İTB Kasım Ayı Meclis Toplantısı : Uzun Zamandır Ekonomik Zorluklarla Mücadele Ediyoruz
İzmir Ticaret Borsası (İTB) Kasım Ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer’in başkanlığında toplandı.
Toplantıda İTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz ve misafir konuşmacı Borsa uzmanları ve meclis üyeler hazır bulundu.
İTB Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer’in yönetimindeki Kasım ayı İTB Meclis Toplantısına misafir konuşmacı olarak katılan, ELÜSMARKET Genel Müdürü Yusuf Dümen ve Deriva Danışmanlık Kurucusu Dr. Tolga Uysal’ın sunumlarıyla Meclis üyeleri aydınlaıldı.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkan Tuncer, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik tabloya dikkat çekerek 2025 yılı beklentileri ve riskleri hakkında görüşlerini dile getirdi.
“Uzun Zamandır Ekonomik Zorluklarla Mücadele Ediyoruz”
Konuşmasında iş dünyasının yaşadığı ekonomik sıkıntılara vurgu yapan Tuncer, “Ülkemizin içinde bulunduğu belirsiz ve mutsuz ekonomik tabloda, 2025 beklentilerinin ve risklerinin neler olduğunu hepimiz merak ediyoruz. İş dünyası olarak uzun zamandır ekonomik zorluklarla mücadele ediyoruz ve hepimiz yorulduk” dedi.
Başkan Tuncer, özellikle enflasyon ve maliyet artışlarının işletmelerin rekabet gücünü olumsuz etkilediğini, finansmana erişim zorluklarının ve yüksek faiz oranlarının ise yatırım yapma ve büyüme potansiyelini sınırladığını ifade etti. Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) krediye ulaşmakta daha büyük güçlükler yaşadığını belirten Tuncer, şu ifadeleri kullandı:
> “Firmalar, yüksek faiz oranlarının etkilerini hissetmeye devam ediyor. Döviz kurlarındaki baskı fiyat istikrarını bozarak planlama süreçlerini zorlaştırıyor. Ayrıca sık değişen vergi mevzuatı ve regülasyonlar işletmelerin uyum maliyetlerini artırıyor. Nitelikli iş gücü bulma konusundaki sıkıntılarımız da devam ediyor ve bu durum iş dünyasının verimlilik ile inovasyon kapasitesine zarar veriyor.”
“Global Ekonomik Belirsizlikler İş Dünyasını Zorluyor”
Global ekonomik belirsizliklerin ve jeopolitik gerginliklerin ihracat pazarlarında talep daralmasına neden olduğunu vurgulayan Tuncer, bu durumun iş dünyası üzerindeki etkilerinin giderek arttığını belirtti.
> “Jeopolitik gerginlikler ve küresel ticaret savaşları, talep daralmasına yol açarak ihracat pazarlarındaki belirsizlikleri artırıyor. İşin en kritik tarafı ise bu gerginliklerin ne kadar süreceği konusunda bir öngörümüzün olmaması.”
İTB Kasım Ayı Meclis Toplantısı : Uzun Zamandır Ekonomik Zorluklarla Mücadele Ediyoruz
Elüs İşlemleri ve Tüketici Güven Endeksi Ele Alındı
Toplantıda, elektronik ürün senedi (ELÜS) işlemlerindeki aracılık sistemi ve Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) piyasasındaki etkiler üzerine değerlendirmelerin de yapılacağı ifade edildi. Başkan Tuncer, bu konuda sunum yapacak uzmanlara teşekkür ederek, ekonomik göstergelere dair de bazı verileri paylaştı.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine değinen Tuncer, tüketici güven endeksinin son yıllarda 100 baz puanın altında olduğunu hatırlatarak, bunun tüketicilerdeki kötümser tabloyu ortaya koyduğunu belirtti.
> “Tüketicinin satın alma gücünün güçlü olmadığı bir ekonomik ortamda, sadece üretici ve üretim sorunlarından bahsetmek doğru bir yaklaşım olmaz. Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi, son on iki ayın ortalamasına göre yüzde 50’ye yakın oranda arttı. Özellikle turunçgil ürünlerinde yıllık değişim yüzde 185 oranında oldu. Bu kısır döngünün 2025’te başlayacak olan planlı tarımsal üretim modeliyle son bulmasını ümit ediyorum.”
Toplantı, sektör temsilcilerinin görüş ve önerileriyle devam etti. Başkan Tuncer, konuşmasını iyi dileklerle sonlandırarak katılımcılara teşekkür etti.
Kaynak: İzmir Ticaret Borsası Kasım Ayı Meclis Toplantısı