Site icon İntroHaber

İTB, İZLADAŞ 5. ŞUBESİNİ AÇIYOR

İTB, İZLADAŞ 5. ŞUBESİNİ AÇIYOR

İZMİR TİCARET BORSASI LABORATUVAR, ARGE VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ A.Ş. (İZLADAŞ) 5. ŞUBESİNİ AÇIYOR

İZLADAŞ ve Yiğit Agro Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş arasında iş birliği protokolü imzalandı

İzmir Ticaret Borsası’nın (İTB) yüzde yüz sermayesi ile kurulan İZLADAŞ ile Yiğit Agro Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Anonim Şirketi arasında pamuk ürününde yetkili sınıflandırıcı hizmeti verilmesi konusunda iş birliği protokolü imzalandı.

İş birliği protokol imza törenine, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İZLADAŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Uçak, ve Yiğit Agro Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş. Bölüm Başkanı Hamza Yiğit katıldı.

Yiğit Agro Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş. pamuğun merkezi Şanlıurfa-Eyyübiye bölgesinde 5000 Tonluk pamuk lisanslı deposu ile üreticilere hizmet vermektedir. Protokol kapsamında İZLADAŞ, Yiğit Agro Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş’ye teslim edilecek pamukların Bakanlık tarafından belirlenen kalite kriterleri çerçevesinde kalite tasnifini gerçekleştirerek yetkili sınıflandırıcı hizmeti verecektir.

İTB, İZLADAŞ 5. ŞUBESİNİ AÇIYOR

 

İZLADAŞ’ın İzmir, Selçuk, Söke ve Şanlıurfa şubelerinin ardından Şanlıurfa’da ikinci şubesini açarak toplamda 5 şubesi ile yetkili sınıflandırıcı faaliyetlerine devam edecektir. Türkiye’de aktif olarak pamukta lisanslı depoculuk yapan 6 deponun 4’üne İZLADAŞ yetkili sınıflandırıcı hizmeti vermektedir.

Protokol imza töreninde konuşma gerçekleştiren İTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İZLADAŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Uçak, “İzmir Ticaret Borsası’nın yüzde yüz sermayesi ile kurulan ve 2014 yılında faaliyete geçerek, pamuk alanında ilk yetkili sınıflandırıcı olan İZLADAŞ; İzmir, Selçuk, Söke ve Şanlıurfa’da olmak üzere 4 farklı lokasyonda lisanslı depolara yetkili sınıflandırıcı hizmeti vermektedir.

Pamuk ülkemiz için stratejik öneme sahip bir üründür. Üreticinin emeğinin karşılığını alabileceği, ürünün en sağlıklı koşullarda saklanarak değerinde pazarlanabileceği bu sistemi Yiğit Agro Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş ile iş birliği içinde gerçekleştirmekten ve Şanlıurfa’da ikinci şubemizi hizmete almaktan dolayı son derece mutluyuz. Protokolün sektör adına hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Protokol imza töreninde konuşma gerçekleştiren Yiğit Agro Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş. Bölüm Başkanı Hamza Yiğit, “Sözleşmenin her iki taraf içinde hayırlı olmasını temenni ediyoruz. dedi.

Lisanslı depoculuk ve laboratuvar faaliyetleri nasıl başladı ve nasıl işliyor?

Depolamaya uygun nitelikteki hububat, baklagil ve yağlı tohumlar gibi standardize edilebilen temel ve işlenmiş tarım ürünlerinin standartları belirlenerek emniyetli ve sağlıklı koşullarda lisanslı depo işletmelerine ait depolarda depolanmasını ve bu ürünlerin ticaretinin yine bu işletmeler tarafından düzenlenen ürün senetleri vasıtasıyla yapılmasını amaçlayan 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu 17.02.2005 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Diğer yandan, depolamaya uygun nitelikteki ürünlerin gerek fiziki ve gerekse bu ürünleri temsil eden ürün senetleri vasıtasıyla ticaretinin yürütülmesini düzenleyen 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nun 53’üncü maddesi ise 01.06.2004 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştu.

Ülkemizde bu tarihten günümüze T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından; hububat, kuru kayısı, fındık, pamuk, antep fıstığı, zeytin ve zeytinyağı ürünlerine, ürün depolama konusunda 223 adet lisans verilen lisanslı depo işletmesi ve lisanslı depoya konulan ürünlerin kalite kriterlerini tespit etmek üzere de 35 yetkili sınıflandırıcıya faaliyet izni ve yetki belgesi verilmiştir.

Pamuk Lisanslı depoculuk sisteminde ilk yetkili sınıflandırıcı olan İZLADAŞ, kuruluşundan itibaren kısa bir sürede pamuk alanında güvenilir bir analiz laboratuvarı kimliğine kavuştu ve Türkiye çapında bir marka haline geldi. Ayrıca, uluslararası alanda gerçekleşen çalışmalara katılımlarını devam ettirerek dünya çapında aldığı başarılarına yenilerini ekliyor.

İZLADAŞ, İzmir Merkez Laboratuvarı, Selçuk Pamuk Lif Analiz Laboratuvarı, Uçak Tarım Söke Pamuk Lif Analiz Laboratuvarı ve Çalık Şanlıurfa Pamuk Lif Analiz Laboratuvarı aracılığıyla başta İzmir Ticaret Borsası ve ülke genelinde faaliyet gösteren borsalar, üniversiteler, araştırma kurumları, tekstil ve çırçır fabrikaları, özel tohum firmaları gibi pek çok kurum ve kuruluşa hizmet veriyor. Ticaret Bakanlığı denetiminde çalışmalarını yürüten laboratuvarlarında halen ELİDAŞ, Çalık Tarım Ürünleri Lisanslı Deposu ve Uçak Tarım Lisanslı Depoculuk A.Ş ’ye ürün teslim etmek isteyen mudilerin tek balya analizleri gerçekleştiriliyor.

İmzalanan sözleşme ile 2024 ürün yılında İZLADAŞ yeni açacağı şube ile Yiğit Agro Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş’ye hizmet verecektir.

Exit mobile version