Temiz enerjinin başkenti İzmir, Temiz Enerji Zirvesine ikinci kez ev sahipliği yapıyor.
Temiz Enerjinin Başkenti İzmir Oluyor
İzmir Kalkınma Ajansı ile Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin paydaşı olduğu, 3 yıllık başarılı uygulama sürecinin ardından 2023 yılında tamamlanan BEST For Energy Projesinin en kapsamlı uluslararası etkinliği “BEST For Energy Summit- Temiz Enerji Zirvesi”nin ikincisi, 17-18 Ekim 2024 tarihleri arasında İzmir İktisat Kongre Merkezinde gerçekleştiriliyor.
İzmir İktisat Kongre Binası’ndaki zirveye, yenilenebilir enerji alanında yurt içi ve yurt dışında proje yürüten kurum ve kümelenme temsilcileri ile bilim ve iş insanları katıldı.
BEST For Energy Zirvesi’nin ilk gününde açılış konuşmasını yapan İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Mehmet YAVUZ, BEST For Energy Projesi ile İzmir’de temiz enerji sektörüne ilişkin çok kapsamlı bir bilgi tabanı oluştuğunu, sektörde yeniden yapılanma anlamında önümüzdeki dönemde İzmir merkez olmak üzere Ege Bölgesinde rüzgâr sanayisinin gelişmesi açısından neler yapılması gerektiğine dair ufuk açıcı bilgiler elde edildiğini söyledi.
Temiz Enerjinin Başkenti İzmir Oluyor
YAVUZ, projenin sağlamış olduğu bilgilerden hareketle çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, şöyle konuştu:
“İzmir’in sahip olduğu sanayi altyapısı ile yakın zamanda gelişecek denizüstü rüzgâr santrali sektörüne de hızlı bir şekilde adapte olabileceğimizi, karasal rüzgâr santrallerinde sahip olduğumuz sanayi gücünü, denizüstü rüzgâr santrallerine de taşıyabileceğimizi düşünüyoruz. Ajansımız tarafından ortaya konan çalışmalarımız neticesinde Çandarlı Limanının temiz enerji limanı olarak konumlandırılması ve liman arkasında bu sektöre hizmet edecek endüstri bölgesinin kurulmasının sektörün gelişimine önemli ölçüde katkı sağlayacağını düşünüyoruz.”
BEST For Energy Projesi’nin tüm Türkiye’yi etkileyen sonuçlar ürettiğini, temiz enerjinin başkenti İzmir vurgusuyla İzmir’in temiz enerji anlamında ilklerini anımsatan ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper KALAYCI, “2035 yılına kadar 11 yıl içerisinde devreye alacağımız tüm enerji santrallerinin yaklaşık yüzde 45’i güneş enerjisi, yüzde 25’i de rüzgâr enerjisi santrali olacak. Yani sadece rüzgâr ve güneş, önümüzdeki 11 sene boyunca devreye alınacak tüm santrallerin dörtte üçünü oluşturacak. Bu çok güzel bir oran ve büyük bir rakam.” dedi.
AB’nin iklim değişikliği konusunda iş birliğini teşvik eden ve iklim eylemlerine ilham veren önemli küresel kampanyalarından olan Yeşil Diplomasi Haftası kapsamında gerçekleştirilen etkinliğe, AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Jurgis VILCINSKAS da katılım sağladı. Şehirler için iklim değişikliği ve temiz enerji yatırımlarının öneminin giderek arttığını vurgulayan VILCINSKAS, “Yeşil dönüşüm, akıllı şehir modeli şehirlere ekonomik katkı sağlıyor. İzmir’de de sektörle ilgili önemli bir kümelenme var. Bu mükemmel bir başarı. Sektöre yatırıma devam etmek gerekiyor. AB, finans olarak Türkiye’deki yeşil dönüşümü destekliyor.” dedi.
Zirvenin ilk gününde temiz enerji dönüşümünde yaşanan küresel ve ulusal zorluklar ve olası çözümler görüşüldü. Katılımcılar, sürdürülebilir enerji çözümleri ve sektörün geleceğine dair görüşlerini paylaştılar.
Zirvenin ikinci günü, sektördeki genç yeteneklerin kariyer fırsatlarını keşfetmesine odaklanan Yeşil Kariyer Günü etkinlikleriyle devam edecek. Bu kapsamda, genç profesyoneller ile sektör temsilcilerinin bir araya gelmesi sağlanacak, böylece temiz enerji alanında çalışmak isteyenler için yeni iş ve kariyer fırsatları yaratılacak.