İZTO Başkanı Kestelli, IMF ve FAO Raporları Üzerine Açıklamalarda Bulundu

İZTO Başkanı Kestelli, IMF ve FAO Raporları Üzerine Açıklamalarda Bulundu

İZTO Başkanı Işınsu Kestelli, IMF ve FAO Raporları Üzerine Açıklamalarda Bulundu

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Temmuz ayı Meclisinte yaptığı konuşmada Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yayınlanan Ekonomik Görünüm Raporu ve Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu raporlarına değindi.

IMF raporuna göre, 2024 yılı küresel ekonomik büyüme tahmini yüzde 3,2 seviyesinde kalırken, 2025 tahmini yüzde 3,3 olarak güncellendi. Raporda, küresel enflasyonun düşüş hızının yavaşladığı, özellikle hizmet sektörü kaynaklı enflasyonun katılığına dikkat çekiliyor.

Türkiye ekonomisi için 2024 büyüme tahmini yüzde 3,1’den yüzde 3,6’ya yükseltilirken, 2025 beklentisi yüzde 3,2’den yüzde 2,7’ye düşürüldü.

Kestelli, Türkiye’nin 2024 yılında IMF’nin beklentilerinden ve Orta Vadeli Program hedefi olan yüzde 4’ten daha yüksek bir büyüme gerçekleştirebileceğini belirtirken, bu büyümenin ülkenin refah ve kalkınma hedefleriyle uyumlu olmadığını ifade etti. Kestelli, orta gelir tuzağından çıkmak için yüksek verimlilik odaklı, katma değer yaratan bir ekonomik yapıya dönüşülmesi gerektiğini vurguladı.

TEPAV’ın yayımladığı “Türkiye’de Hangi İller Bölgesel Kalkınma Tuzağında?” araştırmasına atıfta bulunan Kestelli, yeşil ve dijital dönüşüm süreçlerinin yerelde iyi yönetilmesinin önemine değindi. İzmir’in kalkınma tuzağında veya riskinde olmadığını belirten Kestelli, kentin gelecekte de bir çekim merkezi olabilmesi için bu süreçlerin iyi okunması gerektiğini söyledi.

Kestelli, enflasyon ve finansman maliyetlerinin yüksek olmasının iş dünyası ve hane halkını olumsuz etkilediğini belirtti. Haziran ayında enflasyonun yüzde 71,6’ya gerilediğini, Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 50’de sabit tuttuğunu ifade etti.

Temmuz ayında enflasyonun beklentilerin üzerinde artmasının öngörüldüğünü belirten Kestelli, sıkı para politikasının devam edeceğini söyledi.

Kestelli, tekstil ve hazır giyim sektöründeki firmaların işlerini Mısır’a taşıdığına ve sektörde işgücü kaybının arttığına dikkat çekti.

İhracatçıların maliyet artışları ve döviz kurlarındaki değer kaybı nedeniyle küresel piyasalarda rekabetçi olamadığını belirtti. Türkiye’nin ihracat rakamlarının sabit kaldığını, kilogram başına ihracat değerinin düştüğünü ifade eden Kestelli, katma değerli üretimin artırılması gerektiğini vurguladı.

FAO’nun Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu raporuna göre, 2023’te 713 ila 757 milyon kişinin açlıkla karşı karşıya kaldığı, küresel nüfusun yüzde 29’unun gıda güvensizliğiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor. Kestelli, iklim krizinin tarım ve gıda üretimini olumsuz etkilediğini ve bu etkilerin yönetilmesinin hayati önem taşıdığını belirtti.

Son olarak, İzmir Tarım Teknoloji Merkezi’nin AgrInnovate European Digital Innovation Hubs (EDIH) projesi ile Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri ağına dahil olduğunu duyuran Kestelli, bu projenin Türkiye’de tarımda dijitalleşme sürecini destekleyeceğini ve sektöre büyük katkılar sağlayacağını ifade etti.

İTB’NİN TEMMUZ AYI MİSAFİRLERİ DE VARDI

Kestelli, “İlimizin başarılı yöneticilerinden, Türk Eximbank Bölge Müdürü Sayın Gülom Timurhan’a ve Kredi Garanti Fonu Bölge Müdürü Sayın Yusuf Buğra Yüksek’e Meclis toplantımıza katılımları nedeniyle teşekkür ediyor ve hoş geldiniz diyorum.

Finansmana ulaşmanın çok zor olduğu bir dönemde iş dünyamız için büyük önem taşıyan iki kurumumuzun güncel programları hakkında verecekleri bilgiler bizler için çok kıymetli.

Kendilerine bugün bizlere ayırdıkları değerli zaman için teşekkür ediyorum.” Şeklinde gelen misafirleri de tanıttı.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir