İTB AĞUSTOS AYI MECLİSİNDE SIKINTILAR KONUŞULDU

İTB AĞUSTOS AYI MECLİSİNDE SIKINTILAR KONUŞULDU

İzmir Ticaret Borsası Ağustos Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

 

İzmir Ticaret Borsası Ağustos ayı meclis toplantısı, Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer başkanlığında gerçekleştirildi.

Tuncer, toplantıda tarım sektöründeki sorunlara, orman yangınlarına ve çevre kirliliğine dikkat çekti.

 

Tarım sektöründeki yapısal sorunların devam ettiğini belirten Tuncer, “Henüz tarımda kutlama yapacak bir döneme giremedik. Plansız üretimden kaynaklı olarak bazı tarım ürünlerinde düşük fiyat ve yüksek maliyet nedeniyle zarar eden üreticilerin mağduriyetlerine şahit oluyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığımızın yakında hayata geçireceği planlı tarımsal üretim modeli ile arz-talep dengesinde tutarlılığın sağlanacağını ve piyasada oluşacak fiyat istikrarı sayesinde hem üretici hem de tüketici refahının korunacağını ümit ediyorum,” dedi.

 

Tuncer, işlenmeyen tarım arazilerinin tarımsal amaçlı kiraya verilmesine yönelik yeni yönetmeliğin önemine de dikkat çekti: “Yüksek tarım potansiyeline sahip ülkemiz için alınan bu kararı, herkese eşit uygulama yapılması koşuluyla yerinde ve doğru buluyorum.”

 

İzmir, Orman Yangınlarından En Fazla Etkilenen İl Oldu

 

Son iki aydır artan orman yangınlarına değinen Tuncer, İzmir’in ülke genelinde en fazla orman yangını çıkan il olduğunu belirtti. Tuncer, “Yanan bölgelerde yaban hayatın ve özellikle endemik bitki türlerinin zarar görmesi oldukça üzücü. Tahrip olan alanların rehabilite edilmesi ve eski formuna kavuşturulması için tüm yerel kamu kurum ve kuruluşları olarak el ele çalışmalıyız,” diye konuştu.

 

Okyanuslarda Mikroplastik Tehlikesi

 

Tuncer, deniz ekosistemlerini tehdit eden plastik atıkların gelecekte ciddi sorunlar yaratacağına dikkat çekti.

Plastik atıkların deniz kirliliğinin %80’ini oluşturduğunu ve her yıl yaklaşık 8-10 milyon ton plastiğin okyanuslara karıştığını belirten Tuncer, “Araştırmalar, 2050 yılına kadar denizlerde plastiğin balıklardan daha fazla olacağını gösteriyor. Mikroplastikler, deniz canlıları tarafından yenilerek besin zincirine katılmakta ve gezegenimizin sağlığı açısından feci sonuçlara yol açabilecek bir tehdit oluşturmakta,” dedi.

 

Toplantının sonunda Tuncer, doğaya verilen zararın aslında insanlığa zarar olduğunu belirterek, “Dünyamızı korumak bizim sorumluluğumuzda. Bu durumun farkında olmadıkça çok sıcak ya da çok soğuk hava koşulları, daha fazla orman yangını ve doğal afet, susuzluk, kirlilik gibi pek çok tehdit bizleri ve çocuklarımızı bekliyor,” ifadelerini kullandı.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Uçak, açıklanan 1,6 tl pamuk taban fiyatlarına 3 yıldır aynı tutulduğunu vurgulayarak tepki gösterdi. Fiyatlarındaki buaçıklamanın üreticiyi olumsuz etkilediğini belirtten Uçak, Hükümete çağrıda bulunarak pamuk fiyatlarının üretici için ekonomik açıdan sürdürülebilir olmadığı ve gereken tedbirlerin ivedilikle alınması gerektiğini söyledi. Uçak, “Ne üreten mutlu, ne alan mutlu, ne de satan mutlu!” Dedi.

İTB Üyesi Şeref ise fiyat belirlemede renkler bağlanmasına tepki göstererek, renklere göre değil kalitesine göre, içeriğine göre fiyatlarının belirlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir