Yorgun Mermi Swap Atış Artıkları Balistik İnceleme Nedir?

Yorgun Mermi Swap Atış Artıkları Balistik İnceleme Nedir?

 

Yorgun Mermi-Swap Atış Artıkları- Balistik İnceleme

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp A.D Öğretim Üyesi Prof. Dr. İ. Hamit Hancı Yorgun Mermi-Swap Atış Artıkları- Balistik İnceleme ile ilgili bir açıklama yaptı.

Hancı yaptığı açılamada şunları kaydetti;  “Aydın’ın Söke ilçesinde düğün konvoyundan sıkılan bir yorgun merminin başına isabet ettiği 11 aylık bebek hayatını kaybetti. Düğün konvoyları şenlikler ve asker uğurlamaları sırasında maalesef bu tehlikeli eylemler sıkça karşımıza çıkmaktadır.

Yorgun mermi nedir:

Yorgun mermi, tabanca gibi ateşli silahlarla havaya atış yapılmasının ardından merminin ulaşabildiği en yüksek konumdan aşağı düşmesine denir. Silahla havaya ateş açılmasının ardından merminin ulaşabildiği menzilden irtifa kaybederek aşağı inmesine yorgun mermi adı verilir.

Havaya doğru atış yapıldığında, mermi bir süre sonra namlu çıkış hızını kaybedip yer çekiminin etkisiyle hız kazanarak yere düşmeye başlar. Bu aşamada yorgun mermi olarak tanımlanır. Bu mermiler düştükleri alanda ciddi yaralanmalara ve ölümlere neden olabilmektedir.

Dikey şekilde havaya atılan mermi 1500 metre yüksekliğe kadar çıkabilir. Merminin serbest düşmesi esnasında hızı 160 km hıza ulaşabilir. Bu nedenle yorgun mermi ölümcül olabilir.

Swap – Atış Artıkları: Atış yapıldığında, namlu ağzından çıkan Yanmamış veya kısmen yanmış barut artıkları ile genel olarak antimon, baryum ve kurşun gibi partiküllerin oluşturduğu toz bulutuna ateşli silah atış artıkları denir.

Ateş edildiğinde atış artıkları ateş eden elin dış yüzeyinde birikir. Swap, ateşli silahla atış yaptığı düşünülen şüphelilerden pamuklu çubuk, yapışkan bantlar ve çeşitli numune alma araçları ile alınır. Bu işlem Swap izi diye adlandırılır. Bu testin pozitif olması genelde ateşli silahla ateş edildiği anlamı taşır.

Balistik İnceleme: Yivli ateşli silahların namlusu içinde yiv ve set denen girinti ve çıkıntılar bulunur. Bunlar mermi çekirdeğini döndürerek hızlanmasını sağlar. Ancak bu esnada  mermi üzerinde izler bırakırlar.

Bu izler tıpkı parmak izi gibi spesifiktir. Bir silahınki diğerine benzemez. Yaralama ya da ölüme sebep olan mermi çekirdeği ile Ele geçirilen şüpheli silahtan yapılacak bir deneme atışı sonrası elde edilen mermi çekirdekleri Balistik Labratuvarında makroskop ya da Bilgisayar Ortamında karşılaştırılarak eşleşme yapılabilmektedir.

Jandarma ve Polis Kriminal Daire Başkanlıklarındaki Balistik Labratuvarlarında bu işlemler rahatlıkla yapılabilmektedir. Ülkemiz mühendislerince üretilen ve BALİSTİKA adı verilen bilgisayar sistemi ile yüzlerce karşılaştırma kısa sürede yapılabilmektedir.

Mevcut olayda, Ateş ettiği şüphesi olan kişilerden el swabı alınarak ateş edip etmediklerinin tespiti, Ölüme yol açan mermi çekirdeği ile şüphelilerden alınacak silahlarla yapılan deneme atışları sonucu elde edilen mermi çekirdeklerinin Balistik karşılaştırması ile olaya neden olanlar saptanabilecektir.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir