KÖYÜMÜZE KASABAMIZA BEKASI İÇİN GERİ DÖNELİM MEYVELERİNİ VERİYOR

KÖYÜMÜZ KASABIMIZA BEKASI İÇİN GERİ DONELİM PROJESİ MEYVELERİNİ VERİYOR

Muhtar Aday adayı Süleyman Ildırım ; “Köyüme dönüp Muhtar olacağım”

“Köyümüze, Kasabamıza Yatırım ile Geri Dönelim” Projesi için platform kuruldu, binlerce kişiye umut oldu. Afyonkarahisar Akçaşar Köyü’nden yıllar önce ayrılıp İzmire yerleşen Süleyman Ildırım “Köyüme dönüp Muhtar olacağım. Onlara Muhtarlık nasıl yapılırmış göstereceğim.” Dedi.

“Köyümüze, Kasabamıza Yatırım İle Geri Dönelim” sloganı ile İzmir’de kurulan Bilecik, Eskişehir, Kütahya, Afyonkarahisar illerinden gelenlerin oluşturduğu hemşeri derneklerini isimlerinin baş harflerinden oluşan BEKA Platformu, köyüne, kasabasına, ilçesine geri dönmek isteyenlere umut oldu.

Türkiye’deki diğer illere de örnek olacak ismi gibi Bilecik, Eskişehir, Kütahya, Afyonkarahisar illerinin BEKA’sına İzmir, Ankara ve İstanbul gibi büyükşehirlerde yaşayan, köy, kasaba veya ilçelerine döneceklerin önü açılacak. Türkiye’nin köy, kasaba ve ilçelerinin bekasının, geleceğini düşünülerek hayata geçirilen proje; bölgelerde yaşayan vatandaşların çocuk, genç ve emeklilerini geleceği için yola çıkıldı.

“Köyümüze, Kasabamıza yatırım ile geri dönelim” sloganı ile yaklaşık bir yıl önce kurulun BEKA Platformu; İş insanları ile Büyükşehirlerden köyüne dönek isteyen veya okuyamayan, iş bulamayıp gençlerin önünü açmak, doğduğu yerlere yatırım yaparak geliştirmesini isteyenleri buluşturmak için; çalıştaylar, arama konferansları, paneller, ödül törenleri düzenliyor.

BEKA Platformu ilk organizasyonunu; İzmir’deki Türkiye’de de bir ilk olan Türkmen Toyu ile ilk adımını attı. Etkinlikle vatandaşlar ve iş insanlarını bir araya getirilip projeye dikkat çekildi. Daha sonraki Kasım 2023’te Eskişehir’de İzmir, İstanbul, Ankara’da bulunan Eskişehirli iş insanlarının ilçelerine yatırım yapmaları için çalıştay ve ödül töreni ile dikkatleri tekrar üzerine topladı. Üçüncü adımında ise Afyonluları Afyonkarahisar çalıştayı ile bir araya getirmenin adımları atıldı.    

BEKA PLATFORMU AFYON ÇALIŞTAYI İLE YOLUNA DEVAM EDİYOR

BEKA Platformu Afyon Tanıtım Grubu Kurucu Başkanlığını Eskişehirli Oral Büyüksarı’nın yapıyor. BEKA Platformu, Afyonlu İş insanları ile vatandaşlarını bir araya getirmeye hazırlanıyor. Afyon Tanıtım Grubu gönüllü sivil insiyatifi grubu, emekli Vali Kadri Canan Başkanlığında yol alacak.

Ardından sırada Kütahya ve Bilecik illerinin olduğunu açıklayan BEKA Platformu Başkanı Oral Büyüksarı, “Eskişehir’de birkaç kişiyle Seyitgazi ve Mihalıççık ilçelerinde de yaptığımız bu fikri İzmir’deki hemşehri STK başkanlarıyla görüşüp konuyu bir siyaset üstü vatandaşlık görevi olarak başlattık.” Dedi.

Eskişehir’in Seyitgazi ile Mihalıççık ilçelerinde yatırımların başladığının bin 500 kişilik yatırımların başladığının müjdesini veren Oral Büyüksarı, “Çalıştayın amacı; bölgemizdeki illerde bulunan iş insanları ile ilçe, belde veya köylerindeki hemşirelerin ve diğer yatırımcıların KOBİ’lerin yatırım yapması sağlamak için çalışmalar yapıyoruz.

 Köy, kasaba, belde, ilçelere organize sanayi bölgeleri kurulması için önderlik yapılarak iş adamlarına yatırımcıya çağrı toplantıları düzenlenecek. Bu yerlerin böylece ekonomik kalkınma ve istihdam yönüyle ile ilgili olarak çalışmalar yapılarak tersine göçü sağlamak, hızlandırmak, göçü önleyerek gençlerin önünü açmak.

