Site icon İntroHaber

DİKKAT! DOLANDIRICILAR KİŞİLERİN SES VE FOTOĞRAFLARINI DA TAKLİT EDİYORLAR, KENDİ ARANIZDA ŞİFRENİZ OLSUN

DİKKAT! DOLANDIRICILAR KİŞİLERİN SES VE FOTOĞRAFLARINI DA TAKLİT EDİYORLAR, KENDİ ARANIZDA ŞİFRENİZ OLSUN

 

Dolandırıcılar Yapay Zeka Kullanarak Kişilerin Seslerini Taklit Ediyor: Dikkatli Olun, Aranızda Özel Şifreler Oluşturun

Gün geçtikçe, teknolojiyi kötüye kullanan dolandırıcılar yeni yöntemler geliştirerek vatandaşları hedef almaya devam ediyor. Avukat Nafiz Akkuzu, dolandırıcılık eylemlerine karşı vatandaşları uyararak, yapay zeka ile oluşturulan ses taklitlerine karşı özel şifreli konuşmalar geliştirilmesini önerdi.

Yapay Zeka ile Ses Taklidi Dolandırıcılığı

Avukat Nafiz Akkuzu, yaptığı açıklamada dolandırıcıların teknolojiyi, özellikle yapay zekayı kullanarak yeni yöntemler geliştirdiğini belirtti. Akkuzu, “Dolandırıcılar artık kişilerin seslerini yapay zeka yardımıyla taklit ediyor. Dolandırıcılar telefon yoluyla kendilerini avukat, hakim, savcı veya güvenlik görevlisi olarak tanıtarak dolandırmalarının yanı sıra, dolandırıcılar, ünlü kişilerin veya bilindik firmaların isimlerini de kullanarak mağdurları dolandırmaya çalışıyor.” Dedi.

Bu yöntemin tehlikelerine dikkat çeken Akkuzu, “Dolandırıcılar yapay zekayı kullanarak sahte ses ve videolar oluşturuyor. Sosyal medya hesaplarının da sahte olarak üretilerek, mağdur kişilerin arkadaş ve akrabalarının seslerini veya ünlülerin fotoğraflarını ve seslerini kullanarak inandırıcılığı artırmaya çalışıyorlar. Mağdurların yakınlarının sesleri de yapay zeka ile taklit edilerek acil durum ve yardım bahanesiyle para talep edilebiliyor.” İfadelerini kullandı.

Ses ve Görüntü Taklidi ile Dolandırıcılık Yaygınlaşıyor

Akkuzu, dolandırıcıların yalnızca ses değil, aynı zamanda yapay zeka ile fotoğraf ve videoların da sahte olarak üretilenildiğini vurguladı. “Bu tür bir dolandırıcılıkla karşılaşıldığında, öncelikle durumu doğrulamak çok önemli. Ancak en önemlisi böyle bir durumla karşılaşan kişilerin derhal en yakın kolluk kuvvetlerine veya Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurmaları gerekmektedir.” Diye konuştu.

VAKİT KAYBETMEDEN SUÇ DUYURUSUNDA BULUNUN

Nitelikli Dolandırıcılık Suçu

Avukat Akkuzu, yapay zeka kullanılarak yapılan bu tür dolandırıcılıkların Türk Ceza Kanunu’nda “nitelikli dolandırıcılık” suçuna girdiğini ve mağdurların vakit kaybetmeden suç duyurusunda bulunmalarının önemli olduğunu belirtti. “Dolandırıcılık suçu şikayete tabi değil, ancak suç duyurusunda bulunmak, delillerin kaybolmadan toplanması ve dolandırıcıların başka kişileri mağdur etmesinin önüne geçmek açısından son derece önemlidir.” Dedi.

 

DİKKAT! DOLANDIRICILAR KİŞİLERİN SES VE FOTOĞRAFLARINI DA TAKLİT EDİYORLAR, KENDİ ARANIZDA ŞİFRENİZ OLSUN

Sonuç olarak, dolandırıcılık vakaları her geçen gün daha da karmaşık hale geliyor ve teknolojiyi kötüye kullanan failler yeni yöntemler geliştiriyor. Vatandaşların bu tür dolandırıcılıklara karşı dikkatli olmaları ve güvenilir olmayan kaynaklardan gelen taleplere karşı teyit almadan harekete geçmemeleri gerekiyor…


DİKKAT! DOLANDIRICILAR KİŞİLERİN SES VE FOTOĞRAFLARINI DA TAKLİT EDİYORLAR, KENDİ ARANIZDA ŞİFRENİZ OLSUN
Exit mobile version