi anladık. Bugün cebinizde bir kredi kartı varsa, siz uluslararası bir alıcı ya da satıcı konumundasınız. Dijitalleşme, veri analizi anlamına gelir. Ancak o veriyi doğru şekilde toplayacak ve analiz edecek kişiler büyük önem taşıyor. İsterseniz en iyi sistemi kurun, doğru veriyi analiz edemediğiniz sürece doğru sonuçlara ulaşamazsınız. Sanayi 4.0 doğru bir hedef, fakat öncelikle Eğitim 4.0’ı hayata geçirmemiz gerekiyor. Eğitimde yeni bir model oluşturmalıyız. Bugün alınacak kararların sonuçları ancak 15 yıl sonra alınabilir. Dijitalleşmeyi getiren genç neslin önünü açmalıyız. Kim dijitalleşmede daha ileri giderse o bir adım öne geçiyor.”

 

Yorgancılar, yeşil dönüşümün de hayati öneme sahip olduğunu belirterek şunları söyledi; “Karbon ayak izini ölçmek bugünü kurtarmak anlamına gelmiyor. Sürdürülebilirlik ve iyileştirme şart. Fabrikalarda kullanılan iş makinelerinin elektrikli olması bile karbon ayak izini azaltacaktır. İyileştirmenin sonu yok. Sanayi Odası ve TOBB olarak üyelerimizle toplantılar yapıyoruz. İzmir Kalkınma Ajansı ile birlikte hazırladığımız bir Kaynak Dönüşüm Merkezi projemiz var. Hedefimiz, bir tesisin atığının diğer bir tesisin hammaddesi olarak kullanmasını sağlamak. Bu kapsamda bir eşleştirme sistemi kurmayı planlıyoruz.”

 

Ömür Tan: “Dijitalleşme Rekabet Avantajı Sağlıyor”

Panelde konuşan QNB Türkiye Genel Müdürü Ömür Tan, şu ifadeleri kullandı; “2017 yılından bu yana düzenlediğimiz Anadolu Buluşmalarını çok önemsiyoruz. Çünkü bu panellerde sahada farklı sektörlerin gerçek ihtiyaçlarını dinleme ve bu ihtiyaçlara yönelik nasıl çözümler sunabileceğimizi görme fırsatı buluyoruz. Bu toplantıları başlattığımız dönemde firmalar dijitalleşmek istiyordu, ancak dijitalleşmenin ne anlama geldiği pek bilinmiyordu. Anadolu Buluşmalarında gördüğümüz ihtiyaçlardan yola çıkarak kurduğumuz QNB Dijital Köprü, Türkiye’nin ilk dijital platformu olarak hayata geçti. Bugün yaklaşık 300 bin müşterimiz, bu platformu insan kaynakları, muhasebe, KEP, e-imza, e-fatura, e-defter, e-irsaliye gibi birçok ihtiyaçlarını karşılamak için kullanıyor. Dijital Köprü, aynı zamanda QNB Türkiye’nin dijital kanallarının bir giriş kapısı. Üstelik müşterilerimiz bu platformdaki birçok hizmetten ücretsiz olarak faydalanabiliyor. Dijitalleşmenin temelinde rekabet avantajı var. Dijitalleşme, verimlilik demektir. Dijital Köprü sadece KOBİ’lere değil, daha büyük ölçekli firmalara da hitap ediyor.”

Tan, Avrupa’nın 2050’ye, Türkiye’nin ise 2053’e kadar karbon nötr olmayı hedef olarak belirlediğini hatırlatarak şu değerlendirmelerde bulundu; “Kimileri asli işlerine yoğunlaşma düşüncesinde olabilir, ancak hiç kimsenin bu dönüşümün dışında kalma şansı yok. Karbon emisyonlarını azaltamayan firmalar yüksek vergilerle karşılaşacak ve bazı pazarlara erişim şansı bulamayacak. QNB Türkiye olarak kendi karbon salımımızı hesaplıyor ve bunları azaltmak için çalışıyoruz. Örneğin, kendi öz tüketimimizi karşılayabilmek adına bir güneş enerjisi santrali yatırımına başladık. Ayrıca yurtdışından sürdürülebilir krediler alıyor ve bu kredileri sürdürülebilir projelere tahsis ediyoruz. Karbon emisyonlarını düşürmeleri için müşterilerimizi teşvik ediyoruz. Yeşil kredi adında bir ürünümüz var; müşterilerimizin emisyonlarını takip ediyor ve azaltım sağlandıkça kredi maliyetlerini düşüyoruz.”

QNB ile EBSO Dijital Köprü Anadolu Buluşmaları İzmir’de:

Tan: “QNB Türkiye olarak iyi bir dokuz ay geçirdik”

Ekonomi politikalarında son dönemde yaşanan değişimlere de değinen Tan, “Bir buçuk yıl önce uygulanmaya başlanan piyasa dostu ekonomi politikaları sayesinde işlerin daha yolunda gittiği, öngörülebilirliğin arttığı bir dönem yaşıyoruz. Bu süreçte ülkenin kredi risk primi düştü, döviz rezervleri arttı, bugün bankacılık sektöründeki regülasyonlar azalarak devam ediyor. Bankacılıkta ise bilanço yönetimi önem kazandı. Eskiden kredi büyüklüğüne göre kârlılık sıralamaları benzer olurdu, ancak bugün bu durum oldukça değişti. QNB Türkiye olarak iyi bir dokuz ay geçirdiğimizi söyleyebilirim” dedi.

 

Tan, dezenflasyon sürecine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu; “Bu yılı yüzde 45 civarında bir enflasyonla tamamlamayı öngörüyoruz. Enflasyondaki düşüş eğitim, gıda ve kira gibi hizmet kalemlerinden ötürü beklentilerden daha yavaş gerçekleşse de , Merkez Bankası’nın piyasadaki görünümün iyileşmesine yönelik bir sinyal olarak Aralık’ta 100-150 baz puanlık sınırlı bir indirimle faiz indirimlerine başlayabileceğini düşünüyorum. Bugün yüksek faiz oranları nedeniyle bireysel kredilerde ve kredi kartlarında sorunlar yaşanıyor, ancak şirketler tarafında benzer bir kötüleşme henüz görülmedi. Bununla birlikte, 2025 yılında şirketler tarafında da zorlukların artmasını bekliyorum. Önümüzdeki bir buçuk yılda bu yükleri birlikte omuzlayarak daha iyi bir noktaya ulaşacağımıza inanıyorum.”

 

Bunları da sevebilirsiniz