Site icon İntroHaber

DEPREM BÖLGESİNDEKİ MANEVİ DESTEK ÇADIRI YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR

DEÜ’DEN DEPREMİN YIL DÖNÜMÜNDE MALATYA’YA MESCİT HİZMETİ

 

Türkiye’yi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaralarını sarmayı sürdüren Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), depremin en çok etkilediği illerden birisi olan Malatya’ya bu kez mescit kazandırdı. İnşası tamamlanarak Malatya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne devredilen 180 metrekarelik mescit hizmetinin aynı zamanda acil durumlarda konaklama amacıyla da kullanılabileceğini ifade eden DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Kurumumuz bu kez manevi dünyamızı zenginleştirecek önemli bir hizmete imza attı. Daha önce Malatya’daki Malet-2 Konteyner Kente eğitim sınıfı ve Mobil İçme Suyu Ünitesi kuran Üniversitemiz, bu kez 180 kişiye kadar hizmet verebilecek olan mescidimizi bölgeye kazandırdı. Hayırlı olmasını diliyoruz” dedi.

Türkiye’nin köklü yükseköğretim kurumlarından birisi olan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve ülkeyi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ortaya koyduğu örnek dayanışmayı sürdürüyor. Süreçte çeşitli sosyal yardım ve destek faaliyetlerini depremden etkilenen şehirlere ulaştıran DEÜ, bölgeden gelen talepler doğrultusunda ihtiyaçlara hızla cevap vererek yaraları sarıyor. Son olarak DEÜ, depremin en çok etkilediği illerden birisi olan Malatya’da, DEÜ Rektörlüğü öncülüğünde ve Üniversitenin Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığının girişimleriyle konteyner mescit kurulumu yaptı. 3 binin üzerinde depremzedenin bulunduğu Malet-2 Konteyner Kentteki mescit hizmetini kısa sürede tamamlayarak Malatya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne devreden Dokuz Eylül Üniversitesi, bölgeye yönelik hizmet seferberliğine bir yenisini eklemiş oldu. Felaketin yıldönümünde Malet-2 Konteyner Kentte gerçekleştirilen açılış programına; DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, Kale Kaymakamı Mustafa Aksoy, Arapgir Kaymakamı Fikri Badioğlu, Malatya İl Müftü Yardımcısı Abdullah Bekiroğlu, kurum temsilcileri, DEÜ Üst Yönetimi ve bölge halkı katıldılar.

ÇOK AMAÇLI KULLANILABİLECEK

Açılış töreninde konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, 180 metrekare alana sahip olan Dokuz Eylül Üniversitesi Mescidinin, Malet-2 Konteyner Kentte önemli bir ihtiyaca cevap vereceğini ifade etti. Malet-2 Konteyner Kente daha önce DEÜ eliyle bir eğitim sınıfı ve Mobil İçme Suyu Arıtma Ünitesi kazandırdıklarını belirten Rektör Hotar, “6 Şubat 2023’te yaşadığımız deprem felaketinin acısını yüreğimizde taşımaya, afetin yaralarını sarmaya ilk günkü sorumluluğumuzla devam ediyoruz. Bugün açılışını yaptığımız projemiz yalnızca mescit olarak değil, umuyoruz ki hiç gerek kalmasın ama acil durumlarda konaklama amaçlı da kullanılabilecek” dedi.

14 günde tamamlanan mescidin kadın ve erkekler için ayrı bölümlerinin olduğunu ifade eden Rektör Hotar, “Prefabrik olarak kurulumunu yaptığımız mescidimizin içine klima, ısıtıcılar, iç ve dış ses sistemi, Kur’an-ı Kerim, Yasin-i Şerif, ilmihaller, çocuklarımız için Elifba’lardan oluşan küçük bir kitaplık ve şadırvan da ilave ettik. Kısa sürede inşa ederek hizmete sunduğumuz Dokuz Eylül Üniversitesi Mescidimizin açılış kurdelesini, programımıza katılan konuklarımız ve vatandaşlarımızla birlikte kestik. Bölgemize hayırlar getirmesini umduğumuz yeni hizmet birimimizi, kurdele kesiminin ardından programımıza katılan konuklarımız ve vatandaşlarımızla birlikte gezdik” şeklinde konuştu.

 

TALEPLERİ DİKKATE ALDIK

Mescidin bölgeden gelen talepler doğrultusunda yapıldığını aktaran Rektör Hotar, “Dokuz Eylül Üniversitesi olarak, büyük felaketi yaşadığımız ilk andan itibaren bölgede bulunuyor, ihtiyaçları yerinde gözlemliyoruz. Bugüne kadar afetten etkilenen şehirlerimize sağlıklı içme suyundan barınmaya, atık bertarafından mutfak hizmetine, sağlıktan eğitime, yapı stoku incelemelerinden psiko-sosyal destek faaliyetlerine kadar geniş bir alanda hizmetler ulaştırdık. Bölgeden gelen talepleri de dikkate alan Kurumumuz, bu kez manevi dünyamızı zenginleştirecek bir hizmete daha imza attı. Bölgeye daha önceki ziyaretimizde büyüklerimizin bizden mescitleriyle ilgili ricası olmuştu. Biz hem onların mescitlerinde gerekli iyileştirmeleri yaptık hem de burada ihtiyaç üzerine yeni bir mescit inşa ettik. 180 metrekarelik geniş alanı ile aynı anda 180 kişiye kadar hizmet verebilecek olan mescidimizin bölgeye hayırlı olmasını diliyoruz. Mescidimizin kurulumunda emekleri için Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığımıza teşekkür ediyoruz. Sosyal sorumluluk alanındaki girişimleriyle Türkiye’nin zirvesinde yer alan Araştırma Üniversitemiz, depremlerden etkilenen şehirlere desteğini, devletimizin öncülüğünde bundan sonra da sürdürmeye devam edecek” ifadesinde bulundu.

DEÜ’YE TEŞEKKÜR

Programda konuşan Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ilk anından itibaren bölgeye desteği ve hizmetleri için Dokuz Eylül Üniversitesi’ne teşekkür etti. İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay da DEÜ’nün Malatya’ya bu süreçte sağladığı hayati hizmetlerin önemine dikkat çekerek, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar’a bölgede üstlendikleri tarihi adımlar için teşekkür etti. Malatya İl Müftü Yardımcısı Abdullah Bekiroğlu ise, DEÜ’nün bölgeye birçok alanda yardım faaliyetlerinde bulunduğunu hatırlatarak, mescit hizmetinin de bölge için önemli bir ihtiyaç olduğunu vurguladı.

 

DEPREM BÖLGESİNDEKİ MANEVİ DESTEK ÇADIRI YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR

 

Din eğitimi alanında Türkiye’nin en eski ve köklü kurumları arasında yer alan DEÜ İlahiyat Fakültesi, ortaya koyduğu çalışmalar ve faaliyetleriyle fark yaratıyor. Fakülte, farklı sosyal sorumluluk projelerinden ilahiyat araştırmalarına, tarihe ışık tutan el yazması eserlerin de bulunduğu kütüphanesinden spor yatırımlarına kadar geniş bir alana yayılan faaliyet ve yatırımlarıyla dikkat çekiyor.

Yaklaşık 3 bin 200 öğrenciye hizmet veren DEÜ İlahiyat Fakültesi’nin kent mozaiğinin ayrılmaz bir parçası haline geldiğini belirten DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Nitelikli kadrosu ve güncel eğitim anlayışıyla yüksek din öğretimini sürdüren DEÜ İlahiyat Fakültemiz, doğru dini bilgi ve bilimsel düşüncenin öneminin farkındalığıyla geleceğin ilahiyatçılarını yetiştirmeye ilk günkü kararlılıkla devam etmektedir” dedi.

Türkiye’nin saygın yükseköğretim kurumlarından birisi olan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), bünyesindeki nitelikli fakülteleriyle fark yaratıyor. Din eğitimi alanında Türkiye’nin en köklü kurumları arasında yer alan DEÜ İlahiyat Fakültesi, 6 Şubat tarihinde yaşanan Kahramanmaraş depremlerinin sonrasında DEÜ’nün ortaya koyduğu dayanışmada önemli bir rol üstlenmişti. Bölgede gerçekleştirdiği sosyal yardımların dışında Manevi Destek Çadırı kurarak depremzede vatandaşlara danışmanlık hizmeti sunan Fakülte, ücretsiz olan Manevi Destek ve Rehberlik Hattı’nı da hizmete alarak bu yönde destek girişimlerini sürdürmüştü.

Bölgedeki depremzede çocukları da unutmayan Fakülte mensupları, DEÜ’nün farklı fakültelerinin girişimleriyle hayata geçirilen “Hepimiz Çocuktuk” isimli projeye katkılarıyla da dikkat çekmişti. İlahiyat araştırmalarına yönelik 500’ü el yazması olmak üzere toplam 70 bin yayınıyla Ege Bölgesi’nin en büyük ihtisas kütüphanesini bünyesinde barındıran DEÜ İlahiyat Fakültesi, aynı zamanda DEÜ’nün önemli spor yatırımlarından birisi olarak dikkat çeken Naim Süleymanoğlu Spor Salonu’nu da yerleşkesinde barındırıyor.

“KENT MOZAİĞİNİN AYRILMAZ PARÇASI”

 

DEÜ İlahiyat Fakültesi’nin son dönemdeki faaliyetlerine yönelik bilgiler aktaran DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Nitelikli kadrosu ve güncel eğitim anlayışıyla yüksek din öğretimini sürdüren Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültemiz, doğru dini bilgi ve bilimsel düşüncenin öneminin farkındalığıyla geleceğin ilahiyatçılarını yetiştirmeye ilk günkü kararlılıkla devam etmektedir. Elbette bunu milli ve manevi değerlerden aldığı ilhamla gerçekleştirmektedir” dedi. İzmir’in Göztepe semtinde şehir ve doğayla bütünleşen özel yerleşkesinde eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüren Fakültenin, kent mozaiğinin ayrılmaz bir parçası haline geldiğini belirten Rektör Hotar, “Örgün, ikinci öğretim ve İLİTAM programlarında yaklaşık 3 bin 200 öğrenciye 70 öğretim elemanıyla hizmet veren Fakültemiz, hem eğitim kalitesi hem de sunduğu olanaklarla öğrencilerine değerli bir üniversite deneyimi sunmaya 2023-2024 akademik yılında da devam ediyor” ifadelerini kullandı.

 

‘MANEVİ DESTEK ÇADIRI’NA YOĞUN İLGİ

 

DEÜ İlahiyat Fakültesi tarafından ‘Asrın Felaketi’ olarak nitelendirilen depremlerin etkilediği kentlerde kurulan Manevi Destek Çadırı’nın yarattığı etkiye değinen Rektör Hotar, “İlahiyat Fakültemiz tarafından öncesinde ‘Manevi Destek ve Rehberlik’ hattını hizmete açmıştık.

Depremden etkilenen vatandaşlarımıza bu hat vesilesi ile ücretsiz bir şekilde kesintisiz manevi destek sunmaya çalıştık. Yine Fakülte hocalarımız tarafından Adıyaman’da kurulan ‘Manevi Danışman Çadırı’ ile insanımızın acılarını paylaşmaya, psiko-sosyal ve manevi destek sağlamaya ve onlara muhabbet ile yol göstermeye gayret ettik. Sağ olsunlar manevi destek çadırımıza yoğun ilgi gösterdiler. Tabii sadece bu çadır hizmetimizle değil, oluşturulan manevi ve sosyal destek ekiplerimiz aracılığıyla birçok afetzede vatandaşımızın dertlerine ortak olduk. Onlara bu noktada da bir katkımız olduysa ne mutlu bize” şeklinde konuştu.

HEPİMİZ ÇOCUKTUK PROJESİ

 

DEÜ’nün deprem bölgesinde hayata geçirdiği projelerin yanı sıra ve bugüne kadar 70’ten fazla Üniversite ekibinin bölgede aktif bir biçimde görev aldığı bilgisini paylaşan Rektör Hotar, kendisinin de zaman zaman bölgedeki çalışmalara katıldığını aktardı. DEÜ İlahiyat Fakültesi’nin yanı sıra DEÜ Buca Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi ve Fen Fakültesi tarafından başlatılan ve Üniversitenin tüm bölümlerini kapsayan bir gönüllülük çalışmasına dönüşen ‘Hepimiz Çocuktuk’ projesinin bölgedeki moral ve motivasyonun artırılmasında önemli bir rol üstlendiğini kaydeden ve önemli bir ihtiyaca karşılık verdiğini söyleyen Rektör Hotar, “İlahiyat Fakültemizin bu projemizdeki rolü kritikti. Morale, ilgiye ve eğitime ihtiyacı olan çocuklarımızın elinden tutan Fakülte mensuplarımıza yürekten teşekkür ediyorum.

Hepimiz bir zamanlar çocuktuk. Evlatlarımızın ihtiyaçlarını, nelere üzülüp nelere sevineceklerini biliyoruz. DEÜ olarak ilgimizi ve şefkatimizi sunduğumuz çocuklarımıza güzel yarınların sözünü verdik. Elbette her biri neşe içinde büyümeyi hak ediyor. Bizler de bu noktada elimizden geleni yaptık; yapmaya da devam ediyoruz” diye konuştu.

 

NAİM SÜLEYMANOĞLU SPOR SALONU’NA YOĞUN İLGİLİ

Sporcu üniversite kimliğiyle de ön plana çıkan Dokuz Eylül Üniversitesi, bu alandaki modern tesisleri ve yatırımlarıyla da öğrencilerin gözdesi konumunda. Öğrencilerinin istekleri doğrultusunda Fakülteye kazandırılan ve DEÜ’nün bu alandaki önemli yatırımlarından birisi olan Naim Süleymanoğlu Spor Salonu, hizmete girdiği günden bugüne gördüğü yoğun ilgiyle önemli bir talebi karşılıyor.

“İzmir’de hiçbir kurumda olmadığı kadar spor alanına sahibiz” diyen Rektör Hotar, “2017’de kaybettiğimiz, tüm zamanların en iyi haltercilerinden milli gururumuz Naim Süleymanoğlu’nun adını, İlahiyat Fakültemizde baştan aşağı yenileyerek hizmete aldığımız spor salonumuzda da yaşatıyoruz. Burası öğrencilerimizin sporla iç içe olarak sağlıklarına dikkat edebilecekleri bir mekan olmasının yanında sosyal açıdan da verimli zaman geçirebilmeleri için uygun bir tesis olma özelliği taşıyor. Salonumuz, hizmete aldığımız tarihten bu yana yoğun ilgi gördü ve önemli sporcularımızın gelişimine katkı sundu. Gurur duyuyoruz” dedi.

 

500 YILA TARİHLENEN ESERLER

 

Dokuz Eylül Üniversitesi, yerleşkelerinde bulunan kütüphanelerdeki nadide eserleri de araştırmacıların kullanımına sunuyor. DEÜ Prof. Dr. Fuat Sezgin Merkez Kütüphanesi’nin Kurumsal Akademik Açık Arşivi’nde bulunan binlerce kaynağa kolaylıkla erişim sağlanabilirken, bu kaynaklar arasında DEÜ İlahiyat Fakültesi’nin kütüphanesinde özel bir bölümde muhafaza edilen yazma eserler de yer alıyor. Bu eserler arasında 500 yıla tarihlenen yaklaşık 500 yazma eser de bulunuyor.

Yazma eserler arasında dikkat çeken parçalar bulunduğunu belirten DEÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Bilen, “Kütüphanemizdeki yazma eserler arasında her sayfası altın varakla bezenmiş çok nadide Kur-an’ı Kerimler yer almaktadır. Bu eserler arasında Gazi Mustafa Kemal’in Şadırvan Camii’ne hediye ettiği ve imzaladığı taş baskı Kur-an tercümesi de bulunmaktadır. Bu eşsiz eserlere yazmaeserler.deu.edu.tr adresinden ulaşılabilir” bilgisini paylaştı.

 

AFET FARKINDALIK EĞİTİMİ

 

2023 yılındaki faaliyetleri kapsamında afetlere yönelik farkındalık eğitimleri de düzenleyen DEÜ İlahiyat Fakültesi, yüz yüze gerçekleştirilen eğitimler yoluyla öğrencilerine, akademik ve idari kadrosuna afetlere yönelik önemli bilgilendirmelerde bulundu. Bunun yanı sıra Fakültede, akademik yıl boyunca kongre, sempozyum, söyleşi gibi organizasyonlar düzenleniyor.

Bu etkinliklere akademisyenler ve DEÜ idari kadrosunun yanı sıra öğrenciler de katılım gösteriyor. Fakülte, online.deu.edu.tr sistemi üzerinden uzaktan eğitim sistemiyle de eğitim faaliyetlerini yürütmeye devam ediyor.

Exit mobile version