Ayrıca işsizliğe çare bulmak ve de iş insanları için de kaliteli, kalifiyeli insan gücünün önünü açmak olarak ön görüyoruz. ‘Köyümüze, Beldemize Yatırım ile Geri Dönelim’ sloganıyla tüm Türkiye’ye yayılmasını diliyoruz.” Dedi. Oral Büyüksarı, bu çalıştaylar sonunda sonuç bildirgesinin Kamuoyuyla paylaşıldığının altını çizdi. Büyüksarı, “Bir yatırımcımız ile Eskişehir Seyitgazi ilçesine bir tane fabrika ile dönüş yapıldı. Kendisi Kocaeli’nde kimya fabrikası vardı ve ilçemiz olan Eskişehir’in Seyitgazi ilçesine bir tane fabrikaya yaklaşık 16,5 milyon dolar yatırım yaptı. Bir başka iş insanı da Mihallıççık ilçesine yatırma hazırlanıyor şu anda yasal prosedürleri devam ediyor” şeklinde konuştu.

BİZ BU ÇALIŞMADAN ÖNCE FİTİLİN ATEŞLEDİK ŞU ANDA SÜREÇ DEVAM EDİYOR.

Akçaşar Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği (AKÇA -DER) kurucu başkanı ve Ege Bölgesi İzmir Erdebil Horsan Alevi Ocakları Bilim Kültür Araştırma ve Eğim Vakfı Kurucu Başkanı İlyas Çelik, platformda yer aldıklarının altını çizdi. İlyas Çelik, “Köyümüze geri dönelim projesi çok önemli bir gelişme. Bunula ilgili çok duyum aldık. Birçok insan dönmek istiyor. Ama kiminin evi yok, kimisinin de dönecek işi yok. Ancak yine de bayramlarda köye gidip orada eski günlerini yad ediyorlar, bunu da özlüyorlar. İş adamlarına çağrıda bulunuyoruz. Döneceklere iş veya kolaylık imkanları sağlansınlar. Hem siz doğduğunuz yere hizmet etmiş olursunuz hem de oraların gelişmesine gençlerin önünü açmış olursunuz.” şeklinde konuştu.

Afyonkarahisar Akçaşar Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği (AKÇA -DER) Başkanı Vahap Özbay, ”Afyonkarahisar köyümüze dönen ve dönecekler var. Hatta yerel seçimlerde bir muhtar adayımız bile çıktı. Fakat diğer döneceklere iş yok diye dönmek istemiyorlar. Ama tarlası tokadı olanlar bir evi burada bir evini de oraya açmaya başladılar. İmkanı olanlara iş veya toprak lazım.” Diye konuştu.  

Muhtar olmak isteyerek köyüne dönmek isteyen, Afyonkarahisar Akçaşar Köyünden yıllar önce ayrılıp İzmir’e yerleşen Belediyede işçi olarak çalışırken  EYT’den emekli olan Süleyman Ildırım, Sinanpaşa Akçaşar Köyüne dönüp muhtar olmak istiyor. Akçaşar Köyü Muhtar aday adayı Süleyman Ildırım, “Köyüme dönüp Muhtar olacağım. Onlara Muhtarlık nasıl yapılırmış? göstereceğim. Bir Cemevi bir köy misafirhanesi yaptıracağım. Bugüne kadar Cemevini bitiremediler. Köyodası küçük. Onu yıkıp daha büyük daha güzel bir köy odası misafirhane yapacağım.” Diye vaatlerde de bulundu.

Ege Bölgesi Afyonkarahisarlılar Dernekleri Federasyonu Başkanı Zeliha Aydoğmuş, Bayraklı’da yaşadığını Belediye Meclis üyeliği için aday adayı olduğunu belirterek “köye dönmek isteyenlere belediye meclisinde mücadele edeceğim” Dedi.  Aydoğmuş, “Her fırsatta köyüme gidiyorum. İmkanlarım ölçüsünde oraya yardımcı oluyorum. Kiraz bahçem de var. Orada vakit geçiriyorum” şeklinde duygularını dile getirdi.

Afyonkarahisar Olucak Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Deneği (OL-DER) Başkanı Özgür Bal,ise köyümüzü özlüyoruz. Bayramlarda Köyümüze gidip haşhaşlı katmer, bükme, gözleme günleri yapacağız.” dedi.

İzmir Kırım Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkan Vekili Sultaniye Kızıltunç, ”İzmir de Kültür Evimiz’de gelenek görenek ve yöresel yemeklerimizi tanıtıyoruz. Geri dönmek isteyenlere de umut olmak istiyoruz. Eskişehir’e geri dönüşle ilgili Hany i ilçemize geri dönüş fabrikalar kurulmasına, yeni iş yerleri açılması isteriz.” Diye duygularını açıkladı. 

Kırım Türkü Sevim Canlı ise, ”Ben Eskişehir’e gittim çok güzel bir şehir olmuş. Bizim Balkanlardan gelemeyiz bende çocukluğuma dönmek isterim. Eskişehir’e gitmek güzel ama İzmir’e dönmesi daha güzeldi. Ben dönmek istemem.  Çocukluğumdan kimse kalmamış.” Diye duygularını ifade etti.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir