HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ VE EKONOMİ KALKINMA İÇİN ADİL YARGI ŞART

HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ VE EKONOMİ KALKINMA İÇİN ADİL YARGI ŞART

İZTO Başkanı Mahmut Özgener: Hukukun Üstünlüğü ve Ekonomik Kalkınma İçin Adil Yargı Sistemi Şart

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Temmuz ayında yaptığı konuşmada, hukuk ve adalet konularındaki görüş ve önerilerini paylaştı.

İZTO Temmuz ayı meclis toplantısında İzmir Cumhuriyet Başsavcısı  Fahri Mutlu Tosun misafir olarak katılımıyla İZTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz başkanlığında gerçekleştirildi.

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, hukuk sisteminin ekonomik kalkınma için yaşamsal önemde olduğunu vurguladı.

Hukukun Üstünlüğü ve Ekonomik Kalkınma

Özgener, hukukun üstünlüğü ve dayanıklı kurumların ekonominin kalkınması için kritik olduğunu belirtti. Güçlü bir ekonomiye sahip olmanın, hukukun evrensel ilkelerine dayanan iyi işleyen bir hukuk sistemine bağlı olduğunu ifade etti. İş dünyası ve hukuk sistemi arasındaki yakın iletişimin, demokratik fikir alışverişi ve ortak uzlaşı zeminleri oluşturmak açısından önemli olduğunu vurguladı.

Yatırımlar ve Hukuki Öngörülebilirlik

Özgener, yatırımları çekebilmek için öngörülebilirliğin önemine dikkat çekti. Mevzuatlar açısından öngörülebilirliğin, vergi ve idari konularda yapılan değişikliklerin yatırımların fizibilitesini doğrudan etkilediğini söyledi.

Mevzuat değişikliklerinde iş dünyası, ilgili odalar, meslek kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları ile istişare ortamının sürdürülmesi gerektiğini belirtti.

Adil ve Etkili Yargılama Süreçleri

Adil ve etkili yargılama süreçlerinin önemine değinen Özgener, cezai, idari ve özel hukuk alanında uzun süren yargılama süreçlerinin haklı olanı cezalandırarak haksız avantaj yarattığını ifade etti.

Vergi, stok, KDV, sicil ve prim affı gibi düzenlemelerin, yükümlülüklerini zamanında yerine getirenleri cezalandırırken getirmeyenleri ödüllendirdiğini söyledi. Yargıya erişim ve nispi harçlar konusunda da çeşitli sorunların gündeme geldiğini belirtti.

Uzmanlaşma ve Yargı Süreçleri

Soruşturma ve kovuşturma süreçlerinin CMK’da öngörüldüğü gibi ilerletilemediğini belirten Özgener, mahkemelerde uzmanlaşmanın hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Asliye ceza mahkemelerinin aşırı dosya yükü altında kaldığını, bu durumun yargılamanın makul sürede tamamlanmasını engellediğini söyledi. Alternatif uyuşmazlık çözüm yollarının benimsenmesi gerektiğini ifade etti.

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve Eğitim

Eylül ayında yapılacak olan Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nın hukukçu kalitesini artıracağını belirten Özgener, sınavın test olması dolayısıyla hukuk fakültelerinde verilen eğitimin ezberci bir sisteme dönüşmemesi gerektiğini söyledi. İzmir Ekonomi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde kurulan Hukuk Kliniği hakkında bilgi veren Özgener, öğrencilerin pratik yaparak öğrenmelerinin önemine vurgu yaptı.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve İş BirlikleriÖzgener, İzmir Ekonomi Üniversitesi Hukuk Fakültesi çatısı altında yürütülen projelerden bahsetti. Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi iş birliğiyle hayata geçirilen “Aile Mahkemeleri Hukuk Kliniği” dersinin önemine dikkat çekti.

İzmir Adliyesi ile imzalanması planlanan yeni bir protokol ile öğrencilerin mahkemelerde duruşmaları izlemesi ve hakimlerin nezaretinde dosya incelemeleri yapmalarını hedeflediklerini belirtti.

Özgener, mezunların hukukçu olmasına yetecek teknik bilgiyi edinmenin yanı sıra deneyimsel öğrenme yaklaşımı ile hukuk formasyonu kazandırmayı amaçladıklarını ifade etti.

İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Fahri Mutlu Tosun’da yaptığı konuşmasında Adaletin sağlanması konusunda herşeyin yapıldığı vurguladı, soruları da cevaplandırdı.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir