Birlik Sağlık Sen’den Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çağrısı

Birlik Sağlık Sen’den Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çağrısı

 

Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu. Doğruyol, kadına yönelik şiddetin temel bir insan hakkı ihlali olduğuna dikkat çekerek, toplumda bu konuda farkındalığın artırılması gerektiğini vurguladı.

 

“Kadına Şiddet Toplumun Yıkıcı Bir Sorunu”

 

1999 yılında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından ilan edilen Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nün önemine değinen Doğruyol, kadına yönelik şiddetin BM Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Önlenmesi Komitesi tarafından, “kadına, kadın olduğu için yöneltilen veya orantısız biçimde kadınları etkileyen şiddet” olarak tanımlandığını belirtti.

Birlik Sağlık Sen’den Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çağrısı

Ahmet Doğruyol, Türk toplumunun tarihsel ve kültürel olarak kadınlara değer veren bir yapıya sahip olduğunu ifade etse de, şiddet vakalarının üzücü bir şekilde devam ettiğini söyledi. “1 Temmuz – 30 Eylül 2024 tarihleri arasında basına yansıyan verilere göre; 117 kadın cinayete kurban gitmiş, 110 kadın ise şüpheli şekilde hayatını kaybetmiştir” dedi.

 

“Toplumsal Eşitsizlik Kadına Yönelik Şiddeti Besliyor”

 

Kadına yönelik şiddetin çözümü için öncelikle şiddetin tanımının doğru yapılması gerektiğine dikkat çeken Doğruyol, bu sorunun toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklandığını belirtti. Kadınlara uygulanan fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik zararların her birinin birer şiddet türü olduğunu söyleyerek, “Şiddet, kadınların hak ve özgürlüklerini kullanmalarını ciddi şekilde engelleyen bir ayrımcılık biçimidir” ifadelerini kullandı.

 

Kadına yönelik şiddetin sadece bireysel değil, toplumsal etkilerinin de yıkıcı olduğunu belirten Doğruyol, BM verilerine göre dünya genelinde her üç kadından birinin, genellikle yakın partnerleri tarafından fiziksel veya cinsel şiddete maruz kaldığını hatırlattı.

 

“Eşitsizlikçi Statü Değişmeli”

 

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için etkili mekanizmalar geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Ahmet Doğruyol, aynı zamanda toplumsal eşitsizliklerin ortadan kaldırılmasının önemine değindi. “Sosyal politikaların geliştirilmesi ve toplumdaki eşitsizlikçi statünün değiştirilmesi öncelik olmalıdır” dedi.

Birlik Sağlık Sen’den Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çağrısı

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun bu konuda farkındalığı artırmak için önemli çalışmalar yürüttüğünü belirten Doğruyol, kadınların fiziksel, ruhsal, sosyal ve ekonomik zarar görmesine yol açan her türlü eylemin temel insan haklarına aykırı olduğunu vurguladı.

 

“Cinsiyet Eşitliğinin Sağlandığı Bir Dünya Dileğiyle”

 

Ahmet Doğruyol, açıklamasını şu ifadelerle sonlandırdı:

“Kadına yönelik şiddetin son bulduğu, hak ve özgürlüklerden eşit şekilde yararlanıldığı bir dünya temenni ediyoruz. Birlik Sağlık Sen olarak bu konuda üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz.” Şekilde açıklamalarda bulundu.

 

 

Bunları da sevebilirsiniz