Site icon İntroHaber

PAMUK REKOLTESİ AÇIKLANDI

Pamuk Rekoltesi Açıklandı

 Pamuk Rekoltesi Sonuçları Açıklandı

İzmir Ticaret Borsası (İtb) Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı Bülent Uçak, Basın Toplantısında Açıklamalarda Bulundu.

20 Ekim 2023 Günü Bonvivant’ta Yapılan Toplantıda Bu Seneki Pamuk Rekoltesini Açıkladı.

İtb Başkan Yardımcısı Bülent Uçak Rekolteyi Açıklamadan Önce Genel Bir Değerlendirme Yaparak,

“Rekolte Çalışmasının Sonuçlarına Geçmeden Önce Sektörle İlgili Bazı Değerlendirmelerimi Sizlerle Paylaşmak İstiyorum.

Bugün Burada Mutlu Bir Şekilde, Yüzlerimizin Gülerek Yeni Sezona Keyifle Başladığımızın Haberini Vermeyi Çok İsterdim.

Ancak, Biliyorsunuz Sektörel Sorunlarımız Bir Yana, Son Dönemde Rusya-Ukrayna Savaşından Sonra Gerilimin Hat Safhaya Ulaştığı İsrail-Filistin Savaşı Dünyanın Gündemine Oturdu.

İsrail’in Gazze’deki Hastaneye Yaptığı Füze Saldırısı Sonrası Geçtiğimiz Gün Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle 3 Günlük Yas İlan Edildi.

Sivillerin Ve Masum İnsanların Savaşlarda Yaşamlarını Yitirmesi, Hastane, Okul Ve Benzeri Kamusal Alanların İmha Edilmesi Tek Kelimeyle İnsanlık Suçudur.

Bu Suça Ortak Olan Tüm Kesimleri Kınıyorum, Savaşlarda Ölen Masum İnsanlara Allah’tan Rahmet, Öksüz Ve Yetim Bırakılan Çocuklara En İçten Duygularımla Sabır Ve İrade Temenni Ediyorum.

Her Şey Bir Yana, İçinde Bulunduğumuz Bilim Ve Teknoloji Çağında Savaşların Hala Topla Tüfekle Yapılıyor Olmasını Aklım Almıyor. Açıkçası Ben Bu Durumu Cehalet Olarak Tanımlıyorum.

Dilerim Bir An Önce Tüm Uluslar Ortak Akılda Birleşerek Bu Anlamsız Ego Savaşlarına Bir Son Verir.” Dedi

Pamuk Rekoltesi Açıklandı.

Uçak Şöyle Konuştu,”

Tarımsal Üretim Ve Emtia Piyasaları Savaşlardan Ve Hayatın Normal Akışını Engelleyen Deprem Ve İklimsel Olaylardan En Hızlı Ve En Çok Etkilenen Sektörlerin Başında Geliyor.

Geride Bıraktığımız Kahramanmaraş Ve Hatay Merkezli Deprem Felaketinin Olumsuz Etkilerinin Hala Devam Ettiğini Görüyoruz.

Deprem Bölgesinde Faaliyet Gösteren Üreticiler Ve Sanayiciler Pamuk Sektörünün Neredeyse Yüzde 40’nı Temsil Ediyor.

Bölgede Birçok İşletme Deprem Nedeniyle Hasar Gördü Ve Eksik Kapasiteyle Çalışmaktalar.

Bu Nedenle Yaklaşık Son Dokuz Aydır Pamuk Piyasası Beklenen Ve İstenen Yapıda Değil.

Hatta Son Yirmi Yıldır Şahit Olduğum En Kötü Ticari Dönemin İçinde Olduğumuzu İfade Edebilirim.

Dünya Pamuk Fiyatları Neredeyse 60 Tl/Kg Seviyelerinde Dolaşırken Yerli Pamuk Fiyatımız 45-46 Lira Seviyelerini Geçemiyor.

Üretim Maliyetleri 25 Tl/Kg’a Ulaşmışken, Çekirdekli Pamuk Fiyatları 18-20 Tl/Kg Seviyelerinde Seyrediyor.

Böylesi Bir Fiyat Yapısı Sürdürülebilir Üretimi Ve Doğal Olarak Ticareti Olumsuz Etkiliyor.

Özetle, Pamuk Üretiminde Türkiye’nin Geleceğinin Belirsiz Olduğunu Söyleyebilirim. Ancak Karalar Bağlamaya Gerek Yok, Çözülemeyecek Ve Aşılamayacak Engelimiz Yok.

İhtiyacımız Olan Tek Şey Uzun Vadeli Doğru Politikalar.

