GÜVENLİ TEMİZ ISPANAK ÜRETİYORUZ PROJESİNE 65 BİN TL DESTEK

FOÇA’DA TEMİZ ISPANAK ÜRETİYORUZ VE GÜVENLE TÜKETİYORUZ PROJESİNE 64 BİN 938 TL DESTEK VERİLDİ.

Tarım Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar neticesinde Foça ilçesinde bulunan Güvenli Ispanak üretilerek son tüjeticiyle buluşturuluyor. Proje için 64 bin 938 tl hibe desteği verildi.

Tarım ve Orman İzmir İl Müdürülüğü yaptığı açıklamda, “Projemizin amacı çevre, insan ve hayvan sağlığını korumak ve sürdürülebilir üretim sağlamaktır. Bununla birlikte kimyasal gübre ve ilaç kullanımını kontrollü olarak uygulamaktır.

Yaprağı yenen sebzelerde kalıntıyla mücadele eylem planı çerçevesinde yapılan faaliyetleri görünür kılmak için insan ve çevre sağlığına uygun, kimyasal kalıntı miktarını en aza indirecek, ekonomik açıdan karlı ve verimli, tarımsal sürdürülebilirlik sağlayan üretim şekli olan iyi tarım uygulamaları kapsamında ıspanak yetiştirmesini sağlamaktır.

Bakanlığımız tarafından yürütülen İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi kapsamında  “Temiz Ispanak Üretiyoruz Güvenle Tüketiyoruz”  projesini uygulamamıza ve yürütmemize neden olmuştur.”

Son 2 yılda yürütülen proje ile Foça İlçesi Gerenköy Mahallesinde;

2022 üretim yılında 8 ıspanak üreticisiyle 347 da alanda yürütülmüş ve yaklaşık 690 ton ürün elde edilmiştir.

2023 üretim yılında 3 ıspanak üreticisiyle 112 dekar alanda yürütülmüş ve yaklaşık 215 ton ürünün İTU belgelendirmesi gerçekleştirilmiştir.

Bu yıl proje kapsamında 64 bin 938 TL harcanmış olup tamamı bakanlık bütçesinden karşılanmıştır.

Üreticilerimizin özverili ve gönüllü olarak katıldığı bu projenin toprak hazırlığından hasada kadar geçen her aşamasında kat edilen yol ve verilen emek son derece önemlidir. Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu tarafından yapılan kontrol sonucunda üreticilerimize “İyi Tarım Uygulamaları Sertifikaları” nın verilmesi bu başarının bir göstergesidir.

Diğer bitkisel ürünlere göre yaprağı yenen ürünlerde Bitki Koruma Ürünlerinin kullanımı oldukça kısıtlıdır. Projede bu anlamda zorlanılsa da üretimden hasada kadar üretimin her aşaması ve tüm üretim alanları kontrol edilerek tüketicilere sağlıklı ürünler sunmanın ve projemizi tamamlamanın haklı gururunu yaşıyoruz.” Denildi.

Proje Kapsamında;

  • Bölge üreticilerine eğitimler verildi.
  • Toprak ve su analizi yaptırıldı.
  • Atıkların çevreyi kirletmesini engellemek için atık toplama üniteleri konuldu.
  • Üretici bilgilendirici ve yönlendirici tabela ve levhalar hazırlandı.
  • Üreticilerin ve çalışanların sağlığını korumaya yönelik koruyucu kıyafet ve malzemeler dağıtıldı.
  • İyi Tarım Uygulamaları (İTU) denetimi gerçekleştirilmiş ve alınan numunelerin kalıntı analizi yaptırılmıştır.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir