ÇANDARLI DRES ÜRETİM MERKEZİ OLUYOR 12 YILLIK SÜREÇ 3 YILA DÜŞEBİLECEK

ÇANDARLI LİMANI, DENİZÜSTÜ RES’LERİN ÜRETİM MERKEZİ OLUYOR

ÇANDARLI DRES ÜRETİM MERKEZİ OLUYOR 12 YILLIK SÜREÇ 3 YILA DÜŞECEBİLECEK

Denizüstü Rüzgar Enerjisi Santrali (DRES)’leri üretim merkezi İzmir Çandarlı Limanı oluyor.

Denizüstü Rüzgâr Enerjisi Hazırlanan Sanayi Envanteri İlk Kez İzmir’de Vali Dr. Süleyman Elban’ın katıldığı toplantıda kamuoyu İle Paylaşıldı.

İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban: “Çandarlı Limanı’nın Denizüstü Rüzgâr Enerjisi Ekipman Üretiminde Kullanılması İçin Sanayi Bakanlığımız İle Çok Ciddi Çalışma İçindeyiz.” Dedi.

Türkiye’nin 75 Bin Megavat (Mw) Kurulu Güç Potansiyeli Bulunan Denizüstü Rüzgâr Enerjisi Hazırlanan Sanayi Envanteri İlk Kez İzmir’de Vali Elban’ın katıldığı Hilton Garden Inn Bayraklı’da düzenlenen toplantıda kamuoyu ile paylaşıldı. Dünyada Resmi izin sürelerinin 12 yılı aldığı sürecin Türkiye’de 3 yılla kadar kısaltılabileceği de ifade edildi.

Toplantıda İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, Enerji Sanayicileri Ve İş İnsanları Derneği Başkanı Alper Kalaycı ve yetkililerin konuşmalarıyla başlayıp teknik sunumlar ile devam etti.

Dernek Başkanı Alper Kalaycı yaptığı konuşmasında,  “26 Yılda yaptığımızın birbuçuk katını önümüzdeki 12 Yılda yapacağız. İşimiz çok, yolumuz uzun.” Dedi.

Denizüstü Rüzgâr Enerjisi Derneği (DÜRED) Başkanı Murat Durak ise, “Denizüstü Rüzgâr Enerjisi Sektörü 40’tan Fazla Sektöre Sipariş Veriyor, Karada Kurulu Rüzgâr Santrallerine Göre Megavat Başına 10 Kat Fazla İstihdam Sağlıyor” Şeklinde konuştu

GİSBİR Temsilcisi Ferhat Acuner da; “Heyecanımızın Arka Planında Türk Gemi İnşa Sanayisinin Denizüstünde Her Türlü İnşaatı Yerli Ve Milli İmkânlarla Yapabilme Yeteneği Var.” Diye ilk mesajlarını vererek konuştular.

ENERJİ YOKSULU DEĞİL, ENERJİYİ ÜRETME YOKSULUYUZ”

Rüzgâr enerjisi sektöründe yer alan firmaların yoğun katılımına sahne olan toplantının açılışında konuşan İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, “Türkiye’nin enerji yoksulu bir ülke değil, enerjiyi üretme yoksulu bir ülke olduğuna” dikkat çekerek, rüzgâr enerjisinde 26 yılda çok önemli başarıların elde edildiğini belirtti.

İzmir’in karasal rüzgâr enerjisinde elde ettiği liderliği Denizüstü Rüzgâr Enerjisi Santralleri(DRES) ile daha da ileri taşıması gerektiğini kaydeden Vali Elban, Çandarlı Limanı’nın bu alanda ekipman üretimine odaklanması için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile çok ciddi çalışma içerisinde olduklarını vurguladı.

“ÇANDARLI LİMANI İÇİN PAYDAŞLARIMIZ DA ÇOK ARZULU”

DRES’lerin dünyanın pek çok ülkesinde uzun yıllardır temiz enerji üretiminde kullanıldığını hatırlatan Elban, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Enerjinin nasıl üretileceği belli. Denizüstü RES’ler konusunda da sihirli formüller yok. Dünyanın pek çok ülkesinde yaygın olarak kullanılan bir enerjiden bahsediyoruz. 26 yıldır rüzgâr enerjisinden elektrik üretiyoruz. Geldiğimiz nokta küçümsenecek bir nokta değil. 10 binin üzerinde istihdam 1 milyar doların üzerinde ihracat yapıyoruz. İlk kanat, ilk kule, ilk nasel, ilk Ar-Ge tesisinin olduğu bir kent İzmir. Hiçbir eksiğimiz yok. Çandarlı Limanı bölgesinin Denizüstü RES’lerin ekipman üretiminde kullanılması için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile ciddi bir çalışma içindeyiz. Paydaşlarımızın da bu yönde çok ciddi arzuları var. Bunu gerçekleştirdiğimiz takdirde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mızın koymuş olduğu hedeflere daha hızlı ulaşmak için ciddi bir ivme yakalayacağız. Bunu başarırsak hem üretim hem Ar-Ge hem de ihracat geliri açısından sayılı ülkeden birisi oluruz diye düşünüyorum.”

“HEDEFİMİZ, POTANSİYELİMİZİN 15’TE BİRİ”

Toplantıda konuşan Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı ise İzmir’in Türkiye’deki dört türbin kanadı fabrikasının tamamına, yedi kule fabrikasının dördüne, iki döküm tesisinden birisine ev sahipliği yapan bir şehir olduğunu hatırlatarak, “Rüzgâr enerjisinde bu ölçekte kümelenen dünyada başka bir şehir yok. İzmir’de rüzgâr sanayisinde faaliyet gösteren firmalar, Türk rüzgar endüstrisinin toplam cirosunun yüzde 85’ini oluşturuyor.” dedi.

Türkiye’nin karasal rüzgar enerjisinde 26 yılda 12 bin Megavat (MW) seviyesinde bir kurulu güce ulaştığını kaydeden Kalaycı, bugün itibarıyla ülkenin toplam kurulu gücünün yüzde 11’ini rüzgâr enerjisi karşıladığı bilgisini verdi.

Hükümetimizin açıkladığı Ulusal Enerji Eylem Planı’na göre Türkiye’nin rüzgâr enerjisi kurulu gücünün 2035 yılında 29 bin 600 MW seviyesine yükseleceğini anımsatan Alper Kalaycı, bu kapasite içerisinde denizüstü rüzgar enerjisinin 5 bin MW seviyesinde pay alacağını, bu payın Türkiye’nin keşfi yapılmış potansiyelinin 15’te biri seviyesinde olduğunu söyledi.

 “10 KAT FAZLA İSTİHDAM SAĞLIYOR”

Denizüstü Rüzgar Enerjisi Derneği (DÜRED) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Durak ise denizüstü RES’lerin’tan fazla sektöre sipariş veren büyük bir mekanizmaya sahip olduğunu, istihdam boyutunda ise karasal RES’lere göre on kat fazla istihdam sağladığını söyledi.

Durak, Türkiye’de deniz kıyısındaki şehirlerin, yüksek seviyede elektrik tüketen ve sanayi gelişimi olan şehirler olduğuna işaret ederek, DRES’lerin Yeşil Hidrojen üretimi ile birlikte kurgulanması gerektiği görüşünü savundu. Çandarlı Limanı projesinin, dünyada pek çok örneği olan “Denizüstü Rüzgar Enerjisi Üretim Bölgesi” olarak ilan edilmesinin kritik önemde olduğunun altını çizen DÜRED Başkanı Murat Durak, Türkiye’nin 2040 yılına kadar 10 bin MW, 2050 yılına kadar ise 30 bin MW Denizüstü RES kurulu gücü hedefi koyması gerektiğini öne sürdü.

“DENİZÜSTÜNDEKİ HER İNŞAATI YAPABİLİRİZ.”

Toplantıda söz alan Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Temsilcisi Ferhat Acuner ise sektör olarak Denizüstü RES’ler konusunda yaşadıkları heyecanı ifade etti.

“Bu heyecanımızın arka planında, denizüstündeki rüzgâr santrallerini bütünüyle kendi imkânlarımızla yapabilme kabiliyetimiz yatıyor.” diyen Acuner, gemi inşa sanayisinin Çandarlı Limanı projesinin bu alanda bir üretim merkezi olma hedefini büyük dikkatle izlediğini vurguladı.

Ferhat Acuner, sözlerini şöyle sürdürdü: “Denizüstünde yapılacak her türlü tesisi Türk gemi inşa sanayisi olarak inşa etmeye hazırız. Bu tesislerin mühendislik hesaplarının, tasarımlarının, Ar-Ge’lerinin ve inşaatlarının tamamıyla kendi imkânlarımızla yerli ve milli olarak yapılması mümkün. Çandarlı Limanı bu yönüyle İzmir için büyük bir fırsat penceresi içeriyor. Türk gemi inşa sanayisi olarak İtalya’nın kuzeyinde binlerce megavat DRES üretiminin yapılacağı bir limanın tasarımını Türk şirketleri olarak biz yapıyoruz. Kendi ülkemizde de böyle bir projeye her türlü desteği vermeye hazırız.” DÜRED Başkanı Murat Durak yaptığı sunumda Dünyada DRES’lerin de resmi izin süreçlerinden bahsederek “12 yıl gibi uzun bir zaman aldığını ve ancak devlet Bakanlığı seviyesinde takip ediliyor. Biz bu izinleri Türkiye ‘de 3 yıla düşürebiliriz” Şeklinde açıklamalarda bulundu

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir