Turkish Tastes-TURQUALITY Projesi ABD de 1,3 milyon gence ulaştıABD’li Şef Türkiye’ye övgü yağdırdı: Türk gıda ürünleriyle tüm dünya mutfaklarının yemekleri yapılır Turkish Tastes Turquality Projesi ABD’nin gündeminde Vegan ve vejetaryenler Türkiye’de hiç zorlanmaz
Türkiye’de Ege İhracatçı Birlikleri (EİB)’nin başlattığı en prestijli yurtdışı Turkish Tastes-TURQUALITY Projesi ile Amerika Birleşik Devletleri( ABD)’nde 1 milyon 300 bin gence ulaştığı açıklandı.
ABD’li Şef Türkiye’ye övgü yağdırdı: Türk gıda ürünleriyle tüm dünya mutfaklarının yemekleri yapılır
Turkish Tastes Turquality Projesi ABD’nin gündeminde
Vegan ve vejetaryenler Türkiye’de hiç zorlanmaz
Ege İhracatçı Birlikleri gözünü uzakdoğudaki Japonya, Çin ve Güney Kore’den sonra ABD’ye çevirerek Türkiye’nin gastronomisinin tanıtımını yapılıyor.
Yıllık 160 milyar dolar gıda ithalatıyla dünyanın en büyük gıda ithalatçısı olan ABD’de Türk gıda ürünlerinin daha fazla tercih edilmesini amaçlayan Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altındaki 6 gıda ihracatçı birliğinin katılımıyla, Ticaret Bakanlığı’nca desteklenen “Turkish Tastes-TURQUALITY Projesi”nde 2. Dönemin 1. Yılının sonuna doğru yaklaşılıyor.
Turkish Tastes markasına destek olan ABD’li şeflerden Reimund Pitz’nin ziyareti nedeniyle Ege İhracatçı Bilikleri’nde bir basın toplantısı düzenlendi.
Basın toplantısında Ege İhracatçı Birlikleri adına projenin koordinasyonundan sorumlu olan ve Turkish Tastes Ambassador olarak da bilinen Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Gürel ve Şef Reimund Pitz bilgilendirme yaptılar.
Toplantıda Gürel’in konuşmasından satır başlıkları şöyle:
Markalaşma çalışmaları uzun vadeli, detaylı ve amaçları net olarak belirlenen bir yol haritası üzerine inşa edildiği taktirde başarılı sonuçlar verebilir. Bu doğrultuda çalışmalarımızın ilk adımını esas olarak 2019 yılından itibaren bir yıl süren detaylı bir pazar araştırması ile atmıştık. Nisan 2019’da ise bu pazar araştırması sonuçlarını hem sizlerle hem üye firmalarımızla paylaşmıştık.
Pazar araştırma çalışması kapsamında, ABD pazarındaki durumumuzu ihraç ürünlerimize yönelik ABD’deki güncel trendler, gelecek döneme yönelik beklentileri, rekabet koşulları, ülke içerisinde spesifik hedef kitleler ve potansiyeli en yüksek olan ürün gurupları gibi kriterler doğrultusunda verilere ulaştık ve bu verileri analiz ettik. Analizler doğrultusunda da iki temel öğeden oluşan dört yıllık bir tanıtım stratejisi oluşturduk.
Projemizin temel hedefi ABD’de kalıcı bir yaşayan mekanizma olarak “Turkish Tastes” Community oluşturmak olarak belirlendi. Bu doğrultuda bir yandan sektöre öncülük eden profesyonelleri Türk ürünleri hakkında bilgilendirerek farkındalık yaratırken bir yandan da kurumsal işbirlikleri aracılığı ile uzun vadeli ortaklıklar kurduk.
İlk olarak Dünyanın bir numaralı Turizm ve Otelcilik okulu olan Las Vegas Üniversitesi müfredatına Türk Mutfağı ve Türk ürünlerine yer verilmesi üzerine iş birliği başlattık. Ardından Nevada Restoran Birliği ile ortaklık kurduk. Son olarak ulusalda görünürlüğümüzü artırmak için ABD’de Executive Şef unvanını veren American Culinary Federation ve Chain des Rotisseurs ile partnerlik anlaşması imzaladık.
Yürüttüğümüz çalışmalarla ABD’ye olan ihracatımızın hem ihraç edilen ürün çeşitliliği hem de değer olarak artmasına yönelik adımlar atmaya başladık. Bu kapsamda 12 üye firmamızı tabiri caiz ise “buz kırıcı” olarak konumlandırarak projemize entegre etmiş bulunuyoruz.
Pazarda yaşadığımız en önemli sorun maalesef farkındalıkla ilgili. Birçok firmamız hemen hemen tüm alt sektörler bazında ABD’ye ihracat gerçekleştirmekte fakat gerek aracılar gerekse son tüketiciler nezdinde tüketilen ürünlerin Türkiye’den geldiği maalesef bilinmemektedir. Biz öncelikle bu farkındalık sorununu çözmek ardından güçlü bir markalaşma sürecine girmek için çalışıyoruz.
Son dönemde başlattığımız iki önemli faaliyet hakkında bilgi vermek istiyorum. İlki büyük önem atfettiğimiz eğitim faaliyetleri ile alakalı. UNLV işbirliği ile üniversite seviyesinde eğitim faaliyetlerine 2 yıl önce başlamıştık; ancak bununla yetinmiyoruz. Şimdi partnerlerimizden Nevada Restoran Birliği’nin sektörün geleceğine katkıda bulunmak adına liselerle başlattığı prostart programı kapsamında işbirliği yaparak aşçılık eğitimi veren 14 lisede de müfredata giriyoruz. Böylelikle programda yer alan öğrenciler dünyanın en sağlıklı beslenme tarzı olan Akdeniz Usulü beslenmenin doğduğu toprakların ürünlerini daha kariyerlerinin başında öğrenmekle kalmayıp tariflerinde kullanmaya başlayacaklar. Bizim açımızdan da geleceğin profesyonellerine kendimizi şimdiden tanıtma fırsatı elde ederek sadece kısa dönemde değil uzun dönemde önemli bir kazanım elde etmiş olacağız. Burada başarılı bir çalışma yürüttükten sonra amacımız tüm çalışmalarımızda olduğu gibi ABD geneline yönelik genişlemeyi planlıyoruz. Tüm taraflar için hayırlı olmasını diliyorum.
İkinci konu ise aslında başlı başına ayrı bir proje olabilecek bir çalışma. Bu çalışmada ticarileşme amaçlarımızla yakından ilgili bir müjdemiz olacak. Pazarda yer alan ütün çeşitliliğimizi ve toplam ihracatımızı artırmak için son tüketiciler nezdinde de farkındalığı artırmamız büyük önem arz ediyor. Öyle bir faaliyet geliştirdik ki bir yandan son tüketiciler nezdinde farkındalığı artırırken bir yandan da ürünlerimize olan talebi artıracağız.
Sizleri daha fazla meraklandırmadan çalışmamızı açıklamak istiyorum. Değerli katılımcılar ABD’de HoReCa sektöründe Turkish Tastes Corner’leri oluşturuyoruz. Program kapsamında işbirliği geliştirdiğimiz, seçkin restoran, cafe, country club ve catering şirketleri gibi son tüketiciye doğrudan hizmet veren partnerlerimiz aracılığı ile menülerinde Turkish Tastes ürünleri ile dünyanın tüm mutfaklarından menüler oluşturarak misafirlerine servis edecekler. Böylelikle ürünlerimizle sadece Türk Mutfağının değil tüm dünya mutfaklarının tariflerinin hazırlanabileceğini son tüketicilere deneyimleme fırsatı sunmuş olacağız. Ayrıca söz konusu mekanlara ürün tedarik eden distribütörlerin daha fazla Turkish Tastes ürünü talep etmeleri de sağlanacaktır. Bu doğrultuda pilot çalışmamızı geçen hafta Las Vegas’ta Turkish Tastes Community’nin ilk katılımcılarından olan bir şefimizin restoranında start verdik. Çalışmayı her yönü ile oturttuktan sonra, ortaklarımızın da desteği ile ABD geneline yayacağız. İfade ettiğim gibi bu çalışmayı başlı başına ayrı bir proje olarak görüyoruz.
Önümüzdeki hafta American Culinary Federation Yönetim Kurulu üyesi ve Shamrock Foods Corporate şefi Greg Matchett’ı de bu çerçevede ağırlayacağız. Bu hafta ise kariyeri özetlenemeyecek kadar uzun başarılar ve unvanlarla dolu Şef Reimund Pitz’i ağırlamaktan onur duyuyoruz. Şef yine American Culinary Federation’a 2 dönem başkanlık etmiş ve benim de yeni üyesi olduğum Chain des Rotisseurs ABD Başkanıdır.