ÇİN MANİSA’DA YILLIK 150 BİN ARAÇLIK FABRİKA KURUYOR 

ÇİN MANİSA’DA YILLIK 150 BİN ARAÇLIK FABRİKA KURUYOR

Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticilerinden olan Çin firması BYD’nin Türkiye’de yatırım yapma kararı alması her anlamda önemli bir gelişme. Söz konusu firmanın Manisa’da bir milyar dolarlık yatırımla yıllık 150 bin araç kapasiteye sahip elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil tesisi ile bir Ar-Ge merkezi kuracağı ve 2026 sonunda üretime başlaması hedeflenen tesislerde ilk aşamada yaklaşık 5 bin kişiye doğrudan istihdam sağlanacağı bildiriliyor.

Otomotiv sektöründe ülkemize uzun yıllardan sonra gelen bu ilk büyük doğrudan yabancı yatırım, üretim ve istihdam gibi alanlarda ülke ekonomimize fayda sağlayacağı gibi esas getirisinin ise teknoloji transferi boyutunda olması bekleniyor.

Türkiye’nin bu beklentisinin bilincinde olan Çinli yetkililer de bu konuya vurgu yapmaktan imtina etmiyorlar; BYD üst düzey yöneticileri “Türkiye’ye sadece bir tesis inşa etmeye gelmedik” diyerek elektrikli araç alanında “en gelişmiş teknolojileri Türkiye’ye getirmeyi” amaçladıkları belirtiliyor.

BYD yatırımının Türkiye ekonomisine bu şekilde doğrudan katkılarının olacağını öngörmek zor değil, ancak konuyu bir de daha geniş perspektiften ele alarak dolaylı etkilerini ve özellikle de Avrupa boyutunu değerlendirmek gerekiyor.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir