Tuncer: Ekonomide Stres Dönemi Devam Ediyor

Tuncer: Ekonomide Stres Dönemi Devam Ediyor

İzmir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Tuncer: Ekonomide Stres Dönemi Devam Ediyor

İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ömer Faruk Tuncer, iş dünyası olarak ekonomide yaşadıkları yoğun stres döneminin devam ettiğini belirtti.

Tuncer, özellikle finansmana erişimin sınırlı ve yüksek maliyetli olmasının en büyük problemleri olduğunu vurguladı. İç ve dış politikalar, küresel ekonomik durum, döviz kurları, enflasyon, Merkez Bankası politikaları, yatırım ortamı ve jeopolitik gelişmelerin ekonomiyi şekillendiren başlıca unsurlar olduğunu ifade etti.

Tuncer, Türkiye’nin dış yatırımları çekebilme kapasitesi ve ihracat performansının ekonomik büyümenin sürdürülebilirliği açısından kritik öneme sahip olduğunu belirtti.

28 Temmuz 2024 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yayımlanan Türkiye Uluslararası Doğrudan Yatırım Strateji Genelgesi’ne değinen Tuncer, bu genelgenin 2024-2028 yılları arasında Türkiye’nin güvenli bir liman olma rolünü güçlendirmeyi hedeflediğini söyledi.

Konuşmasında, ekonomideki mikro sorunlara da değinen Tuncer, fiyatlama davranışlarının bozulmasının önemli bir problem olduğunu dile getirdi.

Enflasyon ve gelecekteki maliyet kaygısı nedeniyle gerçekçi olmayan fiyat belirleme algısının oluştuğunu belirten Tuncer, sağlıklı bir para biriminin zengin bir toplumun olmazsa olmazı olduğunu vurguladı.

Tuncer, Türk Lirası’nın değerinin ve satın alma gücünün artırılması gerektiğini ifade etti.Hayvancılık sektörüne yönelik yeni destekleme programlarına da değinen Tuncer, 2024-2026 yıllarını kapsayan üç yıllık hayvancılık desteklemelerinin açıklandığını ve bu yeni programın verimli ve kaliteli üretime destek vereceğini belirtti.

Ayrıca, aile işletmeleri ile kadın ve genç yetiştiricilere pozitif ayrımcılık yapılarak ilave destek verilmesini yerinde bir karar olarak değerlendirdi.

Son günlerde İzmir’de gerçekleşen orman yangınlarına dikkat çeken Tuncer, yangınların önemli bir kısmının insan kaynaklı olduğunu ifade etti.

Orman yangınlarının ekonomik, sosyal ve çevresel etkilerinin büyük olduğunu vurgulayan Tuncer, yangınları önleme ve mücadele stratejileri kapsamında vatandaşların eğitim ve farkındalık seviyelerinin yükseltilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, “Milli Orman Günü” ilan edilmesi ve bu günün ağaç dikme seferberliği olarak kutlanması önerisini desteklediğini söyledi.

Tuncer, ülke genelinde devam eden bitkisel üretim tahminlerinin önemine de değinerek, üretim ve satış planlamalarının doğru yapılabilmesi, arz-talep dengesinin analiz edilmesi ve tarımsal politikaların şekillendirilmesi için rekolte çalışmalarının doğruluğunun elzem olduğunu belirtti.

Yeni sezonda pamuk, üzüm, incir ve zeytin- zeytinyağı ürünlerinde elde edilecek ürün miktarı ve kalitesi hakkında bilgi beklediklerini ifade etti.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir