İzmir Körfezi’ndeki Çevre Krizi ve Kentsel Dönüşümdeki Sorunlar: Ciddi Tehditler ve İhmal
İzmir Körfezi’nde Çevre Felaketi: İhmalin Sonuçları
İzmir’in son dönemde karşı karşıya kaldığı en önemli sorunlardan biri, Körfez’deki çevre krizidir.
AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı’da yaptığı basın toplantısındaki konuşmasının uzun bir kısmını bu konulara yer ayırdı. Saygılı, “Bölgedeki toplu balık ölümleri ve artan kirlilik, İzmir halkı ve doğası için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nin yetersizliği ve körfeze akan derelerin temizlenmemesi, bu krizin temel nedenleri arasında gösteriliyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin (İZBB) yönetimindeki ihmalkarlık, bilim insanlarının da “Son 25 yılın en kirli dönemi” olarak nitelendirdiği bu süreçte İzmir Körfezi’ni adeta bir “zehir çukuru”na çevirdi. Uzun süredir devam eden uyarılara rağmen, belediyeden tatmin edici bir çözüm gelmedi. Çiğli Arıtma Tesisi’nin 4. fazının yıllardır tamamlanamaması, kirliliğin artmasına sebep olurken, tesisin çevre faaliyet belgesinin bile bulunmadığı ortaya çıktı. ” Dedi
Saygılı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, sorunun çözümü için devreye girerek İzmir Körfezi’ndeki durumu yerinde inceledi. Bakanlık, 2016 yılında imzalanan protokol kapsamında körfezde 600 bin metreküp temizlik gerçekleştirdiğini açıkladı. Ayrıca, navigasyon kanalıyla ilgili çalışmaların hızlandırılacağı ve Kasım veya Aralık ayında taramalara başlanacağı belirtildi.
Ancak, hazırlanan Bilim Kurulu raporunda yer alan 15 maddelik önerilerde, 13 maddenin İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda olduğu ifade edildi. Bu da belediyenin, kirliliğin çözümü konusunda üzerindeki yükümlülükleri yeterince yerine getirmediğini açıkça gözler önüne serdi.” Şeklinde açıklamalarda bulundu.
Kentsel Dönüşüm: Rant mı, Çözüm mü?
İzmir, bir deprem kuşağında yer almasına rağmen, kentsel dönüşüm konusunda da ciddi sorunlar yaşanıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm projelerinin yeterince ilerlememesi ve kooperatifler aracılığıyla yaşanan skandallar, binlerce vatandaşı mağdur etti. Belediye yetkililerinin, 1430 arsa sahibinden tapularını devralıp 4500 konut yapmayı taahhüt ettikleri proje, şu an inşaat seviyelerinin yalnızca %10’larda kalmasıyla sonuçlandı.
Kooperatif üyelerinden toplanan yüksek meblağlardaki paraların, harcanması gereken miktarın üçte birine bile ulaşmadığı belirtildi. Bu da milyarlarca liralık bir kaybın olduğuna işaret ediyor ve konu savcılığa intikal etmiş durumda. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm projeleri kapsamında mağdur ettiği kişi sayısı 3000’e ulaştı.
İzmir’in Geleceği İçin Ortak Sorumluluk
İzmir’in hem çevre felaketiyle hem de kentsel dönüşümde yaşanan sorunlarla başa çıkabilmesi için tüm paydaşların sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor. Sivil toplum kuruluşları, iş dünyası, bakanlıklar ve yerel yönetimler bu sürece dahil olmalı ve İzmir Körfezi’nin mavi günlerine dönmesi için ellerinden geleni yapmalıdır.
Başta İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, ilgili tüm kurumların görevlerini en iyi şekilde yapması, İzmir halkının beklentisidir. Hem körfezdeki çevre felaketinin çözümü hem de kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesi için İzmir’in daha fazla ihmale tahammülü yoktur.