Pamuk Sektörü, Üretimden Sanayiye Kadar Yüzbinlerce İnsanın İstihdam Bulduğu Stratejik Açıdan Önemli Bir Sektör.

Bu Nedenle Ekonomik Sürdürülebilirliğin Sağlanması Kritik Önem Taşıyor.

Bunun İçin Üreticinin Ve Sanayicinin Finansmana Erişimi Sağlanmalı Ve Özellikle Tarımsal Üretim Maliyetleri Döviz Kurlarındaki Artışa Karşı Korunmalıdır.”

Uçak Sözlerinde, ”İzmir Ticaret Borsası Olarak Tarım Sektöründeki Gelişmeleri Yakından Takip Ediyor, Sektör Temsilcilerimizle Düzenli Olarak Mesleki Toplantılar Yapıyor Ve Sorunlarımızı, Çözüm Önerilerimizle Birlikte İlgili Mercilere Taşıyoruz.

Bizler, Pamukta Sürdürülebilir Üretim İçin Üreticilerimizin Yeterli Kazancı Elde Etmesini Bir Zorunluluk Olarak Görüyoruz.

Bu Amaçla, Yurtiçi Ve Yurtdışı Piyasalardaki Gelişmelerin Bir Sonucu Olarak Ortaya Çıkan Ve Az Evvel Bahsettiğim Bugünkü Fiyat Koşullarının Üreticimize Olumsuz Etkisinin Ortadan Kaldırılması Amacıyla Prim Desteğinin Kilogram Başına En Az 5 Tl Seviyesine Yükseltilmesi Gerektiğini Düşünüyoruz.

Pamuk Sektörünün İçinde Bulunduğu Sorunlara Hızlı Ve Uzun Vadeli Çözümler Sunulmadığı Takdirde Ekim Alanlarımız Ve Dolayısıyla Üretimimiz Bir Sonraki Yıl Daha Da Gerileyecek Ve 30 Milyar Doların Üzerinde Bir İhracat Gelirine Sahip Olan Tekstil Ve Konfeksiyon Sektörümüzün Hammadde Açısından Dışa Bağımlılığı Artacaktır.

Gelecek Ne Gösterecek Bunu Hep Birlikte Göreceğiz.” Şeklinde Açıklamalarda Da Bulundu.

Pamuk Rekoltesi Açıklandı

Uçak, Rekolteyi Şu Sözlerle Açıklayarak, ”Uzun Yıllardır Yapılmakta Olan Pamuk Rekolte Tahminlerinin Oldukça Başarılı Sonuçlar Verdiğini Hatırlatmak İsterim.

Bu Bağlamda Uzaktan Algılama İle Pamuk Alanlarının Belirlenmesi Çalışmanın Yöntemiyle İlgili Detaylı Bilgileri Birazdan Değerli Hocalarımız Sizlere Aktaracaktır.

Öncesinde Ben 2023/24 Sezonu Ege Bölgesi Rekolte Tahmin Sonuçlarını Açıklamak İstiyorum.

Bir Önceki Sezona Göre Bölgemizde Pamuk Ekim Alanlarının Yüzde 12,3 Oranında Azalarak 104 Bin Hektara Düştüğü Tahmin Edilmiştir.

Ortalama Kütlü Veriminin Dekarda 440 Kilogram Olması Beklenmektedir.

Buna Göre Kütlü Üretimin 460 Bin Ton Olacağını Öngörüyoruz.

Yeni Sezonda Çırçır Randıman Oranının Yüzde 39 Olacağı Ve Bu Randıman Oranı İle Mahlıç Pamuk Üretiminin 179 Bin Ton Olacağı Tahmin Edilmektedir.

Yeni Sezonun Sektörün Tüm Kesimlerine Hayırlı Olmasını Diliyor, Çalışmaya Katkılarını Esirgemeyen İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, Söke Ticaret Borsası, Tariş Pamuk Ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Ve Aydın Ticaret Borsasına,

Ayrıca, Çalışmayı Gerçekleştiren Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Hocalarımıza, Çalışmaya Destek Veren Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsüne Ve Arazi Çalışmalarına Katılan Tüm Ekibe Borsamız Adına Teşekkürlerimizi Sunuyor,

Sonuçların Başta Çiftçilerimiz Olmak Üzere Tüm Sektöre Hayırlı Olmasını Temenni Ediyorum.“ Dedi.

Rekolte Tahminden Sonra Görüşlerini Aktarmak Üzere Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nejat Sağel,  İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi İbrahim Güdüm,

 Ege Tekstil Ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Onur Uçak, Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Bahri Erdel’ede Konuştu.

Ardından Çalışmanın Detayları Hakkında Sorulara Da Cevaplandırıldı.

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı Bülent Uçak, basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Exit mobile version