DİKKAT! DOLANDIRICILAR YAKINLARINIZI KULLANABİLİR 

DİKKAT! DOLANDIRICILAR YAKINLARINIZI KULLANABİLİR

Dolandırıcılık Suçunda Yeni Boyut : Yakınlar Kullanılmaya Başlandı

 

Uzmanlar, dolandırıcılık suçlarının yeni bir boyut kazandığını ve dolandırıcıların artık en yakınlarını veya dostlarını kullanmaya başladığını belirterek vatandaşları uyarıyor. Avukat Nafiz Akkuzu, bu tür durumlarla karşılaşan vatandaşların mutlaka suç duyurusunda bulunmaları gerektiğini vurguluyor. Aksi takdirde, herhangi bir işlem yapılamayacağını ifade ediyor.

Dolandırıcılık Suçunun Yasal Düzenlemeleri

Dolandırıcılık suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 157. maddesinde basit haliyle, 158. maddesinde ise nitelikli haliyle düzenlenmiştir. Ayrıca, hukuki bir alacağı tahsil amacıyla işlenmişse, 159. maddede de düzenlemeler bulunmaktadır. Bu suçlar, 159. Madde hariç şikayete tabi olmayan suçlar kategorisindedir.  Yani, savcılık veya kolluk kuvvetleri, suçun işlendiğini öğrendiklerinde kendiliğinden soruşturma başlatmak zorundadır.

Şikayete Tabi Olmayan Suçlar

Avukat Akkuzu, şikayete tabi olmayan suçlarda, kolluk kuvvetleri veya Cumhuriyet Savcılığı’nın olayı öğrendiği anda soruşturma başlattığını belirtmektedir. Ancak şikayete tabi olan suçlarda, mağdurun veya ilgili kişinin şikayet hakkını kullanarak ilgili kolluğa veya Cumhuriyet Savcılığına başvuruda bulunması gerekmektedir. Eğer şikayete tabi suçlarda şikayet hakkı kullanılmazsa, savcılık doğrudan soruşturma başlatmaz.

Dolandırıcılık Suçunun Unsurları

Dolandırıcılık suçunun oluşabilmesi için hileli davranışların yanı sıra aldatmanın ve zararın da olması gerekmektedir. Hile, mağdurun sorgulama yetisini ortadan kaldıracak nitelikte yalanlar içermelidir. Dolandırıcılıkta hile nitelikli yalandır. Bu yalanlar, mağdurun algısını yanıltarak dolandırıcının yararına ve mağdurun zararına olacak şekilde söylenir.

Şikayet, Zamanaşımı ve Uzlaştırma

Dolandırıcılık suçu, takibi şikayete bağlı suçlar kategorisinde değildir. Savcılık, suçun işlendiğini öğrendiği anda kendiliğinden soruşturma yapmak ve suçun işlendiği kanaatindeyse kamu davası açmak zorundadır. Dolandırıcılık suçu için herhangi bir şikâyet süresi yoktur. Ancak, suçun en basit halinde dava zamanaşımı süresi 8 yıl olduğundan, en geç 8 yıl içinde şikâyet hakkının kullanılarak olayın savcılığa bildirilmesi gerekmektedir. Delillerin kaybolmaması için en kısa sürede şikayetçi olmak önem taşımaktadır.

Vatandaşların, dolandırıcılık hilelerini fark ettiklerinde vakit kaybetmeden ilgili kolluk kuvvetlerine veya savcılığa başvurmaları önemlidir. Bu sayede deliller toplanarak gerekli işlemler yapılabilir.

 

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir