PARİS 2024’TEN ALTINSIZ DÖNDÜK 

PARİS 2024’TEN ALTINSIZ DÖNDÜK

 

Fransa’nın ev sahipliğinde 26 Temmuz’da başlayan Paris 2024 Olimpiyat Oyunları sona erdi. 17 gün süren dev organizasyonda 32 spor branşında 329 müsabaka gerçekleştirildi. Türkiye, oyunlara 47’si erkek, 54’ü kadın olmak üzere 101 sporcuyla katılırken 18 branşta madalya mücadelesi verildi. Türkiye’nin 40 yıl sonra 64. Sırada Altın madalya alamadan döndüğü olimpiyat oldu.

Olimpiyat tarihinde ay-yıldızlıların en fazla madalya kazandığı branş olan güreşte sadece Taha Akgül ve Buse Tosun Çavuşoğlu madalya sevinci yaşadı. Türkiye, boks branşında 3 madalya elde ederken, bu madalyaları kadın sporcular topladı. Son olimpiyat ikincisi ve dünya şampiyonu olarak katılan Buse Naz Çakıroğlu, finalde rakibine kaybederek gümüş madalyanın sahibi oldu.

Kadınlar 54 kiloda final oynama başarısı gösteren Hatice Akbaş da kariyerinin ilk olimpiyat madalyasını kazanırken, Esra Yıldız Kahraman da kadınlar 57 kg’da bronz madalya elde etti.

Tokyo 2020’de kürsünün en üst basamağında yer alan Mete Gazoz, Okçuluk Erkek Milli Takımı ile bronz madalya kazanırken, bireyselde çeyrek finalde veda etti. Olimpiyat ve dünya şampiyonu Busenaz Sürmeneli de kadınlar 66 kg çeyrek finalinde kaybetti.

TÜRKİYE 64. SIRADA YER ALDI

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda 40 altın, 44 gümüş, 42 bronz madalya kazanan ABD, toplamda 126 madalya ile ülkeler sıralamasında birinci oldu. Aynı sayıda altın madalya sahibi olan Çin, 27’si gümüş, 24’ü bronz olmak üzere 91 madalya ile oyunları ikinci basamakta tamamladı. Türkiye, 3 gümüş, 5 bronz alarak 64. sırada yer aldı. Ev sahibi Fransa ise 16’sı altın, 26’sı gümüş, 22’si bronz olmak üzere 64 madalyayla oyunları tamamladı.

 

TÜRKİYE’NİN PARİS 2024’TE KAZANDIĞI (ALTIN YOK) MADALYALAR ŞÖYLE:

 

Şevval İlayda Tarhan – Yusuf Dikeç (Atıcılık) – Gümüş Madalya

 

Buse Naz Çakıroğlu (Boks) Gümüş Madalya

 

Hatice Akbaş – (Boks) – Gümüş Madalya

 

Mete Gazoz – Ulaş Berkim Tümer – Abdullah Yıldırmış (Okçuluk) – Bronz Madalya

 

Buse Tosun Çavuşoğlu – (Güreş) – Bronz Madalya

 

Esra Yıldız Kahraman – (Boks) – Bronz Madalya

 

Taha Akgül – (Güreş) – Bronz Madalya

 

Nafia Kuş Aydın – (Tekvando) – Bronz Madalya

 

40 YIL SONRA ÜZÜCÜ BİR İLK YAŞANDI

Türk sporcular, 1984 Los Angeles Olimpiyatları’nın ardından ilk kez bir olimpiyatları altın madalyasız kapattı. 1988 Seul Olimpiyatları’nda Naim Süleymanoğlu’nun kazandığı altın madalya ile birlikte Türkiye sırasıyla; Barcelona, Atlanta, Sidney, Atina, Pekin, Londra, Rio de Janeiro ve Tokyo’da altın madalya sevinci yaşanmıştı.

PARİS 2024’TEN ALTINSIZ DÖNDÜK

BAKAN AŞKUN : FEDERASYONLAR BUNUN HESABINI VERECEKTİR’

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nın ardından alınan sonuçların kendilerine önemli bir mesaj verdiğini belirterek, devletin sağladığı imkanları doğru ve verimli kullanamayan federasyonlardan hesabının sorulacağını söyledi.

Sporcuların Olimpiyatlara katılmak için verdiği emeği çok iyi bildiklerini söyleyen Bakan Bak, “Biz onların daima yanında olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Burada madalya alan, madalyaya yaklaşan ve özellikle ilklere imza atan sporcularımız oldu. Bazı sonuçlar bizi gelecek adına umutlandırırken bazı sonuçlar da önemli mesajlar verdi. Devlet, imkan sağlar. Biz, Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak; spor federasyonlarımıza en üst düzey imkanları sunduk. Sağladığımız bu imkanlar, dünyanın pek çok ülkesinde yok. Bunu sadece biz değil uluslararası tüm spor kamuoyu söylüyor. Buna rağmen; bu imkanları doğru ve verimli kullanamayan federasyonlar bunun hesabını verecektir” dedi.

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın
PARİS 2024’TEN ALTINSIZ DÖNDÜK 
PARİS 2024’TEN ALTINSIZ DÖNDÜK Türkiye 40 yıl sonra 64. sırada yer aldı

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir