Site icon İntroHaber

İÇKİNİN AZI DA ÇOĞU DA ZARARLIDIR 

İÇKİNİN AZI DA ÇOĞU DA ZARARLIDIR

Bilimsel araştırmalar, her geçen gün  sigaranın, alkollü içeceklerin, içkinin, uyuşturucu maddelerin sağlığa zarlarını ortaya çıkarak    sağlık biliminin haklılığını doğruluyor.

Alkollü içecek türlerinin üzerine yapılan araştırmalar dünyada her geçen gün yapılıyor.

İngiltere’de 25 binden fazla insanın katıldığı bir araştırmaya göre, beyin için güvenli miktarda alkol tüketimi yok.

Hatta “ılımlı” alkol alımı bile beynin neredeyse her bölümünü olumsuz etkiliyor. Bu çalışma, ne kadar çok alkol tüketilirse beyin hacminin o kadar düşük olduğunu öne sürüyor. Yani birisi, ne kadar çok alkol tüketiyorsa beyni de o kadar kötü durumda. Oxford Üniversitesi’nde kıdemli bir klinik öğretim görevlisi olan çalışmanın baş yazarı Anya Topiwala, “İçki içmenin güvenli bir eşiği yok. Daha önce düşünüldüğü gibi, sadece belirli alanlar değil, hemen hemen tüm beyin alkolden etkileniyor” dedi. Bu çalışmadaki araştırmacılar yaş, cinsiyet, eğitim gibi 25 bin 178 katılımcının verilerini analiz etti. Ardından bu veriler, katılımcıların alkol tüketimi, MRI taramalarındaki beyin büyüklüğü, hastane ve ayakta tedavi ziyaretleri hakkında bilgiler ve hafıza testlerinin sonuçları ile karşılaştırıldı.

 

Öte yandan, bira veya alkollü içkilerle karşılaştırıldığında ılımlı bir şekilde şarap içmenin bir faydası olduğunu öne süren önceki çalışmaların aksine, Oxford araştırması alkollü içecek türünün beyne yönelik riskler açısından farklılıklar verdiğini gösteren hiçbir kanıt bulamadı. Sheffield Üniversitesi’nden Sheffield alkol araştırma grubundan kıdemli bir araştırma görevlisi olan Colin Angus ise bulguların birçok alternatif varsayım için sağlam olduğunu söyledi: “Genel şemada, bu etkiler küçük görünse de, alkol ve beyin sağlığı arasındaki ilişkinin daha iyi anlaşılmasını sağlıyor. Alkolün artan kanser riski gibi diğer sağlık sonuçları üzerindeki etkisiyle karşılaştırmak zor olsa da, demans veya Alzheimer gibi hastalıklarla bağlantısını anlamlı hale getiriyor.”

* (www.medimagazin.com.tr)* (Mevlâna Takvimi)

Exit mobile version