TOPLUMSAL BOZULMA VE EKONOMİ BAKKALLARI YOK EDİYOR

TOPLUMSAL BOZULMA VE EKONOMİ BAKKALLARI YOK EDİYOR

Toplumsal bozulmalar ve ekonomik sıkıntılar Mahalenin Bakalım amcaların vuruyor

Yzazılara konu olan, mahallenin kanaat önderleri de olan Bakkal Amca Yok Oluyor Mu!

Bakkalın veresiye defteri vardır. Mahallenin sokağın herşeyini ondan soradın ama AVM’ler çoğaldı. Kanaat önderi de olan bakkallar unutuldu, yok olmaya başladı. Yazdıran ödemez oldu, alan birdah uğramaz oldu. AVM’den peşin alan bakkala yazdırıp da ödemez olunca onlarda kapanmaya yada markası mallar getirmeye başladı. Hatta bazıları almadığın malı da yazar hale geldiler. Bu toplumsal yozlaşma, bozulma ve buna ekonomik sebepler de eklenince yok olmaya başladılar.

Bakkallar mahallenin çocuğunu, evin anahtarını emanet ettiği kişileridi. Bakkala selam verirsin muhabbet edersin. Çayını içersin, veresiye alırsın. Gerekirse pazarlık edersin. Küsuratı almaz. Mahallede adres sorduğunda sana en doğru tarifi üşenmeden yapan kişidir bakkal amca. Mahallede oynayan çocukların gözü kulağı ve bekçisidir. Hırlıyı, hırsızı bilir. Gireni, çıkanı gözetler.

Süpermarket fiyatları hergün değiştirir, indirmez aksine, güncel ve fazla tutar. Lira kuruş hatta santimine kadar  da alır, affetmezler. Süpermarket ve AVM’ler şehrin kaymağını yemeğe başladı. Çünkü çalışanlar emir kuludur. Çalışanlarla sohbet edemezsin, bir çayı bile içemezsin.

Öte yandan Bakkallar, mahallenin kahrını çeker, süpermarketler ise kaymağını yerler. Mahalle bakkalına sahip çıkılmadığı için her gün biri yok oluyor. Bal satan bakkallar yerini sirke satan marketlere bırakıyor.

Günümüzde ulusal ve zincir marketlerin hemen her cadde ve sokakta bulunması küçük esnaf dediğimiz mahalle bakkallarının zarar görmesine sebebiyet verdi ve birçoğu kepenklerini indirmek zorunda kaldı.

Bakkaları yaşatmak,  bazen Ramazan ayında ortaya çıkan hayır severlerin sayesinde devam ediyor. Ancak o her bakkala nasip te olmuyor.

Oda Başkanları ise zaten kendilerini zor ayakta tutumu için Bakkallara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği sahip çıkmaya çalışıyor. Oda Başkanları ise zaten kendilerini zor ayakta tutukları için birlik sayesinde seslerini duyurmak için çok çalışıyorlar.

Bakkal Cemil Şahin, “Yıllarca bakkalık yaptım. Abimden bazı şeyler toptan aldığım halde ayakta duramadım. Borç veresiye defteri aldı başını yürüdü. Fakir olup ödeyemeyen, olduğu halde kazanmış ararsın. AVM ye peşin bana, veresiye yazdıran mı? ararsın. Ençok ta bakkalın her işine koştuğumuz halde bizi küçük görenlere bize ağır geldi.  Dayanamadık bırakmak zorunda kaldım.” Şeklinde duygularını ifade etti.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir